Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 20.04.2023

1. «Діра» у російському бюджеті досягла майже 5 трильйонів рублів.

- Уряд рф продовжує стрімко нарощувати витрати бюджету, незважаючи на дворазовий обвал податкових надходжень від нафти та газу.

- З початку року до 19 квітня Мінфін витратив 10 трлн рублів. Доходи бюджету на цю дату склали 5,4 трлн рублів. Таким чином, без забезпечення податковою виручкою залишився практично кожен другий витрачений рубль, а дефіцит досяг 4,77 трлн рублів, що в 1,6 рази вище за річний план.

- За неповні три тижні квітня Мінфін витратив 2,1 трлн рублів - майже стільки ж, скільки за березень (2,3 трлн).

- При цьому якщо в січні та лютому бюджет витрачав близько 100 млрд рублів на добу, у березні знизив темп до 75 млрд, то у квітні ця сума підскочила до 122 млрд рублів.

- Витрати насамперед пов'язані з підтримкою армії.

- На фінансування армії та силових структур у бюджеті-2023 закладено рекордні 10 трлн рублів, або третину всіх видатків.

- Лише за тиждень з 11 по 17 квітня витрати бюджету досягли 1,14 трлн рублів, або 162 млрд рублів на добу, що вдвічі вище за середній показник за березень.

2. «Газпром» ініціював підвищення цін на газ росіянам після втрати експорту до Європи.

- «Газпром» запропонував уряду запровадити вільні ціни на газ на внутрішньому ринку рф після різкого падіння експорту до Європи у 2022 році.

- Частка "Газпрому" на російському ринку становить близько 63% (377 млрд кубометрів у 2021 році).

- При цьому компанія зобов'язана продавати газ строго за встановленим тарифом навіть у тих регіонах, де ціни перебувають нижче за економічно обґрунтований рівень.

3. Закордонні компанії, які мають намір залишити російський ринок, змусять не лише продати активи за півціни, а й заплатити разовий збір із надприбутків.

- Зараз іноземні компанії для виходу з ринку росії мають отримати дозвіл спеціальної комісії Мінфіну.

- Відомство спирається на кілька критеріїв, серед яких є продаж активу зі знижкою не менше 50% вартості та розстрочка платежу для покупця на один-два роки або сплата «добровільного» внеску до федерального бюджету в розмірі не менше 10% від суми угоди.

- А тепер їх також зобов'яжуть взяти участь у разовому внеску для компаній із надприбутком.

- Зараз на дозвіл на вихід з російського ринку очікують Volkswagen, UniCredit, Raiffeisen Bank International та інші.

4. Торгівля росії із Євросоюзом продовжує скорочуватися.

- За даними EuroStat, товарообіг ЄС із росією за січень-лютий упав у 2,6 рази до 21,2 млр. євро.

- У лютому експорт до росії з країн Євросоюзу впав удвічі порівняно з лютим 2022 року до 3,6 млрд євро.

- Імпорт із рф до ЄС у лютому скоротився в 4 рази на річному вираженні до 5,2 млрд євро.

- Падіння до січня становило 41%.

5. Обсяг державних контрактів ЄС, виграних компаніями, які безпосередньо чи опосередковано пов'язані з росіянами, які перебувають під санкціями, не знизився в 2022 році.

- З лютого минулого року компанії «високого ризику» виграли тендери на суму 2,5 млрд євро, і цей обсяг не знизився порівняно з попереднім роком.

- Органи влади та компанії не мають можливості глибоко дослідити зв'язки між власниками: лише 35% компаній, які належать російським фізособам, які потрапили під санкції, правильно вказані в реєстрі бенефіціарних власників.

6. Для росії готують тотальну заборону на іноземні товари.

- США та низка інших країн «великої сімки» розглядають можливість запровадження тотального ембарго на експорт до росії.

- У рамках плану, який дипломати обговорюють перед самітом G7 у травні, режим санкцій за війну в Україні радикально зміниться: будь-які постачання до рф будуть заборонені, крім товарів, щодо яких діятимуть винятки.

- До цього «білого списку» з великою ймовірністю потраплять ліки та продукти харчування.

7. Японія у 2022 фінансовому році (з квітня 2022 року до березня 2023) скоротила імпорт нафти з росії на 80,5%, зрідженого природного газу — на 6,2%, а вугілля — на 55,2%. Про це свідчить опублікована статистика японського міністерства фінансів.

8. Греція знизила імпорт російських товарів на 49,2% у лютому рік до року.

9. Швейцарія включила до списку санкцій ПВК «Вагнер» та РІА ФАН.

10. Ізраїль припинив екстрену репатріацію для громадян росії та білорусі.

- росіяни та білоруси, які приїхали до країни після 15 квітня не зможуть скористатися спрощеним механізмом отримання статусу репатріанта, який дозволяє залишитися в країні після прибуття в якості туриста.

11. Президент Кіпру вимагає від банків жорстко дотримуватись санкцій проти росіян.

- Уряд Кіпру закликав місцеві банки дотримуватися санкцій проти росії.

- Влада не потерпить порушення введених ЄС обмежень, заявив офіційний представник уряду Константінос Летімбіотіс.

- Глава ЦБ Кіпру, у свою чергу, заявив, що всі банки острова «приступили до заморожування банківських рахунків осіб, включених до санкційних списків».

- Більш того, найбільший банк Кіпру Bank of Cyprus закриє рахунки приблизно 4 тисячам клієнтів-росіян, які не мають громадянства країн ЄС.

- За даними банку, на них припадає менше ніж 0,5% загального обсягу депозитів.

12. CNH Industrial, один із найбільших у світі виробників сільськогосподарської техніки, оголосив про продаж свого бізнесу в росії. Хто став покупцем російського бізнесу CNH Industrial, не уточнюється.  

- У березні 2022 року фірма оголосила, що зупиняє постачання своєї продукції на російський ринок.

13. Французька транспортно-логістична компанія CMA CGM продала свою частку у 50% російського контейнерного оператора «Логопер».

- CMA CGM Group займає третє місце серед найбільших у світі судноплавних компаній із перевезення контейнерів.

14. Всесвітня федерація бадмінтону продовжила заборону на участь росіян у змаганнях. У тому числі у кваліфікації до Олімпійських ігор 2024 року у Парижі, повідомляється на сайті організації.