Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.06.2024

1. У росії виник брак котлів і турбін для будівництва та модернізації ТЕС.

- Російські виробники не справляються з випуском необхідної кількості турбін, котлів та трансформаторів для теплових електростанцій (ТЕС), що створює проблеми для модернізації та введення в експлуатацію нових об'єктів.

- На даний момент інвестори зобов'язані при модернізації та будівництві великої генерації встановлювати лише російське обладнання.

- Але енергетики неодноразово заявляли про порушення термінів постачання, а ціни на нове обладнання та вартість сервісного обслуговування зросла у середньому на 70% у 2021–2023 роках.

- Обмежена кількість російських виробників устаткування ТЕС повністю виключає можливість оптимізації виробничих процесів.

- Виробники трансформаторів завантажені на 60-90%, виконання контрактів затримує на один-три місяці, а якість падає. Крім окремих інвесторів проблеми з постачанням необхідного обладнання мають також «Россети» та «РусГідро».

2. Російська влада готується посилити умови продажу ввезених на територію країни автомобілів і зобов'язати платити за них підвищений утилізаційний збір.

- На даний момент при ввезенні автомобіля для особистого користування утильзбір оплачується за пільговим тарифом: 3,4 тис. руб. для машин до трьох років та 5,2 тис. руб. для авто старше трьох років.

- Згідно з поправками, які знаходяться на розгляді у Держдумі, якщо ввезений для особистого користування автомобіль буде продано протягом року, то новому власнику доведеться заплатити підвищений утильзбір, який складе від 300 тис. до 1,3 млн руб.  

- Без сплати «комерційного» збору російська Державтоінспекція отримає право відмовляти у реєстрації транспортного засобу.

3. НАТО приведе ядерну зброю до бойової готовності через загрозу з боку росії.

- Країни НАТО обговорюють приведення ядерної зброї в стан бойової готовності в рамках ядерного стримування через загрозу з боку росії та Китаю, заявив генсек Північноатлантичного альянсу Йєнс Столтенберг.

- «Я не вдаватимуся до оперативних подробиць про те, скільки ядерних боєголовок має бути в робочому стані і як їх зберігати, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо», - сказав Столтенберг в інтерв'ю The Daily Telegraph.

- За його словами, військовий блок має продемонструвати ядерний арсенал усьому світу, щоб надіслати «прямий сигнал своїм противникам».

- Він уточнив, що під час консультацій, які вже пройшли, країни НАТО обговорили питання вилучення ракет зі складів і їх переведення в режим очікування.

- Столтенберг зазначив, що США та їхні європейські союзники модернізують свої сили ядерного стримування «перед лицем зростаючої загрози з боку росії». Зокрема, американські війська модернізують гравітаційні бомби, а країни Європи – літаки, призначені для ядерної місії НАТО.

4. Дев'ять країн – США, росія, Велика Британія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, КНДР та Ізраїль – продовжують модернізувати свій ядерний арсенал, при цьому спостерігається зростання кількості ядерних боєголовок у стані боєздатності, повідомляє Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем світу (SIPRI).

- З 12 121 ядерних боєголовок, що були у світі, станом на січень 2024-го близько 9 585 перебували в боєготовності, підрахував SIPRI. Близько 3904 з них на той момент були розгорнуті на ракетах або повітряних суднах (на 60 більше, ніж у січні 2023-го).

- Близько 2100 з розгорнутих боєголовок були у стані підвищеної бойової готовності на балістичних ракетах.

- SIPRI також стверджує, що, ймовірно, вперше у стан підвищеної бойової готовності свої боєголовки навів Китай, а Індія, Пакистан та КНДР працюють над оснащенням балістичних ракет одразу кількома боєголовками, що, ймовірно, призведе до зростання кількості оперативно розгорнутих ядерних боєголовок.

5. Євросоюз продовжив на рік санкції за анексію Криму росією.

- Рада ЄС червня прийняла рішення продовжити до 23 червня наступного року санкції, запроваджені Євросоюзом у відповідь на незаконну анексію українського Криму та міста Севастополь росією.

- Обмежувальні заходи, які наразі діють, були вперше запроваджені у червні 2014 року і включають заборону на імпорт до ЄС товарів, що походять з незаконно анексованого Криму або Севастополя, а також на інфраструктурні або фінансові інвестиції та туристичні послуги з незаконно анексованого Криму або Севастополя.

- Крім того, експорт певних товарів і технологій кримським компаніям або для використання в незаконно анексованому Криму в транспортному, телекомунікаційному та енергетичному секторах, а також для пошуку, розвідки та видобутку нафти, газу та мінеральних ресурсів, також підлягає обмеженням з боку ЄС.

6. Данія прагне обмежити тіньовий флот російських нафтових танкерів.

- Данія розглядає способи обмеження проходу старих танкерів, що перевозять російську нафту через Балтійське море, заявив міністр закордонних справ країни в заяві в понеділок, що може спровокувати конфронтацію з Москвою.

- Росія відправляє близько третини свого морського експорту нафти, або 1,5% світових поставок, через датські протоки, які є воротами до Балтійського моря, тому будь-яка спроба зупинити поставки призведе до підвищення цін на нафту та вдарить по фінансах Кремля.

- Міністр закордонних справ Ларс Локке Расмуссен заявив, що Данія об’єднала групу країн-союзників для оцінки заходів щодо так званого тіньового флоту застарілих суден, що транспортують російську нафту.

7. Японія вивчає можливість запровадження нового пакету санкцій проти організацій із третіх країн через війну в Україні, зокрема проти Китаю, повідомив японський прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

- Обмежувальні заходи торкнуться компаній та організацій, які допомагають москві обходити західні санкції.

- Кісіда заявив, що Японія продовжує обмірковувати санкції не лише щодо Китаю, а й Індії, Казахстану, ОАЕ та Узбекистану.

- Токіо розглядає можливість введення санкцій проти іноземних фірм та організацій, що надають росії матеріали, які можуть бути використані для військових цілей. Санкції можуть включати заборону на експорт японських фірм.

8. Цього року в Німеччині спостерігається стійке зростання проникнення нелегальних мігрантів "білоруським маршрутом".

- За перші п'ять місяців року федеральна поліція Німеччини зареєструвала 2215 мігрантів, які прибули нелегальним шляхом через кордон із білоруссю.

- Людей спіймали на кордоні Німеччини з Польщею та Чехією. Їхня кількість неухильно зростала протягом року: хоча в січні було лише 26 перехоплень і 25 у лютому, ця цифра зросла до 412 у березні, 861 у квітні та 891 у травні.

- Як стверджує агентство, ця кількість все одно значно нижча, ніж минулого року.

- До кінця травня 2023 року поліція зафіксувала приблизно 6 тис. несанкціонованих в'їздів білоруським маршрутом. З 2021 року Євросоюз звинувачує білорусь у навмисному сприянні проникненню на територію ЄС мігрантів, здебільшого з Близького Сходу, шляхом надання їм віз і логістичної допомоги.

- Після заманювання мігрантів до білорусі їх потім відправляють далі до країн ЄС, таких як Польща. Брюссель заявляє, що це спроба дестабілізувати блок у відповідь на санкції ЄС щодо білорусі.

Більше на https://t.me/Omelyan_News