Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.09.2023

1. Банк росії підвищив облікову ставку із 12% до 13% річних.

- Крім того, регулятор підвищив прогноз щодо інфляції на кінець 2023 року - з 5-6,5% до 6-7%.

- Це вже третє поспіль підвищення облікової ставки: у липні Центробанк підняв її з 7,5% до 8,5%, у серпні – до 12%.

2. Середня ціна нафти Urals з 15 серпня по 14 вересня склала $77,03 за барель при котируванні North Sea Dated $88,61 за барель, таким чином, дисконт на російську нафту за цей період склав у середньому $11,58 за барель, випливає з даних Мінфіну рф.

- Місяцем раніше середня ціна нафти Urals становила $70,33 за барель, а вартість нафти North Sea Dated - $84,23, тобто знижка сягала $13,9 за барель.

- Російська нафта за звітний період подорожчала на 9,5%.

3. Нові санкції США "вдарили" по російському ЗПГ.  

- Мінфін США ввів санкції проти підрядників будівництва ліній з виробництва зрідженого газу для проектів "Новатека".  

- Також у чорному списку опинилися ТОВ "Арктична перевалка", що управляє двома суднами-сховищами ЗПГ у Мурманську та на Камчатці, і самі судна ("Саам ПСГ" та "Коряк ПСГ").

- "Новатек" збирався використовувати судна-сховища для перевалки ЗПГ з танкерів льодового класу до звичайних газовозів та продажу газу на умовах FOB (постачання на борт судна) на основі цих суден.

- Така концепція не тільки мала здешевити логістику газу з арктичних проектів "Новатека", а й знизити витрати на фрахт звичайних танкерів, оскільки покупці ЗПГ могли забирати газ на умовах FOB за допомогою власних суден.

- Тепер продаж газу на умовах FOB стає вкрай складним, оскільки клієнти ризикуватимуть вторинними санкціями на свої танкери при взаємодії з перевалочними терміналами "Новатека".

- В "Арктичній перевалці" є частка у французької Total (10%), вхід до проекту розглядали й інші іноземні акціонери "Арктик СПГ-2" (китайські CNPC, CNOOC та японський консорціум за участю Mitsui), але тепер угоди малоймовірні.

- Морські перевалочні комплекси відіграють важливу роль в оптимізації поставок ЗПГ як у західному, так і східному напрямках, особливо у зв'язку із затримкою будівництва газовозів льодового класу Arc7 для проекту "Арктик СПГ-2".

4. росія у 2023 році продала у США фанери на $50 млн.

- Російські лісопромисловці у січні – липні 2023-го продовжили постачати фанеру до США, незважаючи на загороджувальне мито у 50%.  

- За сім місяців у США з росії експортовано 89 000 куб м. Це на 65,9% менше у порівнянні з аналогічним періодом 2022-го.

- У грошах поставки рік до року скоротилися на 76,8% до $52 млн.

- Підвищення мита в США справді вплинуло на поставки, але експортна ціна все ще конкурентна в порівнянні з внутрішньою в росії (25 000–30 000 руб/куб м) та в основних регіонах експорту, таких як Близький Схід та СНД ($300–350 /куб м).

5. США відрізали від світової валютної системи ще один російський банк.

- Казанський банк «Ак Барс», включений у новий пакет американських санкцій, оголосив про призупинення операцій в іноземній валюті.

- Банк попередив, що більше не здійснюватиме валютні перекази за кордон для клієнтів, а також припинить обмін іноземних валют.

- Призупинення операцій з конвертації торкнеться як доларів та євро, так і дирхамів ОАЕ, випливає із повідомлення банку.

- Банк був одним із ключових розрахункових центрів росії в Об'єднаних арабських еміратах, які стали хабом щодо обходу введених проти рф санкцій.

6. В росії можуть заблокувати WhatsApp, якщо месенджер відмовиться видаляти «недружні канали».

- 13 вересня WhatsApp оголосив про глобальний запуск функції каналів за аналогом Telegram. Ця функція вже доступна у 150 країнах.

7. Створення газового хаба в Туреччині для постачання російського палива до Європи призупинено.

Причина — розбіжності між росією та Туреччиною про те, хто має ним управляти.

8. США запровадили санкції проти російських підприємств та банків.

- Під обмеження потрапили 24 фізичні особи, серед них є громадяни Грузії та Польщі.  

- Під санкції потрапили: "Автоваз"; ️ "Москвич"; "Трансмашхолдинг";  "Росавтодор"; ️ НВО "Сатурн"; "Сінко-Банк"; ️ "Російська мідна компанія"; ️ "Об'єднана металургійна компанія"; "Соллерс".

- Окрім російських компаній, під санкції потрапили юридичні особи з Бельгії, ОАЕ, Словенії, Туреччини та ЦАР.

9. Країни G7 у найближчі два-три тижні погодять заборону на імпорт російських алмазів.

- З 1 січня об'єднання планує запровадити пряму заборону на покупки, крім того, поступово впроваджуватиметься "непряма заборона". Вона націлена на обмеження перевезення російських алмазів через кордон.

- ЄС до осені теж зможе розробити свої санкції для цієї галузі.

- Бельгія була однією з тих європейських держав, які найбільше чинили опір санкціям проти російських алмазів.

- Країна, на території якої знаходиться світовий алмазний центр Антверпен, вважає, що проста заборона лише призведе до переміщення прибуткової торгівлі до інших місць.

- Однак тепер Бельгія, яка сама до G7 не входить, пообіцяла підтримати обмеження для російських алмазів, якщо буде знайдено ефективний механізм.

10. Словаччина оголосила персоною нон грата російського "дипломата".

- МЗС Словаччини винесло рішення вислати співробітника посольства росії через "грубе порушення" Віденської конвенції про дипломатичні зносини.

11. Фінляндія слідом за країнами Балтії планує заборонити в'їзд легкових автомобілів з російською реєстрацією.

12. МВС Великобританії внесло ПВК "Вагнер" до списку терористичних організацій.

13. МЗС України висловило протест щодо рішення Берлінської опери відновити співпрацю з пропутінською співачкою Ганною Нетребко.

- Посольство України в Берліні "вело роботу" над тим, щоб не допустити повернення Нетребко на сцену Берлінської опери відразу після появи перших повідомлень про її участь у майбутній виставі.

- Нетребко відкрито підтримувала диктатора Путіна і сепаратистів Донбасу.

14. Світовий тютюновий гігант British American Tobacco вийшов із росії та Білорусі.

- Компанія продала свій бізнес у цих країнах, але так і не засудила повномасштабне вторгнення в Україну, а також залишила собі можливість повернутися до рф і Білорусі.

- Покупцем став консорціум, очолюваний місцевим менеджментом.

- Це означає, що тютюновий гігант у майбутньому може повернутися до рф.