Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.04.2024

1. ЄС доручив затвердити мита на імпорт сільгосппродукції з рф та білорусії.

- Глави держав Євросоюзу доручили Єврокомісії та Раді ЄС продовжити роботу щодо введення мит на імпорт сільськогосподарських товарів з росії та білорусії, випливає із заяви за підсумками саміту ЄС.

- Обмежувальні заходи повинні бути вжиті при гарантії, що вони не торкнуться транзиту такої продукції до країн, що розвиваються.

- 22 березня ЄК запропонувала підвищити тарифи на імпорт до Євросоюзу зернових, олійних культур та продуктів їх переробки з росії та білорусії, включаючи пшеницю, кукурудзу та соняшниковий шрот. На думку комісії, захід дозволить обмежити ввезення продукції до Європи.

2. Мінторг США ввів нові обмеження на експорт до росії, білорусії та Ірану.

- До переліку продукції, що підпадає під обмеження, додані додаткові найменування.

- Так, міністерство розширило перелік товарів, на експорт та реекспорт яких до Ірану потрібна ліцензія.

- Рестрикції торкнулися фрезерних верстатів, шарикопідшипників, електричних виделок та розеток на напругу не більше 1000 В.

- Ці обмеження пов'язані із санкціями США щодо Ірану, які були введені через атаку на Ізраїль.

- Обмеження щодо росії та білорусі Мінфін США введені через підтримку, яку Іран надає росії та війні в Україні.

3. США анонсували санкції проти «будь-якої китайської компанії», яка допомагає російському ВПК.

- У США вважають, що "пора встановити ціну безмежному партнерству Комуністичної партії Китаю з росією". Про це заявив республіканець Майк Галахер, голова спеціального комітету Палати представників зі стратегічної конкуренції між США та Китаєм.

- Він співавтор підтриманого обома основними американськими партіями законопроекту про запровадження санкцій проти китайських військових компаній, які надають матеріальну підтримку росії.

- У Вашингтоні дедалі більше стурбовані китайськими постачанням комплектуючих, які використовуються для виробництва озброєнь, які застосовуються у війні з Україною.

- Тому Галлахер заявив: "Будь-яка компанія, яка сприяє жахам в Україні, як це робить китайський військово-промисловий комплекс, заслуговує на те, щоб випробувати на собі всю силу американських санкцій".

4. США планують запровадити новий режим моніторингу санкцій проти Північної Кореї до наступного місяця.

- Посол США в ООН заявила в п’ятницю, що вона сподівається знайти новий спосіб забезпечити виконання санкцій проти Північної Кореї до наступного місяця після того, як росія та Китай зірвали відновлення заходів моніторингу.

- Сполучені Штати та їхні партнери, які наполягають на новому режимі моніторингу, розглядають кілька варіантів як всередині, так і за межами ООН, щоб замінити групу експертів, яка протягом останніх 15 років спостерігала за виконанням санкцій, спрямованих на стримування ядерної та ракетної програм Північної Кореї.

5. США та Велика Британія ввели нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль.

- Велика Британія розширила список санкцій щодо Ірану на 13 позицій. Нові обмеження поширяться на фізосіб, пов'язаних із оборонною сферою країни, іранський генштаб збройних сил, військово-морські сили Корпусу Стражів ісламської революції.

- Під санкції зокрема потрапили центральний штаб ЗС Ірану «Хатам-аль-Анбія» та його голова генерал Голям Алі Рашид; директор компанії Aerospace Industries Organization, що знаходиться в підпорядкуванні іранського міноборони, Сейд Світ Амхад Нушин; директор ракети промислової групи Shahid Bagheri (SBIG) Амір Радфар; компанії, що випускають компоненти для безпілотників Sarmad Electronic Sepahan Company та Aseman Pishraneh Engineering Services Company.

- США також розширили санкції проти Ірану: обмеження введено проти 16 фізосіб та двох юросіб, які пов'язані з виробництвом БПЛА.

6. Autodesk припиняє доступ в рф навіть до піратських версій своєї програми.

- У рф почалося блокування програми для автоматизації проектування AutoCAD, у тому числі і зламаних версій.

- Блокування торкнулося облікових записів пристроїв, підключених до інтернету.

- Повне блокування AutoCAD в рф може призвести до зривів термінів будівельних проектів та фінансових втрат.

7. Країни Євросоюзу отримали право конфіскувати кошти та майно за обхід санкцій.  

- Для цього вони повинні довести, що вартість активів, що підлягають вилученню, не відповідає доходам власника.

- Це випливає з директиви, яка була розміщена у законодавчій базі ЄС та Ради ЄС.

- Також на користь конфіскації говоритимуть відсутність доказів законності набуття власності та зв'язок особи зі злочинною організацією.

- У той самий час доказ окремих злочинів може бути «попередньою умовою для конфіскації незрозумілого багатства». Має бути підтверджено, що таке майно чи кошти було отримано саме внаслідок злочину, наголошується у документі.

- У Єврокомісії зазначали, що директива дозволить унеможливити збереження в руках злочинців незаконно отриманих коштів та їх інвестування.  

- Правоохоронні органи при цьому матимуть можливість відстежувати та заморожувати підозрілі активи, щоб не допустити їх «зникнення».

8. Енергетичний регулятор Євросоюзу попередив, що блоку, як і раніше, необхідно імпортувати російський скраплений природний газ, щоб уникнути енергетичного шоку.

- Компанія Acer, яка здійснює нагляд за енергетикою в ЄС, заявила, що до спроб обмежити рекордний імпорт російського зрідженого природного газу до Європи "треба підходити з обережністю".

- "Скорочення імпорту російського ЗПГ має розглядатися поступово", - йдеться в доповіді. Наголошується, що ЄС важко знайти баланс між енергетичною безпекою та прагненням завдати удару по фінансах росії за рахунок скорочення закупівель газу.

- Значною мірою ЄС пом'якшив відхід від російського трубопровідного газу, збільшивши закупівлю ЗПГ у Москви, а також інших постачальників.

- В даний час росія є другим за величиною постачальником ЗПГ до Євросоюзу після США, на неї припадає 16% від загального обсягу імпорту минулого року. 15,5 млн. тонн російського ЗПГ, закупленого країнами ЄС минулого року, майже на 40% більше, ніж у 2021 році, за даними компанії Kpler.

- Дипломати ЄС кажуть, що такі країни, як Швеція, Фінляндія та країни Балтії, наполягають на тому, щоб Євросоюз негайно ввів повну заборону на російський ЗПГ.  

- Але паливо імпортується такими країнами, як Франція, Іспанія та Бельгія, а частина його продається до Німеччини та її центральноєвропейських сусідів, які стурбовані зниженням витрат на електроенергію для промисловості.

9. Європейський центральний банк (ЄЦБ) планує наказати італійському UniCredit, другому найбільшому банку країн ЄС у росії кардинально скоротити свої активи в рф.

- Європейський центральний банк готовий наказати італійському UniCredit скоротити свій бізнес з росією, оскільки регулятор чинить тиск, щоб перервати європейські фінансові зв’язки з Москвою.

- Умови ЄЦБ до UniCredit будуть ідентичними до тих, що він висуває Raiffeisen Bank International.

- Це передостанній крок перед тим, як ЄЦБ зможе накладати санкції, наприклад штрафи.

- Офіційне попередження ЄЦБ UniCredit дасть другому за величиною банку Італії останню можливість запобігти такій процедурі примусового виконання з боку наглядового органу, яка може призвести до санкцій.

Більше на https://t.me/UA_ONews