Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.08.2023

1. Позитивне сальдо торговельного балансу рф скоротилося з $204 млрд у січні-липні 2022 р до $64 млрд за 7 місяців поточного року.  

- Це різниця між експортом, що впав до $239 млрд, та імпортом, що зріс до $175 млрд.

- Але серед основних партнерів рф зараз Китай, Індія, країни СНД, з ким операції вели в нацвалютах (у Китаю – 70% розрахунків).  

- Без їхнього обліку баланс торгівлі, в якій домінує долар та євро, пішов у мінус: був $143 млрд, а став -$3 млрд.

2. Російська влада вимагає валюту від найбільших компаній.

- На нараді з керівництвом уряду та Центробанку рф для стабілізації валютного ринку представникам експортерів - держкорпораціям та компаніям мільярдерів рекомендували продати виручку, щоб стабілізувати рубль. Зробити це потрібно протягом тижня і відзвітувати.

- Інакше влада директивно введе обов'язковий продаж майже всієї експортної валюти — до 90%.

- Продаж більшої частини отриманої валюти означатиме провал ідеї дедоларизації російської економіки.

- У результаті виявилося, що долар, як і раніше, є головним індикатором платіжної цінності рубля та його загального стану.

3. Валютна криза в росії, можливо, не буде відповідати класичному шаблону ринків, що розвиваються.

- Замість різкого зниження курсу очікується повільне, але невідворотне падіння. Санкції проти росії працюють, але не зовсім так, як передбачалося.

- У перспективі курс рубля, швидше за все, відображатиме прогресуюче погіршення виробничого потенціалу росії.  

- Обмеження на імпорт іноземних технологій – це ті санкції, які справді працюють.

- Вони, а також рішення багатьох західних фірм покинути країну, можуть призвести до падіння економіки.  

- Постраждали багато галузей російської промисловості. Багато що посилюватиметься в міру старіння вживаної західної продукції, як показав приклад Ірану.

4. російські порти на Балтійському морі не можуть збільшити перевалку контейнерів, що пов'язано з виходом з росії міжнародних контейнерних ліній.

- Обсяг перевалки контейнерів за сім місяців цього року становив 626,6 тис. TEU — на 24% менше, ніж у січні — липні минулого року, і в 2,4–2,5 рази менше, ніж за сім місяців «доковідного» 2019 року (1,56 млн TEU) та «досанкційного» 2021-го (1,48 млн TEU).

5. У росії на 30% подорожчали корми для домашніх тварин.

- Корм для котів та собак, а також інші товари для вихованців подорожчали в рф в середньому на 30% за рік, а восени очікується нове підвищення цін.

- Найсильніше подорожчала продукція преміум-сегменту – до 80%.

- Подорожчання пояснюють санкціями, а також наявністю у кормах іноземних компонентів. Ринок кормів у рф на 90% все ще займають іноземні виробники.

6. У межах переговорів про стримування ядерної програми Ірану США просять Тегеран зупинити продаж безпілотників рф.

- США хочуть, щоб Іран припинив постачання безпілотників до росії, які москва використовує у війні проти України, а також запасних частин для дронів.

- Тегеран, який офіційно заперечує використання своїх безпілотників в Україні, неодноразово звертався до москви з проханням припинити їх застосування на війні, але Вашингтон хоче "більш конкретних кроків".

7. Швейцарія приєднується до 11 пакету санкцій ЄС проти росії, зокрема, розширюючи список електронних компонентів, що підпадають під заборону на експорт, йдеться в опублікованій заяві на сайті Федеральної ради країни.

8. Сума заморожених у Чехії активів підсанкційних росіян становить близько 347,7 мільйонів євро, — посол Чехії в Україні Радек Матула.

9. Китай різко наростив закупівлі нафти в Ірані, замінюючи барелі з росії, які стають дедалі дорожчими і перевищують встановлену Заходом стелю цін.

- У серпні КНР імпортує з Ірану 1,5 млн. барелів на добу — рекордний обсяг як мінімум за останні 10 років.

- Іранська нафта пропонується зі знижкою $10 за барель до Brent і коштує значно дешевше за російську.

- У серпні вартість Urals у західних портах рф піднялася до $70. І хоча це на $15 нижче за поточні котирування Brent, реальна знижка значно менша, оскільки в кінцеву вартість нафти для покупця закладено витрати на транспортування та страхування.

- Нові ціни на нафту з росії дедалі менше подобаються її ключовим покупцям, включаючи не лише Китай, а й Індію.

- З середини травня нафтовий експорт з рф до Азії скоротився на 25%, а його обсяги - 2,6 млн барелів на добу станом на кінець липня - стали найнижчими з початку січня.

10. Німецький виробник одягу Hugo Boss AG повністю не залишив російський ринок.

- Компанія вирішила сконцентруватися на оптових поставках до росії і веде переговори щодо продажу своїх активів у країні.

- За підсумками 2021 Hugo Boss входив у трійку модних будинків за обсягами виручки в росії (7,61 млрд рублів) слідом за Chanel і Christian Dior.

- У березні 2022-го концерн оголосив про припинення роздрібних операцій та онлайн-продажів у росії, але за підсумками року все одно зміг отримати виручку 6,27 млрд рублів.

- До кінця 2022 року під управлінням «Хьюго Босс Рус» знаходилося 19 магазинів у Москві, Підмосков'ї, Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону. При цьому компанія не зупиняла торгівлю через оптові канали.