Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.05.2023

1. Третина гелікоптерів в рф можуть припинити польоти через санкції.

- рф може залишитися без 30% гелікоптерів протягом року, прогнозують експерти.

- Це станеться, якщо не вирішити проблему з постачанням двигунів та інших комплектуючих.

- Головною проблемою галузі називають брак гелікоптерних двигунів та складності придбання агрегатів та комплектуючих виробів, а також затримки їх постачання до 300 днів.  

- Дефіцит двигунів виник у гелікоптерів як іноземного, так і російського виробництва.

2. Уряд Великої Британії збирається запровадити заборону на імпорт алмазів, алюмінію, нікелю та міді з росії, повідомили у канцелярії прем'єр-міністра.

- "Ми на законодавчому рівні пізніше у поточному році заборонимо імпорт російських алмазів і повністю припинимо імпорт міді, алюмінію та нікелю російського походження" , - йдеться у заяві.

3. До нового пакету санкцій США, приуроченого до саміту G7, увійдуть близько 300 компаній, суден і літаків.

- США також запровадять експортні обмеження щодо близько 70 компаній з росії та третіх країн.

- "Ми також поширимо наші санкційні повноваження на додаткові сектори російської економіки, ключові для її військово-промислового комплексу, і введемо нові заборони, щоб росія не могла скористатися нашими послугами", - розповів на брифінгу представник Білого дому.

- Уточнюється, що влада США продовжуватиме розширювати експортний контроль, «щоб росії було ще важче підтримувати свою військову машину».

- Зокрема, це включає обмеження поставок низки товарів, які «мають ключове значення для поля бою».

4. Канада введе санкції проти більш ніж 70 фізосіб та компаній у зв'язку з війною рф в Україні та "порушеннями прав людини".

5. Австралія ввела нові санкції проти росії, повідомила прес-служба уряду країни.

- Під обмежувальні заходи потрапили Роснефть, Северсталь, золотодобувна компанія Полюс, дочірні підприємства Росатому.

- Австралійський уряд також заборонить експорт верстатного обладнання та деталей для нього в росію та в райони, які росія окупувала.

6. Велика Британія ввела санкції проти «Тінькофф банку» та «Сєвєрсталі».

- Лондон розширив санкції проти росії, додавши до чорного списку 86 юридичних та фізичних осіб, повідомляється на сайті британського уряду.  

- Нові заходи зумовлені «крадіжкою українського зерна» і спрямовані проти передових військових технологій і «доходів, що залишилися» росії, наголошується в прес-релізі.

- Під обмеження потрапили дев'ять організацій, афілійованих із «Росатомом».

- Також санкції введено проти «Сєвєрсталі», АФК «Система», «Полюса», Магнітогорського металургійного комбінату, ТМ, ОМК, РМК, Челябінського металургійного комбінату (входить до групи «Мечел») та Брянського машинобудівного заводу.

- Крім того, санкції накладено на п'ять фінансових організацій: «Дом. рф», Металлінвестбанк, Росбанк, Всеросійський банк розвитку регіонів і Тінькофф-банк, а також на шість великих транспортних компаній, пов'язаних з росією, у тому числі Sun Ship Managment, «Радянська рада», «Атомфлот» та FESCO.

7. Країни G7 не погодили заборону імпорту російських алмазів, але відстежуватимуть їх.

- У заяві G7, оприлюдненій на саміті в Хіросімі, лідери пообіцяли працювати разом, щоб "обмежити торгівлю та використання алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у росії", а також координувати майбутні "обмежувальні заходи, у тому числі за допомогою технологій відстеження".

- На думку людей, знайомих з дискусіями на саміті, крок до спостерігання та відстеження російських алмазів через кордони може прокласти шлях до заборони імпорту в майбутньому.

8. Спільні заяви лідерів G7 щодо України та рф:

- країни G7 забезпечать економічну допомогу Україні, вже забезпечено бюджетну підтримку на 2023 рік та початок 2024 року;

- країни G7 мають намір зберігати активи рф замороженими, доки москва не компенсує збитків від війни в Україні;

- Необхідно обмежити використання росією міжнародної фінансової системи;

- G7 вживатиме заходів для запобігання "використання філій російських банків у третіх країнах" для обходу санкцій;

- G7 продовжить знижувати залежність від рф у сфері ядерної енергетики;

- G7 вживатиме заходів проти фінансового сектора рф, але збереже фінансові канали для "необхідних транзакцій".

9. Санкції ЄС призвели до скорочення експорту із Євросоюзу до росії на 55%, імпорту – на 60%, заявила голова Єврокомісії.

10. Поляки хочуть відсудити у «Газпрому» $1,4 млрд за невикористання газопроводу «Ямал-Європа».

- "Europolgaz, компанія, відповідальна за транспортування газу, звернулася до арбітражу з позовом проти "Газпрому" про відшкодування приблизно 850 млн злотих непогашеної заборгованості, за транспортування газу", - заявив віце-прем'єр Польщі.

- Заборгованість виникла в 2010 році і не була затребована за умови, що російська компанія транспортуватиме газ по Europolgaz до 2045 року.

- Заява про арбітраж також стосується «втраченого прибутку Europolgaz, через який нині не транспортується російський газ».

- Йдеться про суму понад 5 млрд злотих - на додаток до вищезазначеної заборгованості.

- Минулого року після припинення постачання, 49% частка «Газпрому» в Europolgaz була вилучена польською владою.

11. Єреванський коньячний завод, який виготовляє коньяк «Арарат», припинить експорт своєї продукції на російський ринок, повідомив міністр економіки Вірменії.

12. НАЗК внесло індійську компанію, яка допомагає з деталями для військової техніки рф, до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло індійську компанію CK Birla Group, яка допомагає з деталями для військової техніки рф, до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Причиною такого рішення стало те, що CK Birla Group та її дочірня компанія National Engineering Industries Limited (NEI) (бренд NBC Bearings) допомагають російському ВПК заміщувати критично важливі європейські та американські деталі для військової техніки, а саме – підшипники.