Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 18.03.2023

1. Станом на 1 лютого 2023 року на руках у російських домогосподарств було 7,33 трлн руб готівки в іноземній валюті, або $105,4 млрд.

- Це рекордний обсяг із 2018 року, за весь час доступної статистики.

- З 1 липня по 1 грудня 2022 року обсяг валютної готівки у домогосподарств зріс на $4,3 млрд. проти $1,3 млрд., відображених у старій статистиці.

- Зростання готівкової валюти у населення в умовах, коли всередині росії є обмеження на її зняття з банківських рахунків, означає лише одне — ввезення банкнот перевищувало вивезення.

2. Імпортозаміщення в росії сповільнюється.

- У 2022 році 75% підприємств зіткнулися з проблемами через відмову іноземних контрагентів від поставок до росії, 43% постраждали через проблеми з логістикою, 31% зазнавали труднощів з транскордонними платежами.

- В особливо тяжкому становищі опинилися підприємства хімічної та металургійних галузей, а також машинобудівні підприємства – вони досі не можуть знайти альтернативних постачальників обладнання та компонентів.

3. Рекордно дорога реконструкція БАМа і Транссибу, що затримується на кілька років, призвела до нестачі пропускної спроможності транспортних шляхів у східному напрямку.

- Число незадоволених заявок на транспортування вантажів залізницею зросло в 2 рази.

- У результаті, лише 40% підприємств змогли отримувати обладнання та запчастини з так званих "недружніх країн", а ті, що залишилися, були змушені шукати нових постачальників.

- Результати імпортозаміщення невтішні: у 30% підприємств зросла собівартість, у 12% почастішала поломка, також у 12% знизилася якість продукції, у 8% знизилася ефективність.

4. рф використовує флот старих танкерів, які не відповідають вимогам страхування, щоб обійти західні санкції на експорт викопного палива.

- Це збільшує ризик аварій або розливів нафти, які можуть завдати шкоди довкіллю.

- Це викликає особливе занепокоєння у країнах, які мають вихід до Балтійського моря — складний маршрут для російських нафтових поставок.

- У Фінській затоці почали з'являтися старі танкери з недосвідченими екіпажами, що спонукало фінську владу підвищити готовність до надзвичайних ситуацій, пов'язаних із можливим розливом нафти.

- Російський експорт нафти перейшов на флот танкерів із незрозумілою формою власності та неадекватною страховкою, що викликає побоювання щодо здатності реагувати на потенційні катастрофи.

5. Володимир Зеленський запровадив санкції проти президента Сирії Башар Хафез аль-Асада на 10 років.

- Відповідний указ оприлюднено на сайті президента. Також президент ввів у дію рішення РНБО щодо застосування санкцій проти 300 фізичних та 141 юридичної особи.

- Серед них три громадяни Сирії, сім – Ірану, решта – росії.

6. Чому необхідно вводити санкції проти "росатому".

- Російська корпорація продовжує реалізовувати десятки міжнародних проєктів.

- Компанія надає всі види послуг у ядерній енергетиці від будівництва АЕС та поставок палива до навчання персоналу та вивезення відходів.

- Росатом має 73 проєкти у 29 країнах із загальною вартістю в $139 млрд.

- Контролює 46% світових потужностей зі збагачення урану.

- Реактори «росатома» виробляють 37% електрики у Болгарії та 42% - в Угорщині.

- Болгарія, Чехія, Фінляндія, Іспанія та Швеція залежні від поставок російського ядерного палива.

- Діяльність "росатому" у світі - ще один інструмент шантажу для росії.