Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.11.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.11.2022

1. Мінфін росії позичив для бюджету майже трильйон рублів за один день.

- Мінфін росії встановив абсолютний рекорд із залучення на ринку боргу для федерального бюджету.

- Під час трьох аукціонів у середу відомство розмістило ОФЗ на 823 млрд рублів, що майже вдвічі більше за попередній максимум, встановлений у жовтні 2020 року.

- Фактично до бюджету перекидаються кошти найбільших банків. Гроші їм надав Центробанк, який залив у банківську систему 1,5 трлн рублів через операції здійснені протягом місяця.

2. На російській залізниці колапс вантажоперевезень через санкції.

- Через обмеження, запроваджені після початку війни в Україні, обсяг вантажних перевезень на російській залізниці знизився на 125 млн тонн.

3. Росіяни масово скуповують нерухомість у Туреччині.

- За даними національного інституту статистики, громадяни рф придбали 2023 одиниці нерухомості в Туреччині, що в рази перевищує кількість угод з представниками інших країн.

4. Білий Дім запросив у Конгреса додаткові $37,7 млрд на допомогу Україні.

- Адміністрація Байдена просить Конгрес санкціонувати оборонну допомогу в розмірі 21,7 мільярда доларів, щоб продовжити надавати Україні обладнання та поповнити запаси Міністерства оборони.

- Білий Дім також просить 14,5 мільярдів доларів на пряму бюджетну підтримку України, важливі інвестиції під час війни, допомогу у сфері безпеки та зміцнення глобальної продовольчої безпеки та надання гуманітарної допомоги.

5. США ввели санкції проти виробника іранських дронів Shahed.

- Мінфін США ввів санкції проти іранського виробника безпілотників Shahed Aviation Research Center, а також ще двох компаній Success Aviation Services FZC та I Jet Global DMCC, які допомагали постачати іранські дрони до росії.

- Санкції ЄС також торкнулися голови Генштабу ЗС Ірану Мохаммада Багері, начальника відділу постачання Міноборони Ірану Сайєда Куреїші та командувача аерокосмічними силами КСІР Сайєда Агаджані.

- За даними Bloomberg, три генерали брали «безпосередню участь в іранській програмі БПЛА та її співпраці з росією».

6. Європейський Союз може подати новий пакет санкцій проти рф та білорусі наприкінці листопада, щоб схвалити його на початку грудня.

7. Нижня палата парламенту Чехії прийняла ухвалу, в якій визнала терористичним нинішній російський режим.

8. Влада Великобританії відмовилася видавати візи понад 100 російським дипломатам у 2022 році з міркувань безпеки, повідомив голова британської служби контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум.

У поточному році європейські країни вислали близько 600 представників російської влади, з яких дві третини підозрювали в роботі на спецслужби рф.

9. Стокгольмський Арбітражний суд вирішив, що фінська Gasum не була зобов'язана виконувати порядок оплати газу "Газпрому" в рублях.

- Також суд зобов'язав компанії продовжити двосторонні переговори щодо чинного контракту.

- Gasum нагадала, що має довгостроковий контракт на постачання природного газу з ТОВ "Газпром експорт".

- У квітні "Газпром експорт" пред'явив Gasum вимогу про те, щоб платежі за договором постачання здійснювалися в рублях, а не в євро.

10. Платіжний сервіс Payoneer припиняє роботу з рф через «операційні обмеження» з 16 грудня.

- Сервіс використовувався, зокрема для виведення коштів із Patreon до рф.

- Раніше Payoneer було заблоковано в інтернеті владою рф.

11. Деякі нафтопереробні заводи Індії побоюються купувати російську нафту через санкції ЄС – Reuters.

- Індійські нафтопереробні заводи побоюються купувати нафту в росії після 5 грудня, коли набудуть чинності санкції ЄС, очікуючи ясності щодо запропонованого механізму обмеження цін G7.

- За даними видання, китайські нафтопереробні заводи почали скорочувати імпорт російської нафти з наступного місяця.

- Скорочення обсягів закупівель обома країнами призведе до того, що росія шукатиме альтернативних покупців, що потенційно може призвести до зниження цін.

12. Американський виробник алюмінієвої продукції Arconic Corp продав свої російські підприємства.

"Працювати в росії стало тільки складніше і наша здатність працювати в майбутньому стає все більш невизначеною в світлі поточної геополітичної обстановки", - сказав головний виконавчий директор компанії Тім Майєрс.