Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.11.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.11.2022

1. Несировинні доходи російського бюджету впали на 20%.

- У жовтні надходження податків, не пов'язаних із видобутком та експортом нафти та газу, обвалилися на 20% у річному вираженні, випливає з даних Мінфіну.

- Надходження ПДВ скоротилися на 8%.

- Збори податку на прибуток зменшились на 26% рік до року.

- Мінфін заклав до бюджету-2023 дефіцит у розмірі 3 трлн руб.

- Насправді «дірка» може досягти 4-4,5 трлн руб, прогнозують аналітики.

2. Повідомлення Газпрому:

- "Газпром" за 10,5 місяця знизив видобуток газу на 19,2%.

- "Газпром" за 10,5 місяця знизив експорт газу в дальнє зарубіжжя на 43,4%.

- Попит на газ газотранспортної системи на ринку рф за 10,5 місяця зменшився на 5,9%;

3. Експорт російського вугілля впав на 7,5% за січень—вересень, що здебільшого спричинено скороченням постачання енергетичного вугілля до Азії.

- Відвантаження до Азії знизилися на 12% у річному вираженні, експорт до Європи впав на 6%.

4. Росіяни у вересні перевели на депозити в іноземних банках рекордні $6,7 млрд, що більше за показник серпня на 25%.

- Крім того, з початку року сума вкладів громадян росії за кордоном збільшилася вдвічі, вперше перевищивши $60 млрд.

5. Запчастини для іномарок в росії подорожчали до більш ніж на 50%.

- Найбільш помітно подорожчали запчастини для автомобілів Honda, Volvo та Mazda: порівняно з початком року вони коштують на 59%, 51% та 49% більше відповідно.

- Також серйозне зростання цін помічено на деталі для Land Rover (46%), Infiniti (на 42%), BMW, Mercedes-Benz (41%), Suzuki та Audi (38%).

- Запчастини для Mitsubishi, Nissan та Lexus стали дорожчими на третину, а для Toyota — на 31%. 30% до ціни додали деталі для Skoda, 29% – для корейських Hyundai та Kia, 28% та 27% – для Volkswagen та Chevrolet відповідно.

- Також зросла середня вартість запчастин для російських Lada та УАЗ на 12%.

6. США розширили список санкцій щодо рф, внесли до нього двох осіб, пов'язаних із ПВК "Вагнер", а також дві компанії. Санкції також запроваджено проти трьох компаній, які причетні до постачання іранських безпілотників рф.

7. росії загрожує повна ізоляція від іноземної мікроелектроніки: США вперше запровадили санкції проти постачальників-посередників.

- Мінфін США почав запроваджувати вторинні санкції проти посередників, які допомагали постачати до росії мікроелектроніку.

- У SDN-лист потрапили тайванська компанія Sharp Edge Engineering Inc., вірменська Milur Electronics LLC та швейцарська Milur SA.  

- За даними відомства, компанії купували мікроелектроніку з Азії та розміщували замовлення на іноземних заводах для російського підприємства ПКК «Міландр».

- «Міландр» розробляє інтегральні мікросхеми, виготовляє електронні модулі, корпуси для інтегральних мікросхем.

- Заблоковані США компанії були потрібні "Міландру" для доступу до азіатських фабрик, здатних випускати мікроконтролери та інші компоненти.

- Цей прецедент може повністю відрізати російський ринок від світового постачання напівпровідників.

- російські виробники здатні задовольнити лише 3% попиту у країні.

8. Євросоюз готує стратегію багаторічної ізоляції росії.

- Євросоюз готує нову довгострокову стратегію відносин із росією, у якій ключовим принципом буде позначено «ізоляцію» рф.

- В оновленому документі метою ЄС називається «міжнародна ізоляція росії, введення та застосування обмежувальних заходів», а також «запобігання їх порушенню».

- Крім того, ЄС має намір добиватися «притягнення до відповідальності» росії за військові злочини, більш «тісно співпрацювати з НАТО» та зміцнювати засоби захисту від кібератак та поширення дезінформації в інтернеті, йдеться у документі.

9. Впровадження та дотримання граничної ціни на російську нафту буде жорстким.

- OFSI, який займається санкціями підрозділ Мінфіну Великобританії, опублікувало деталі санкцій за недотримання граничної ціни на російську нафту.

- Самого значення стелі в документі немає (вона буде визначена рішенням країн G7), але викладений механізм відповідальності виходить жорстким.

- Постачання російської нафти морем в будь-яку третю країну (як і російської нафти між третіми країнами) за ціною вище граничної ціни тягне заборону на будь-які послуги, у тому числі фінансові, пов'язані з її перевезенням, включаючи страхування та перевантаження в море з танкера на танкер.

- Заборона поширюється на територію Великобританії та її територіальні води, всіх громадян країни, а також усі компанії, засновані відповідно до британського права, та їх підрозділи. Всі пов'язані з перевезенням особи, включаючи фінансові послуги, зобов'язані діяти за інструкціями, викладеними в документі. А також «за першої нагоди» повідомляти Мінфін про обґрунтовані підозри в порушенні граничної ціни партнерами. У разі своєчасного та повного інформування про порушення вони «як правило» звільнятимуться від відповідальності.

- Мати підтвердження ціни поставки відповідно до вимог OFSI зобов'язані всі учасники фізичної транзакції - трейдер, перевізник, трейдер-посередник і одержувач.

- Стандарт доведення порушень буде порівняно слабким - цивільним, а не кримінальним.

- OFSI на основі доказів визначатиме, що найімовірніше — наявність порушення чи його відсутність — і не братиме до уваги, чи знав учасник про порушення.

- Штрафи будуть значними. Якщо можна встановити ціну порушення, він складе 1 млн фунтів або 50% ціни. Якщо ні, максимальний штраф становитиме 1 млн фунтів.

- OFSI заздалегідь передбачив найбільш очевидні схеми обходу гранічної ціни. Порушенням вважається «відкат» одержувача компанії-постачальнику нафти, формально відправленої за ціною, нижчою від граничної, а також змішування нафтопродуктів російського походження в танкерах з метою продажу за ринковою ціною. У разі штрафу підлягає лише «російська» частина.

10. Найбільший японський рекламно-комунікаційний холдинг Dentsu Group вирішив продати свої російські активи.

- Наголошується, що продаж бізнесу проводиться "в повній відповідності до міжнародних санкцій".

11. Влада Польщі ввела щодо компанії EuRoPol Gas, яка володіє частиною газопроводу Ямал — Європа, тимчасове примусове управління.  

- "Газпрому" належить 48% акцій компанії, але його активи в Польщі потрапили під заморозку через санкції.