Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.07.2023

1. Видобуток газу в росії цього року може знизитися на 9,2% порівняно з показником минулого року, до 610 млрд кубометрів.

- Такий прогноз опубліковано в огляді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

- Через зменшення експорту до ЄС, видобуток газу в росії в 2022 році впав на 11,8% порівняно з 2021 роком – до 672,57 мільярда кубометрів.

- Це найнижчий рівень видобутку газу принаймні з 2016 року, коли він становив 640,2 млрд куб. м. "Газпром" визнавав, що видобуток газу компанією минулого року впав на 20% – до 412,6 млрд куб. м через різке падіння експорту до Європи.

- Також зменшив видобуток газу у 2022 році "Лукойл" – на 0,8%, до 20,64 млрд куб. м.

2. У росії продовжують зростати ціни на бензин.

- З середини квітня оптові ціни на бензини А-92 та А-95 в росії зросли на 29%.

- З початку липня зростання склало 3,2% і 2,8% відповідно.

- Активне зростання оптових цін на бензин в росії почалося із середини травня на тлі планів Мінфіну рф знизити вдвічі демпфер, який мав стримувати ціни на паливо на внутрішньому ринку у випадку різких коливань цін на нафту і з того дня постійно зростають.

3. Через падіння курсу рубля у росії можуть подорожчати безалкогольні напої на 10-20% з 1 серпня.

- PepsiCo розраховує підняти ціни на напої та соки на 19,2-21,3%, а також на снеки в середньому на 15,3%.

- Виробники соків та газованих напоїв сильно прив'язані до курсу рубля, оскільки близько 70% собівартості напоїв припадає на імпортну сировину.

4. Попит на друге громадянство серед росіян за 2022–2023 роки зріс на понад 80%.  

- Найбільший інтерес, як і раніше, виявляють до Євросоюзу. При цьому в топі переваг країн зараз знаходяться Румунія, Болгарія і Польща.

5. Японія припинить постачання до росії машин з двигунами об'ємом понад 1,9 л.

- Японія збирається заборонити постачати в росію нові та вживані автомобілі з двигунами об'ємом понад 1,9 літра, про що пише місцева газета Yomiuri.

- Наголошується, що такі заходи можуть бути введені в рамках чергового пакету санкцій. Рішення може набути чинності вже на початку серпня.

- Японія також планує повністю заборонити постачання до росії будь-яких електромобілів та гібридних авто.

6. Підземні сховища газу у Європі заповнені на 81,43%.

- За збереження поточних темпів країни ЄС можуть досягти цільового рівня запасів у 90% набагато раніше вересня, що може призвести до різкого зниження цін, оскільки газ, що надходить, більше ніде зберігати.

- Зниження цін на газ щодо рівня минулого року поки що не призводить до відновлення промислового споживання, хоча в деяких секторах і з'явилися ознаки відновлення.

7. ЄС на третину скоротив імпорт трубопровідного газу – до 76,7 млрд куб. м.

- З росії імпорт упав на 75%, до 11,7 млрд. куб. м.

- У січні-червні частку Норвегії припало 57% трубопровідного газу, закупленого країнами ЄС.

8. Фінська Orion Pharma припинила свою діяльність у росії.

- Про це йдеться у фінансовому звіті компанії за перше півріччя. У жовтні 2022 року Orion Pharma розпочала ліквідацію російського офісу та планувала піти з країни.

9. НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни одного з найбільших світових портових операторів DP World (Dubai Port World).

- Причиною такого рішення є те, що компанія з ОАЕ не лише не припиняє вести бізнес з росією, а й посилює співпрацю з агресором.  

- Зокрема, минулого місяця DP World підписала угоду з російською державною корпорацією "Росатом" щодо розвитку Північного морського шляху.

- У росії заявили, що розвиток Північного морського шляху – це стратегічний проект, який додатково принесе в бюджет росії близько 20 трлн рублів (224 млрд дол. США).