Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.09.2023

1. У росії фіксується тотальний дефіцит валюти.

- За підсумком торгових операцій у валюті відтік перевищив приплив на $2,8 млрд, а порівняно з червнем «дірка» збільшилася більш ніж удвічі, або на $1,5 млрд.

- Відтік доларів та євро з країни внаслідок торгівлі перевищив приплив на $0,7 млрд.

- Торговий дефіцит у «дружніх» валютах досяг $2,1 млрд після $1,6 млрд у червні.

- Дефіцит валюти на ринку набагато вищий, ніж показує баланс зовнішньої торгівлі. Він може сягати $3-4 млрд на місяць.

2. У росії з 1 жовтня підвищать податок на гамбургери.

- До 20% зросте ставка ПДВ на гамбургери, сендвічі, чизбургери та аналогічні страви. Про це йдеться в офіційному листі Федеральної податкової служби.

- Наразі ставка становить 10%, оскільки цю продукцію можна віднести до хлібобулочних виробів тривалого зберігання.

3. Новий пакет американських санкцій націлений на те, щоб перекрити канали, якими до росії надходить високотехнологічна продукція, що потрапила під санкції.

- Йдеться про чіпи, а також деталі для супутників та навігаційного обладнання, які кремль продовжує закуповувати на Заході через мережу посередників у Китаї, Туреччині, Угорщині та ОАЄ.

- Серед 150 юридичних та фізичних осіб, щодо яких США ввели санкції, — турецькі фірми, які здійснили понад 100 постачань російським компаніям, пов'язаним із виробництвом військових дронів та крилатих ракет.

- Також до «чорних списків» було внесено дві фінські компанії та їхні топ-менеджери з Франції та Естонії.

4. Польща заборонить в'їзд авто з російськими номерами.

- Польща стане п'ятою країною, що ухвалить відповідне рішення.

- Недавно так зробили Латвія, Литва, Естонія та Фінляндія.

- Польща одразу після аналогічних рішень країн Балтії та Фінляндії вирішила також заборонити в'їзд автомобілів з російськими номерами. Рішення набере чинності завтра.

5. Незважаючи на тривалі прохання з російської сторони китайські ZTE та Huawei відмовляються постачати мобільним операторам до рф свою продукцію для оновлення мобільних мереж.

6. Китайська компанія iFlight, якій належить виробник дронів DJI, продовжує постачати до росії безпілотники попри заяви, що вона більше не продає росії та Україні БПЛА.

- Ця заява є правдивою лише щодо українського ринку імпортованих дронів, бо до росії Китай продовжує їх постачати, прикриваючись різними схемами.

7. НАЗК внесло одну з найбільших у світі компанію з виробництва та експорту діамантів індійську Shree Ramkrishna Exports (SRK) до переліку міжнародних спонсорів війни.