Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 17.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 17.03.2023

1. росія продовжує вивозити нафту, але не може її продати.

- Минулого тижня в танкерах, що перебувають у морі, було 1,2 млрд барелів сирої нафти з росії.

- Обсяги, що залишають російські порти перевищують обсяги, що імпортуються покупцями російської нафти.

- В результаті знижується кількість танкерів, доступних для вивезення нафти, і якщо немає можливості їх завантажувати, це згодом призведе до вимушеного скорочення експорту та видобутку, кажуть експерти.

- Зростання обсягів «на воді» вказує на те, що можливо експортери в Азії починають відчувати дискомфорт від того, що частка російської нафти в їхньому імпорті стала настільки великою.

2. Російський алюмінієвий гігант Русал повідомив про падіння чистого прибутку в 2022 році на 44,4% на тлі різкого зростання витрат на сировину, перебоїв з її постачанням та труднощів із логістикою після запроваджених санкцій.

- Собівартість продажів компанії зросла в 2022 році на 30,2%, у тому числі витрати на купівлю глинозему збільшились на 149,3% через зростання цін і збільшення обсягу сировини, що закуповується, на 263,4%.

- У зв'язку із зростанням цін на енергоносії та сировину, зміцненням та ускладненням логістики собівартість виробництва алюмінію Русалу у 2022 році зросла на 31,8%.

3. У літаків в росії закінчуються свічки запалювання.

- Оператори регіональних літаків Superjet 100 зіткнулися з дефіцитом американських свічок запалювання для своїх двигунів, що загрожує повним припиненням польотів.

4. Випуск металоконструкцій у росії минулого року скоротився на 11 відсотків.

- Аналітики пов'язують зниження зі значним падінням обсягу будівництва складів та торгових центрів, а також з проблемами проектів, що реалізуються в промисловості та агропромисловому комплексі.

- Експерти прогнозують, що 2023 року негативні тенденції збережуться, а споживання металоконструкцій впаде на 10-13 відсотків.

5. У Європі у росіян перестали приймати карти, які були випущені в Казахстані та Вірменії.

- В Італії та Німеччині при розрахунках карткою деякі фірми стали вимагати не тільки діючу банківську картку, а й підтвердження на право легально перебувати в країні, банк якої видав цю картку.

- Це створило великі проблеми «картковим туристам», які після припинення роботи Visa та Mastercard в рф отримали карти банків сусідніх країн.

6. Литва заблокувала доставку посилок до росії.

- Державна пошта Литви Lietuvos pastas припинила відправлення бандеролей та посилок до росії.

- Виняток зробили лише для листів та листівок, повідомляється на сайті компанії.

- Рішення викликане санкціями Євросоюзу.

7. Росіяни стали активніше купувати будинки в Європі.

- Незважаючи на обмеження, росіяни продовжують цікавитись нерухомістю в Європі – попит на неї з початку року перевищив рівень 2019 року на 54%.

- Лідируючі напрями - Кіпр, Греція та Франція. Для укладання угод покупцям доводиться переказувати гроші через рахунки в країнах колишнього СРСР, отримувати європейський дозвіл на проживання або шукати продавців, які працюють у російській юрисдикції.

8. Туреччина перестала обслуговувати літаки російських авіакомпаній.

- Туреччина відмовилася обслуговувати літаки Boeing та Airbus російських та білоруських авіакомпаній, у тому числі здійснювати їхню заправку.

- Обмеження стосуються семи російських авіаперевізників: "Аерофлоту", S7 Airlines, Utair, AZUR Air, Pegas Fly, "Росії" та "Ямала".

- Заправка та супутні послуги заборонені для приватних, вантажних, комерційних, чартерних літаків, а також для повітряних суден, які виготовлені в будь-якій країні та складаються щонайменше на 25% з комплектуючих, виготовлених у США.

9. Австрія оголосила про приєднання до групи держав, які працюють над створенням Спеціального трибуналу щодо злочинної агресії проти України.

10. Федерація фехтування Німеччини (DFB) оголосила про відмову проводити домашній етап жіночого Кубка світу у змаганнях на рапірі на знак протесту проти допуску росіян та білорусів до міжнародних змагань.

11. Власник бренду Zara остаточно закриє майже 270 магазинів у росії.

- Компанія все ще очікує на завершення операції з відходу з російського ринку, про що було оголошено в жовтні минулого року.

- В Inditex підрахували обсяг знецінення вартості інвестицій у семи російських дочірніх компаніях наприкінці 2022 фінансового року у розмірі 2,211 млрд євро.

- Тепер Inditex планує передати активи та права, пов'язані з 245 магазинами у росії.