Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.07.2023

1. Уряд рф та держдума намагаються втримати багатіїв і приготували зниження податків для заможних росіян.

- У п'ятницю, 14 липня, комітет Держдуми рф з бюджету та податків схвалив внесений урядом проект поправок, який зменшить податки для «особистих фондів» — персональних трастів для багатих із мінімальним внеском 100 мільйонів рублів.

- Замість традиційних 20% податку на прибуток особисті фонди зможуть платити 15%, за умови, що майже весь свій дохід (від 90%) отримують як рантьє — від дивідендів, відсотків, роялті чи оренди нерухомості.

- Однак такий формат не приваблює російських доларових мільйонерів, які здебільшого залишають країну.

- Минулого року люди з активами від $1 млн вивели 3 трлн рублів із російських банків — або 21% усіх коштів, а кількість таких клієнтів у кредитних організацій впала з 46,2 тисяч до 37,8 тисяч.

2. Російська влада ускладнює правила для виходу іноземців з російського бізнесу.

- Комісія готує перелік умов із десяти пунктів. Значна частина з них діє, проте є кілька принципово нових вимог.

- Покупець активів не повинен укладати з продавцем опціон зворотного викупу терміном понад два роки. Якщо така угода все ж таки підписана, колишній власник повинен заплатити за повернення йому бізнесу ринкову ціну, а оцінюватиметься в тому числі економічна вигода для власника.

- Інша важлива вимога до угод – це зобов'язання покупця розмістити на організованих торгах до 20% акцій ПАТ, що він купує.

- У кремлі назвали це захистом вітчизняної економіки.

3. Частка автомобільних брендів з КНР на російському ринку перевищує 40%, повідомили автомобільні дилери.

- Зараз у росії представлено понад 20 китайських автомобільних брендів.

4. Європейська група алюмінієвої промисловості розглядає можливість активного лобіювання санкцій ЄС щодо російського алюмінію, але виступає проти запровадження обмежень проти Русалу.

- Ці положення містяться у підготовленому меморандумі. Продукція компанії дуже поширена у світі, тому запровадити санкції проти неї важко.

- Русал володіє ірландським підприємством Aughinish та заводом Kubal у Швеції.

- При цьому залежність ЄС від російського алюмінію знизилася з 2018 року, коли США запровадили санкції проти Русалу.  

- Минулого року частка російських алюмінієвих зливків в імпорті ЄС становила 12% порівняно з 25% у 2018 році.

- Якщо ЄС запровадить санкції проти росії, то треба переконатися, що Туреччина та Китай не допоможуть рф ухилитися від них.

5. Великобританія має намір ухвалити закон, який зобов'яже тих, хто володіє активами у Сполученому Королівстві «від імені» російського Центробанку, Мінфіну та Фонду національного добробуту (ФНД), розкривати відомості про них казначейству.

- Про це заявила чиновниця британського Міністерства закордонних справ та міжнародного розвитку Енн-Марі Тревельян.  

- «Такі заходи забезпечать більшу прозорість щодо того, де розміщені такі активи, і обмежать можливості уникнення санкцій», — зазначила Тревельян. Санкції», які Великобританія запровадила проти росії після початку війни, торкнулися понад 1600 росіян та російських компаній.  

- Під санкції потрапили десятки банків, активи яких становлять 1 трлн фунтів стерлінгів, і понад 130 олігархів, у яких заморозили активи на 18 млрд фунтів стерлінгів.

6. Відома нафтосервісна компанія Schlumberger оголосила про припинення постачання продукції та технологій до росії.

- "SLB оголосила про припинення поставок продукції та технологій до росії з усіх своїх підприємств по всьому світу у відповідь на розширення міжнародних санкцій", - йдеться в повідомленні компанії.

- Раніше, заборона поширювалася лише на постачання до рф із США, Великобританії, ЄС та Канади, при тому, що діяльність у рф компанія почала скорочувати ще в березні 2022 року.

- Тоді ж і відмовилася від нових інвестицій та впровадження нових технологій.

- Проте, компанія минулого року змогла збільшити виручку в країні за рахунок конкурентів, що залишили ринок: виручка підрозділу SLB, що працює в росії і державах Центральної Азії, у третьому кварталі минулого року зросла в порівнянні з другим на 25%.

7. Казахстан наростив експорт товарів до росії на 45% у грошах.  

- Експорт товарів з Казахстану до росії з січня по травень збільшився у грошовому вираженні порівняно з аналогічним періодом минулого року на 45% – з $2,79 млрд до $4,04 млрд.

- Загальний товарообіг із росією за п'ять місяців сягнув $10,5 млрд ($9,59 в аналогічний період 2022 року).

- Частка росії у товарообігу Казахстану зросла з 18,6 до 18,8%.

8. Десять додатків з Китаю, росії, Ірану та Північної Кореї заборонили у Нідерландах.

- Спецслужби Нідерландів підозрюють ці країни у шпигунстві, тож урядовцям заборонили користуватися додатками з цих країн.

- До цього переліку потрапили AliExpress і Вконтакте.

- Також, обмежено користування й програмою для редагування відео CapCut від розробника TikTok, який заборонили посадовцям в Нідерландах ще у березні.