Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.05.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.05.2022

1. Банки Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Азербайджану, Узбекистану та Таджикистану відреагували на листи з диппредставництв країн колективного Заходу та ввели непублічні обмеження на адресу нерезидентів із російськими паспортами.

• Нові правила значно ускладнюють можливість відкриття банківського рахунку.

• Росіяни і просто фізичні особи, що народилися в рф, не можуть відкривати рахунки без надання документів, що підтверджують законність походження цих коштів та договору оренди житла терміном від 1 року.

2. Мінторг США відкликав експортні привілеї у авіакомпанії «росія». Це вже п'ята російська авіакомпанія, у якої США відкликали експортні привілеї.

• Раніше такі заходи ввели проти "Аерофлоту", Utair, Azur Air та вантажної компанії "Авіастар-ТУ".

3. Оператор біржі Nord Pool вирішив не купувати російську електроенергію у єдиного її імпортера в країнах Балтії – групи Inter RAO. З 22 травня у Литві не буде ні російського газу, ні нафти, ні електроенергії, повідомляє Міністерство енергетики Литви.

4. ЄС та його країни-партнери виступили із заявою обмежити або призупинити участь рф та рб у роботі Всесвітньої митної організації (ВМО).

• Такі дії можуть включати недопущення головування рф та рб у роботі усіх органів Всесвітньої митної організації, включаючи Політичну комісію, Фінансовий комітет та Ревізійний комітет.

• Також країни-підписанти заяви вимагають призупинити всі програми фінансування рф та рб, які здійснюються Всесвітньою митною організацією, щоб гарантувати, що їх виконання або продовження не сприятиме, навіть непрямим чином, фінансуванню воєнної агресії проти України.

5. Представники Японії, США, Канади, Нової Зеландії та Австралії покинули залу під час виступу на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва російського міністра Максима Решетнікова.

Volodymyr Omelyan