Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.06.2023

1. У росії можуть подорожчати майже всі товари через зростання цін на бензин.

- Вже зараз роздрібні ціни на пальне збільшуються щотижня в середньому на 10-15 копійок за літр на тиждень.

2. Нові санкції США заборонять обслуговування 9% енергосистеми росії.

- Сьогодні вступили в силу розширені санкції США, що забороняють американським компаніям надавати інжинірингові послуги в росії.  

- Обмеження торкнуться американської GE, яка продовжувала виконувати сервісне обслуговування газових та парових турбін на російських ТЕС.

- Загальна потужність ТЕС на іноземних турбінах становить близько 22 ГВт, або приблизно 9% від встановленої потужності Єдиної енергосистеми росії.  

- Загалом у росії, включаючи нафтогазову галузь та інші сектори промисловості, встановлено понад 1,7 тис. іноземних турбін різної потужності.

- Американські компанії можуть закрити доступ до креслень і баз даних, без яких іноземні фахівці не зможуть проводити інспекції та ремонти на території росії.

- GE перестане постачати оригінальні запчастини, аналогів яких в росії не існує.  

- Так сталося, коли сервісні послуги за власною ініціативою перестала надавати німецька Siemens: зараз компоненти для її турбін доводиться шукати в дружніх країнах.  

- При цьому поки що ЄС і США не вводили прямих санкцій на постачання запчастин для енергетичних газових турбін.


3. Європейські країни планують фактично виключити росію з угоди щодо «Зелених карт».

- Це міжнародний поліс страхування автоцивільної відповідальності.

- Ця система працює з 1951 року, рф приєдналася до неї у 2009 році. Загалом до бюро входить 48 держав.  

- Замість купівлі окремих місцевих страховок водій із країни-учасника системи може придбати комплексний захист для закордонних поїздок.

- Загальні збори бюро «Зелена карта» відбудуться 30 червня, і більшість країн хочуть проголосувати за призупинення членства росії.

- У цьому випадку всі іноземні «Зелені карти» перестануть діяти на території рф, а російські за кордоном, причому навіть у дружніх державах.  

- Для подорожей машиною в інші держави громадянам рф доведеться купувати іноземні поліси на кордонах, які будуть значно дорожчі.

4. У Великій Британії розробили закон, який дозволить зберігати санкції проти росії до виплати компенсації Україні, - Reuters.

- Ухвалені урядом Британії зміни дозволять тим, хто перебуває під санкціями, пожертвувати заморожені активи на відновлення України.

5. Один із найбільших банків Китаю обмежив платежі в юанях для росіян.

- Bank of China (BoC) - третій за розміром активів банк Китаю - запровадив обмеження на платежі у юанях для російських клієнтів.

- За словами банкірів, обмеження стосуються юаневих переказів на адресу банків ЄС, Швейцарії, Великої Британії та США. Причому заборона діє навіть щодо платежів у КНР, якщо їх одержувачами є китайські філії західних банків.

6. Один з найбільших імпортерів нафти в Індії Indian Oil, цього фінансового року може отримати майже третину імпорту російської сирої нафти.

- Один із керівників компанії повідомив, що частка імпорту російської нафти збільшилася вдесятеро порівняно з минулим роком і склала близько 20%.

- У компанії спостерігається значне збільшення імпорту із росії, відсоткова частка якого підскочила до 21,5% порівняно з 0,1% минулого року.

7. Морозиво Mars, Bounty та Twix у формі батончиків зникне з росії.

- Для їхнього випуску немає потрібного обладнання, а замінити його не вийшло ні російськими аналогами, ні китайськими.

8. Конгрес Міжнародної федерації санного спорту продовжив відсторонення російських спортсменів від участі у змаганнях під егідою організації.

9. Радник президента України з економічних питань Олег Устенко заявив, що Україна зможе сплатити частину держборгу за рахунок заблокованих російських активів.  

- «У росії заарештовано $350 млрд їхніх золотовалютних резервів і $150 млрд їхніх грошей номенклатури, а боргів у нас у рази, якщо не в десятки разів менше. Частину їх можна використати. І економіка України зростатиме, і інвестори приходитимуть, і борги ми перекриватимемо частиною того, що відберемо у рф», — сказав Устенко.

- З жовтня 2022 року юридична служба Ради ЄС розробляє механізм, який дозволить використовувати заблоковані російські активи для відновлення України.

- У травні 2023 року в Єврокомісії повідомили про можливість використати дохід від конфіскованих активів Центробанку рф на відновлення України.