Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.06.2023

1. Товарообіг росії і країн Євросоюзу (ЄС) з початку року суттєво впав, повідомили у митниці рф.

- Два роки тому товарообіг країн ЄС з рф становив 38%, а за п'ять місяців 2023 року впав до 18%.  

2. Третина іноземних компаній досі не пішла з росії.

- Присутність на російському ринку зберігають 555 зарубіжних компаній та транснаціональних корпорацій (більшість з них — американські, німецькі та французькі компанії).

3. До Конгресу США внесено закон про конфіскацію російських активів.

- Американські сенатори підготували законопроект, який надасть Джо Байдену право конфіскувати російські державні активи та передавати їх Україні.  

- Обидві партії посилюють тиск на президентську адміністрацію та союзників США з метою знайти способи сплатити на відновлення зруйнованої війною України за рахунок грошей росії, - пише Financial Times.  

- Документ покладає «фінансову відповідальність за відновлення України» на росію та надає президенту США право «конфіскувати» заморожені активи російської держави в США, включаючи резерви Центробанку, для швидкої передачі Україні.

- Сенатори також закликають Байдена ініціювати створення із закордонними партнерами «спільного міжнародного компенсаційного механізму» як додатковий спосіб передачі Києву заарештованих російських капіталів.

4. Литва від'єднається від енергосистеми росії вже в лютому 2024 року.

- Вчора парламент країни ухвалив зміни, які мають прискорити синхронізацію з ENTSO-E.

- З огляду на це очікується, що інші країни Балтії – Латвія та Естонія – також зможуть приєднатись до енергосистеми Європи швидше, ніж планували до цього.

5. Франція досі залежить від росії у плані постачання титану, але має намір вирішити це питання "протягом кількох місяців", заявив Макрон.

- За даними на лютий 2022 року, російська "ВСМПО-Авісма" забезпечувала до 60% потреб Airbus у титані.

- Під санкції цей метал не потрапив, але Airbus у грудні 2022 року говорила, що припинить закупівлю "протягом кількох місяців".

6. Німецька компанія Hugo Boss за рік з початку війни в Україні поставила своїй дочірній компанії в росії товарів на 71 млн. доларів, незважаючи на те, що заявляла про припинення роботи в рф.

- Компанія продовжує продавати товари в росії, незважаючи на те, що після російського вторгнення заявила, що «тимчасово припинила власний роздрібний та онлайн-бізнес у росії на початку березня 2022 через війну».

- Вартість поставлених товарів навіть збільшилася на 7,5% по відношенню до періоду з березня 2021 до лютого 2022 року, коли було поставлено продукції на 66 млн доларів.  

- Hugo Boss опинився в лідерах із заробітків преміальних брендів у росії в 2022 році: дохід склав 6,27 млрд руб.

- Компанія довгий час намагалася позбутися нагадування про минуле, що погано позначаються на іміджі: за часів нацистської Німеччини Hugo Boss займалася пошиттям уніформи для Вермахту, СС і Гітлерюгенда.