Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.07.2023

1. Прямі іноземні інвестиції в росію впали з 39 мільярдів доларів у 2021 році до мінус 19 мільярдів доларів у 2022 році.

- У доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку різке падіння інвестицій пов'язали з масовим відходом іноземних компаній з росії на тлі введених санкцій та репатріацією ними своїх інвестицій.

2. Мінфін росії вважає неминучим зростання держборгу, тому що ситуація безнадійна: витрати зростають, доходи падають, а платити треба.

- Сьогодні держборг рф становить 22,8 трлн рублів або 14,9% від ВВП. Мінфін обіцяє утримувати його у межах 20% ВВП.

- Зовнішній борг росії скорочується, що є ознакою великої кризи.

- У той же час, внутрішній держборг рф зростає вже четвертий рік поспіль. У 2019-му він становив 9 трлн руб, у 2020-м – 10 трлн руб, у 2021-м – 14,7 трлн руб, а у 2022 – 18,8 трлн руб.

- І при цьому Мінфін росії неминуче зіткнеться з великими труднощами з розміщенням держборгу.  

- Викупити облігації федеральної позики можуть хіба що державні банки за схемою, що дуже нагадує друкарський верстат.

3. Домогосподарства росії різко збільшують свої борги.

- За даними Центробанку росії, борг росіян збільшився в травні відразу на 611 млрд рублів (2.0% мм /15.41% рр.) проти зростання на 527 млрд рублів (1.8% мм /12.93% рр) місяцем раніше.

- Це максимальний помісячний обсяг за останні роки – раніше у червні 2021 року було взято кредитів на 556 млрд. рублів, і тепер цей рівень перевищено.

4. Станом на 1 липня в росії розпродано лише 30% обсягів новобудов.

- У річному вираженні показник збільшився на 18,5%.

- Обсяг нерозпроданого житла в рф за підсумками першого півріччя становив 70,9 млн. кв. м житла, або 70% від всього житла, що будується.

5. Експорт дизеля та газойлю з росії зростає.

- Російські нафтовики збільшили експорт дизпалива та газойлю майже на 11% за І півріччя 2023 року порівняно з минулим роком.

- Компаніям довелося перенаправляти свої поставки на інші ринки, такі як Туреччина, Бразилія та ін. Туреччина вийшла на перше місце із закупівель російського дизеля за перші шість місяців.

- Експерти зазначають, що російським компаніям вигідно збільшують експорт дизпалива, оскільки його ціни на зовнішніх ринках зросли, а ставки фрахту та дисконти знизилися.

- Це підтримує зростання експорту нафтопродуктів із росії.

- Однак на внутрішньому російському ринку це відбивається не найкращим чином: спостерігається зростання бензинових цін в опті та на АЗС.

6. Країни ЄС неофіційно узгодили низку санкцій проти військової сфери білорусі.

- Пакет включатиме заборону на постачання запчастин для військової техніки, включаючи авіаційні запчастини. Ці санкції точно повторюватимуть санкції проти росії.

- Нові обмеження розглядаються як сходинка на шляху до більш широкої та глобальної угоди про санкції щодо Мінська.

- Єврокомісія направить дипломатам ЄС текст уже у середу, затвердити їх планується у четвер.

- Це робиться для того, щоб заблокувати можливі нелегальні постачання рф військових компонентів.

- Ці переговори не пов'язані з дискусією про те, як повністю синхронізувати білоруські санкції із рестрикціями проти москви.

- Ці переговори зайшли в глухий кут через пропозицію вивести білоруські добрива з-під обмежень ЄС. Більшість країн ЄС виступають за це, проте Литва рішуче заперечує.

7. Адміністрація США готує нові економічні заходи тиску на Киргизстан, щоб той припинив постачати до росії санкційні товари.

- Обмеження можуть бути прийняті вже цього тижня.

- Згідно з відкритими документами, обсяг експорту з Киргизстану до росії зріс у 2022 році на 250% порівняно з попереднім роком.

- Документи також свідчать про високий рівень координації закупівель із москвою.  

- Киргизькі компанії купують електроніку, включаючи спеціалізовані напівпровідники та підсилювачі напруги, у китайських та південнокорейських компаній.  

- За даними джерела, товари призначалися для вітчизняної оборонної промисловості.

- Такі схеми постачання вказують на участь російських спецслужб, які працюють над обходом санкцій.

8. Обсяг грошових переказів до Грузії у I півріччі зріс на третину.

- У Грузію у січні-червні 2023 року перевели $2 млрд 367 млн, що на 32,5% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, повідомив Національний банк країни.

- У першому півріччі цього року, як і в попередні періоди, з великим відривом лідирували за обсягами переказів росія – $1 млрд 125,5 млн (зростання на 50%), Італія – $249,088 млн (зростання на 20%), США – $206 млн (зростання на 40%).

9. Експорт з Грузії до росії зростає.

- Експорт вина з Грузії до росії за січень-червень 2023 року склав 29,991 тисяч тонн, що на 39,51% перевищує показник за той же період у 2022 році. Вартість експорту склала 81,8 млн. доларів.

- Грузія також збільшила експорт легкових автомобілів до росії. Він за перше півріччя становив близько 3,78 тисячі штук на суму 52,5 млн доларів. В аналогічний період 2022 року Грузія експортувала вдвічі менше – 1,25 тисячі авто на суму 14,03 млн доларів.  

- Приблизно вдвічі зросли обсяги постачання мінеральної води, склавши понад 103,5 тисячі тонн.

- Імпорт товарів з росії до Грузії в першому півріччі зріс до 927,2 млн. доларів (+23,7%). Нафти та нафтопродуктів було імпортовано 462,3 тисячі тонн — на 57% більше, ніж у січні-червні 2022-го.

10. Виробник презервативів під маркою Durex - компанія Reckitt підтвердив намір залишити російський ринок.

- "Компанія продовжує процес, спрямований на передачу права власності на свій російський бізнес, який може включати передачу третій стороні або місцевим співробітникам", - повідомили у прес-службі.