Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 18.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 18.04.2023

1. Бізнесу в рф дали півроку, щоб зібрати 300 млрд рублів на війну.

- Разовий внесок у федеральний бюджет, який уряд вимагає від великого бізнесу, щоб закрити дефіцит через рекордні витрати на війну, має бути сплачено до жовтня-листопада.

- Таку вимогу виставив російський Мінфін, погрожуючи інакше підняти ставку «податку на надприбуток» удвічі.

- Влада чекає від великих компаній 5% від суми, на які прибуток 2021-2022 рр. перевищив показники 2018-2019 років.  

- Якщо податок не буде сплачено протягом півроку, то ставка збільшиться до 10%.

- Формально закон про так званий windfall tax (податок на надприбутки) запрацює 1 січня 2024 року. Спочатку він декларувався як добровільний, але зрештою був оформлений як обов'язковий.

- Загалом Мінфін чекає 300 млрд. рублів від компаній, чистий доподатковий прибуток яких перевищує 1 млрд. рублів.

2. Починаючи з березня, слід очікувати істотного погіршення макроекономічних показників у росії відповідно до інформації Центробанку з моніторингу галузевих фінансових потоків.

- Галузі, орієнтовані на інвестиційний попит, показують зниження вхідних фінансових потоків, починаючи з початку березня 2023 року. Раніше з жовтня 2022 по лютий 2023 року був «інвестиційний бум», переважно підтриманий витратами держави в сегменті будівництва та галузі архітектури, а також проектування. Обвал фінансових потоків в інвестиційному сегменті став найсильнішим із 2020 року.

- Галузі, орієнтовані на споживчий попит, демонструють уповільнення після сильного ривка на початку року, а відновлення попиту було з жовтня по лютий, але уповільнення з березня в 3.5 рази слабше, ніж обвал попиту після первинного шоку від війни у квітні-червні.  

- Галузі, орієнтовані на зовнішній попит, у фазі уповільнення, що може свідчити про слабкі експортні позиції (обмеження фізичного експорту та значні дисконти).  

- Галузі, орієнтовані на проміжне споживання, у найсильнішому уповільненні з травня-липня 2022 року, що може свідчити про охолодження виробничої економіки.

- Ситуацію стабілізують держспоживання та управління, але з початку квітня відзначається падіння держвитрат, що раніше виступало основною підтримкою економіки.

3. Один із найбільших у рф сталевиробників Магнітогорський металургійний комбінат повідомив операційні результати першого кварталу.

- Виплавка сталі скоротилася на 3,5% рік до року на тлі зупинки ливарно-прокатного модуля на турецькому активі у листопаді 2022 року.

- Продаж металопродукції у першому кварталі скоротився на 4,3% у річному вираженні через виробництво гарячекатанного прокату в Туреччині та експортних обмежень.

- Виробництво вугільного концентрату знизилося на 1,4% по відношенню до четвертого кварталу.

4. Лише за три місяці 2023 року росіяни встигли подати 2381 клопотання про надання притулку в Німеччині, тоді як за весь 2022 рік було зареєстровано 2851 прохання від громадян рф.

- Згідно з опублікованими даними, серед громадян рф, тих хто подав клопотання про притулок значно зросла кількість чоловіків та жінок віком 19-30 років

5. Bank of Cyprus, найбільший банк на Кіпрі, почав розсилку повідомлень про закриття рахунків клієнтам із росії.

- Листи від банку отримали податкові резиденти рф, ті, хто отримує дохід від санкційного бізнесу в росії, а також володарі посвідки на проживання типу F, тобто ті, хто отримав його в результаті купівлі нерухомості на острові.

- Повідомлення про припинення обслуговування також надходять росіянам, які перебувають на Кіпрі за туристичною візою.

- Умови для усіх однакові: на здійснення процедури закриття рахунку відводиться два місяці.

6. Дочірній банк італійської Intesa Sanpaolo заборонив відкривати валютні рахунки для росіян.

- Російський банк "Інтеза", який входить до італійської групи Intesa Sanpaolo, з 18 квітня призупинив відкриття валютних рахунків фізичним особам.

- До цього банк підвищив комісію на перекази в доларах у росії. Тепер комісія становитиме 3% з мінімальним лімітом $200 і максимальним $500.

- Раніше мінімальний розмір комісії становив $60, а максимальний $300.

7. Єгипет відмовився від поставок боєприпасів рф і почав виробляти їх для України.

- Минулого місяця, після переговорів з високопосадовцями США, Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до росії і замість цього вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України.

- Але нові документи свідчать про те, що на початку березня Єгипет відмовився від планів поставок Москві.

- Єгипет відклав московську угоду і схвалив продаж артилерійських снарядів калібру 152 мм і 155 мм Сполученим Штатам для передачі Україні.

- Єгипет мав намір використати свої можливості з виробництва зброї для України як "важіль" для отримання передової американської військової продукції, йдеться в документі.

8. Країни G7 спільно намагатимуться запобігати поставкам до росії озброєння третіми країнами, а також продовжать блокування російських активів аж до вирішення конфлікту в Україні. Про це йдеться в заяві міністрів закордонних справ, ухваленій за підсумками зустрічі в Японії.

- Глави МЗС G7 також підтримали вивчення питання про створення «міжнародного трибуналу» на основі юридичної системи України та виступили на підтримку зусиль міжнародних правових структур, особливо Міжнародного кримінального суду.

9. Європа заповнює резерви газу в випереджаючи графік у середньому на 11 тижнів.

10. США визнали, що російська нафта продається дорожче від стелі цін.

- Танкери можуть маніпулювати даними, що надаються своїми автоматичними ідентифікаційними системами, щоб приховати факт заходу до російських портів на Далекому Сході, і навіть використовувати перевалку сировини з судна на судно для приховування походження російської нафти.

11. Саудівська Аравія та ОАЕ скуповують російські нафтопродукти з великими знижками.

- Нафтовики в Саудівській Аравії та ОАЕ купують дешевші російські нафтопродукти для використання на внутрішньому ринку та відправляють свою сиру нафту та продукти на експорт за вищими цінами світового ринку.

- Власних нафтопродуктів у цих країн надміру, «отже єдина причина їхнього імпорту з росії – заробити на різниці цін».

- Нафта (лігроїн) та дизель із росії продаються, відповідно, зі знижками $60 і $25 за тонну порівняно з еквівалентними сортами, що виробляються в Перській затоці.  

- Тонна нафти (лігроїну) в регіоні, наприклад, зараз коштує близько $628, тобто росії доводиться давати знижку майже 10%.

12. Власник KFC завершив угоду з продажу бізнесу в рф і пішов з країни.

- Скоріш за все бренд у рф змінить назву.

13. На тлі критики, що виникла після повідомлень про відновлення постачання, шведський виробник горілки Absolut вирішив припинити експорт своєї продукції до росії. Про це заявив гендиректор компанії Стефані Дюрру.