Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.09.2023

1. З початку 2023 долар на Московській біржі подорожчав на 32%, або 24 рублі, а євро - на 37%, або 28 рублів.

- У середині серпня курси піднімалися вище за 100 рублів за долар і 110 рублів за євро, після чого Центробанк рф на екстреному засіданні підвищив облікову ставку з 8,5% до 12%, а потім довів її до 13% і вимагав від експортерів продавати більше валюти на ринку.

2. Доходи федерального бюджету рф від нафти і газу, що дають близько третини надходжень державного бюджету, у вересні 2023 року можуть становити орієнтовно 733 мільярди рублів проти 643 мільярдів рублів у серпні поточного року і 688 мільярдів рублів у вересні 2022.

- Зростання держдоходів у вересні буде забезпечене значним збільшенням на 24% зборів податку на видобуток корисних копалин на вуглеводні, видобуті минулого місяця.

- Надходження податку на видобуток корисних копалин для вуглеводневої сировини у вересні зростуть до 1,1 трильйона рублів – найбільшої суми після історичного рекорду у квітні 2022 року.

- Водночас половину приросту податкових надходжень від податку на видобуток корисних копалин бюджет втратить внаслідок підвищення видатків на паливний демпфер, які збільшаться у вересні (за серпневі поставки) у 1,5 рази до попереднього місяця орієнтовно до 278 мільярдів рублів – найбільшої суми виплат з квітня 2022 року.

- Виплати за паливним демпфером за постачання вересня буде знижено вдвічі в жовтні.  

- При формуванні російського бюджету на 2023 рік нафтогазові доходи прогнозувалися у розмірі 8,939 трильйона рублів (у середньому близько 745 мільярдів на місяць) або 34,2% від загальних очікуваних надходжень до бюджету у розмірі 26,130 трильйона рублів.

- Виходячи із середньомісячного обсягу, надходження від нафтогазових податків за січень-вересень очікувалися на рівні 6,686 трильйона рублів.

- Фактичні збори за січень-вересень з урахуванням попередньої оцінки вересня можуть становити 5,568 трильйона рублів проти 8,507 трильйона рублів за аналогічний період 2022 року.

3. До початку війни «Газпром» забезпечував понад 40% європейського імпорту газу. Тепер він постачає в Європу всього 13% газу, а його сукупний експорт цього року може виявитися мінімальним із другої половини 1970-х років.

Алжир, який довгий час поступався росії, знову став найбільшим постачальником газу для Італії - як десятки років тому.

- Азербайджан пообіцяв удвічі збільшити постачання до ЄС до 2027 р. і, за словами чиновників у Баку, реалізує цей план із випередженням графіка.

- Конго цього року почне постачання ЗПГ Італійській енергокомпанії Eni

- З жовтня 2022 р. запрацював трубопровід Baltic Pipe, яким до 10 млрд кубометрів на рік має надходити з Норвегії до Польщі, Данії та суміжних країн.

- Сховища газу в ЄС вже заповнені на 94,15%, за даними Gas Infrastructure Europe, тоді як ціль була накопичити 90% до 1 листопада.

4. Дефіцит торговельного балансу росії (товари + послуги) у липні 2023 (669 млн дол) став рекордним за всю історію в розрахунках по валютах так званих «недружніх країн».

- Перед початком війни профіцит становив у середньому по 25 млрд дол на місяць, а щоб утримувати курс 60 руб за дол у другому півріччі 2022 року було достатньо близько 7-8 млрд профіциту на місяць за розрахунками у валюті недружніх країн (з урахуванням накопиченого ресурсу в умовах наддоходів середини 2022 року).

- Запас міцності системи виснажили до травня 2023 року, а вже з червня рубль перейшов у режим вільного падіння і тут є пояснення – критичний дефіцит доларів та євро).

- По валюті нейтральних країн спостерігається стійкий дефіцит валюти на 1,5-2 млрд дол на місяць, тобто, в сукупності по іноземній валюті дефіцит почав накопичуватися з травня 2023 року.  

- Таким чином, якщо раніше по іноземній валюті профіцит був у діапазоні 20-30 млрд на місяць, що й дозволяло тримати рубль, зараз утворився рекордний дефіцит 2,8 млрд і лише за один місяць (липень 2023).

5. Москва постачає на ринок дедалі більше нафти, незважаючи на те, що разом із Саудівською Аравією вона має намір продовжити обмеження постачання до кінця року.

- Це призвело до збільшення російських морських постачань до тримісячного максимуму.

- Збільшення експорту відбувається на тлі зростання цін на нафту, спричиненого поєднанням високого попиту та скорочення видобутку ключовими виробниками, насамперед Саудівською Аравією.

- Нафта марки Brent торгується в районі 95 доларів за барель, тоді як ключовий російський експортний сорт Urals із середини липня знаходиться вище за граничну ціну, встановлену G7.

- Поєднання зростання експорту та високих цін призвело до збільшення доходів кремля від експортних мит на нафту, які в середньому за чотири тижні зросли до найвищого рівня із січня.

- Більшість приросту за останній місяць припадає на танкери, які ще не визначилися з кінцевим пунктом призначення.

6. Частка Китаю у російському імпорті автомобілів за вісім місяців 2023 року зросла до 92%.

- На даний момент торгівля росії та Китаю дуже зростає, а частка Євросоюзу у товарообігу продовжує знижуватися.

- Ще два місяці тому, за підсумками січня-червня, частка Китаю в імпортному постачанні машин становила трохи більше 70%.

- А у 2021 році китайськими були лише близько 10% ввезених до росії автомобідів.

7. ЕС може подати 12-й пакет санкцій проти росії в першій половині жовтня цього року.

- До пакету може увійти заборона на імпорт російських алмазів, яку зараз обговорюють країни G7, а також пропозиція щодо використання доходів від активів російського Центробанку для допомоги Україні. Деякі країни запропонували ввести додатково санкції проти IT-сектору, постачання природного газу, а також проти ядерної сфери.

8. США заарештували росіянина, який скуповував мікроелектроніку подвійного призначення, - Міністерство юстиції США.

- За допомогою мережі підставних компаній він доставляв в росію американські технології подвійного призначення, які можуть використовуватись у військових цілях.

9. Туреччина закуповує крадене українське вугілля.

- У Туреччину цього року експортували вугілля, видобуте на окупованих територіях України, на суму не менше 14,3 млн доларів, випливає з даних російської митниці.

- У період з лютого по липень 2023 року до Туреччини надійшло близько 160 400 тонн вугілля.

- В країну відправляли вугілля щонайменше 10 виробників.

- На частку Анкари припало 95% поставок з окупованих регіонів. Покупцями виступали компанії, зареєстровані в Гонконзі, ОАЕ та офшорних юрисдикціях, включаючи Беліз та Британські Віргінські острови.

10. Латвія анонсувала депортацію майже 4 тисяч росіян.

- Громадяни росії, які живуть у Латвії та не склали мовний іспит і не подали заявку на участь у мовному тесті, з наступного тижня почнуть отримувати повідомлення про необхідність залишити Латвію протягом трьох місяців.

- Представник Управління у справах громадянства та міграції Латвії Майра Розе повідомила, що з країни виїде 3600 людей. Їм дадуть 90 днів, щоби залишити країну.

11. Литва планує встановити паркан на кордоні з білоруссю навіть на болотах.

- Державна прикордонна служба Литви розглядає можливість встановлення фізичних бар’єрів на кордоні з білоруссю на заболочених ділянках. Про це розповів речник литовської прикордонної служби Гедрюс Мішутіс.

- Наразі паркани та колючий дріт встановлені на близько 550 км 679-кілометрового кордону Литви з білоруссю.

- Понад 100 км кордону пролягає вздовж річок, озер і боліт, де прикордонна зона контролюється камерами відеоспостереження та іншими технічними засобами, але парканів немає.