Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 16.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 16.02.2023

1. Міжнародні резерви росії з 3 по 10 лютого скоротилися на $12 млрд.

2. Російський ринок рекордно обвалився.

- Російський ринок акцій рекордно впав з жовтня минулого року на тлі новин про нові санкції Євросоюзу та побоювання через послання президента.

- Індекс Мосбіржі, який відстежує капіталізацію чотирьох десятків найбільших російських компаній, впав на 2,54%, до позначки 2175,25 пункту — мінімальної майже за три тижні.

- Індекс РТС обвалився на 3,6%, або $5 млрд у перерахунку на капіталізацію, і досяг найнижчого рівня з моменту паніки по мобілізації — 918 пунктів.

3. Доходи росії від експорту нафти у січні впали на 36%, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

- За підрахунками МЕА, у січні росія отримала $13 млрд. від експорту нафти.

- Це на 36% менше, ніж у січні 2022 року.

- Експорт нафти склав 8,2 млн б/д, що всього на 160 тисяч б/д нижче довоєнного.

Нафтовий ринок зустрічає рік з початку російського вторгнення в Україну в відносному спокої. Нафтові ціни на довоєнному рівні. Пропозиція на ринку, ймовірно, перевищить попит у першому півріччі.

4. 2022 року російські фрілансери вивели на закордонні рахунки у 6,8 разів більше грошей, ніж 2021-го.

- Найчастіше вони виводили гроші на карти банків Грузії, Казахстану та Вірменії.

5. Десять найбільших банків рф за минулий рік втратили близько 197 млрд рублів - лідери банківського ринку виявилися основними генераторами збитків.

6. Проекти «Росатому» можуть недорахуватися обладнання Siemens Energy.

- Німеччина блокує проекти «Росатому» у Туреччині та Угорщині.

- Німецький регулятор не надав дозволу на експорт електротехнічного обладнання від німецької Siemens Energy для будівництва АЕС у Туреччині та Угорщині.

7. Росія поступово перетворюється на "тюремника".

- В рф стають майже нормою терміни в 18-25 років навіть за ненасильницькі злочини.

- Це призводить до переповненості в'язниць та до того, що система з виправної вже стає каральною.

- За звинуваченням у економічних злочинах можна отримати 18 - 19 років.

- За інші категорії ненасильницьких злочинів терміни призначаються щонайменше суворі.  

- За держзраду останнім часом призначали вироки від 15 до 22 років, незважаючи на те, що багато фігурантів притягувалися до кримінальної відповідальності вперше (а таким раніше завжди призначали мінімальне покарання).

8. У стоматологічні галузі росії спостерігається значний дефіцит.

- Російські стоматології зіткнулися з дефіцитом знеболювальних, шліфувальних борів, цементу, кап, а також іншого медобладнання та медикаментів для лікування зубів.

- Через відхід західних виробників, поставки йдуть із великою затримкою, а оперативно замінити дефіцитні медикаменти російськими аналогами не виходить, т.к. для деяких препаратів російських аналогів просто немає.

9. Індія не рятуватиме російську нафтову галузь від європейського ембарго на дизельне паливо, - Reuters.

- Індійські НПЗ не закуповуватимуть російський дизель, витрати на імпорт з урахуванням фрахту та страхування виявляються занадто високі і перевищують «стелю», введену країнами G7, - $100 за барель.

- Індія повністю сама забезпечує себе дизелем, а закуповувати російське паливо для реекспорту невигідно через податок на надприбутки, що діє в Індії.

- Тому Індія готова закуповувати лише найдешевші російські нафтопродукти.

10. У Швейцарії набирає чинності "стеля" цін на нафтопродукти з рф.

- Заходи повністю збігатимуться з тими, які раніше були вжиті в ЄС.

- Крім того, влада Швейцарії зазначає, що у них діятимуть щодо "стелі" ті ж правила на перехідний період, що і в Євросоюзі.

11. Споживання газу у Європі знизилося.

- Споживання газу країнами Євросоюзу в січні знизилося на 19% рік до року через теплу погоду.  

- При цьому трубопровідний імпорт газу до ЄС впав більш ніж на третину минулого місяця. Про це йдеться у звіті Форуму країн експортерів газу.

- Попит на газ у Німеччині у січні впав на 17% , в Італії – на 22%, у Франції – на 17%, в Іспанії – на 29%. Великобританія знизила споживання газу на 16% .

- На постачання з росії припало лише 2 млрд куб. м, на Норвегію – 8 млрд куб. м, 2 млрд. куб. м були поставлені з Алжиру, а обсяги, що залишилися, - з Азербайджану та Лівії.

- Експорт російського газу через територію України і "Турецьким потоком" виявився практично однаковим.

Постачання ЗПГ до Європи у січні, навпаки, зросли – на 5,7%. Імпорт ЗПГ країнами Азії знизився на 2%.

12. Євросоюз оголосив про створення робочої групи з підготовки правової бази, яка дозволить використовувати заморожені та заблоковані російські активи «з метою підтримки відновлення України».

- Мова може йти про кошти у розмірі до $300 млрд, що належать ЦБ рф, а також фізичним та юридичним особам, що потрапили під санкції.

13. ЄС у рамках десятого пакету антиросійських санкцій може заборонити експорт до рф унітазів.

- Також під заборону можуть потрапити змивні бачки.

14. Посли країн ЄС не змогли погодити 15 лютого новий пакет санкцій проти росії через потребу синтетичного каучуку, - Politico.

- У десятий пакет санкцій мали внести заборону імпорт синтетичного каучуку російського виробництва. Але це спричинило «суттєві розбіжності» між постпредами країн ЄС.

- Виробництво синтетичного каучуку щорічно приносить росії мільярди доларів прибутку.

- У 2021 році росія експортувала синтетичний каучук майже на $2 млрд, із них $700 млн припало на Євросоюз.

- Синтетичний каучук використовується в автомобільній промисловості, у тому числі для виробництва шин та зчеплень.

- З початку війни каучук під санкції не потрапив, але багато європейських компаній вже припинили співпрацювати з найбільшим виробником каучуків у росії – «Сибуром». Підприємство випускає 85 марок синтетичного каучуку.

- Історично ЄС імпортував із росії близько 110 тис. т цього матеріалу на рік. У листопаді ЄС імпортував всього 1,4 тис. тонн, це менше 17 тис. тонн на рік. До війни росія постачала близько 65 тис. тонн на рік до 27 країн ЄС. У листопаді обсяг знизився до 2,1 тис тонн, це ~ 26 тис тонн на рік.

- Наразі виробники шин з Європи прагнуть знизити ризики, пов'язані з російськими компонентами, у їхніх ланцюжках поставок.

- Однак у світі і навіть у Європі вистачить потужностей з виробництва каучуку, якщо запровадять повну заборону його імпорту з рф.