Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.06.2024

1. Держдума рф схвалила в першому читанні пакет поправок, який запроваджує наймасштабніше підвищення податків в історії росії.

- Зазначається, що проєкт вводить п'ятиступеневу прогресивну шкалу податку на доходи фізичних осіб.

- Очікується, що його ухвалять влітку, а зміни набудуть чинності з 1 січня 2025 року.

- "Унаслідок реформи в найближчі шість років у населення і бізнесу заберуть 16,8 трлн рублів - суму, яка на третину перевищує загальний розмір Фонду національного добробуту (12,75 трлн рублів) і більш ніж утричі - його ліквідну, але не витрачену частину (5,2 трлн рублів). У рамках поправок до Податкового кодексу з наступного року в Росії буде запроваджено прогресивну шкалу ПДФО, яка торкнеться громадян, які заробляють понад 200 тисяч рублів на місяць" - йдеться у повідомленні.  

- Повідомляється, що понад 11 трлн рублів за найближчі 6 років у казну додатково заплатить бізнес. З 2025 року в росії підвищується ставка податку на прибуток - з 20% до 25%

2. Один з основних технологічних партнерів російського НОВАТЕКу – китайська Wison New Energies – припиняє роботу в рф.

- Компанія виступає одним із виробників модулів для проекту «Арктик СПГ-2» і повинна допомагати НОВАТЕКу зі зведенням берегової електростанції для СПГ-заводу, що будується.

- Плани Wison New Energies можуть торкнутися і її дочірньої Wison (Nantong) Heavy Industry, у якої структура «Росатому» замовляла будівництво корпусів для плавучих енергоблоків Баїмського ГЗК.

3. Санкції та проблеми з розрахунками завдали відчутного удару по імпорту у росії, констатували керівники Центробанку росії під час обговорення ключової ставки на початку червня.

- Головна причина – складності в оплаті товарів. Опитування понад 1000 компаній показало, що лише 15% платежів, здійснених починаючи з лютого (коли США пригрозили банкам Китаю, Туреччини та інших країн вторинними санкціями), на початок червня дійшли до одержувачів.

- Більшість інших перебували на перевірці у банку.

- Стримана через санкційні обмеження динаміка імпорту при стійкому експорті створює передумови для зміцнення рубля.

- Вплив зміцнення рубля значною мірою може бути компенсовано впливом санкційних обмежень ціни імпортних товарів та послуг, а простіше кажучи, подорожчанням імпорту.

- Оплата та доставка товарів обходяться імпортерам дедалі дорожче. Доставка вантажів з Китаю швидко дорожчає і до середини червня досягла максимуму з початку 2023 р. імпорт, що стискається, веде до скорочення пропозиції товарів і послуг і зростання транзакційних витрат імпортерів, що при збереженні високого внутрішнього попиту може мати проінфляційний ефект.

4. Киргизстан, Узбекистан і Китай збудують залізницю до Європи в обхід росії.

- Дві колишні радянські республіки в Центральній Азії — Киргизстан і Узбекистан — домовилися з Китаєм про будівництво залізниці до Європи, яка піде в обхід росії.

- Угоду щодо проекту, який Пекін, Бішкек та Ташкент обговорювали протягом 27 років, сторони підписали 6 червня у Пекіні, а будівництво має розпочатися у жовтні.  

- Залізнична магістраль довжиною 450–500 км стане частиною глобальної ініціативи Китаю «Один пояс – один шлях».

5. Євросоюз у 14-му пакеті санкцій проти росії обмежить доступ танкерів з нафтою з рф до європейських портів та послуг, повідомила в.о. глави МЗС Нідерландів Ханке Брюїнс Слот.  

- 14-й пакет санкцій Євросоюзу проти росії торкнеться військово-промислового комплексу, фінансових послуг та енергетичного сектора.

- Новий пакет антиросійських санкцій Євросоюзу дозволить Швеції та Фінляндії анулювати чинні контракти на постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) із рф.  

- Обмеження торкнуться трьох російських ЗПГ-проектів, які саме - не уточнюється.

6. Японія ввела санкції проти десятків компаній та фізичних осіб із росії, Китаю, Індії та інших країн, які допомагають агресору.

- Японія додала у санкційні списки понад 50 компаній, установ і осіб із росії, а також фірми з Китаю, Індії, Казахстану та інших країн. Ці фірми, за даними союзників України, допомагають росії обходити санкції і закуповувати електроніку для зброї.

- Нові обмеження стосуються 11 фізичних осіб і 42 компаній та організацій з росії.

- Заморожування активів, якщо такі знайдуться в Японії, і заборона на угоди з японськими фірмами і громадянами відтепер поширюється, зокрема, Челябінського тракторного заводу, Пермського порохового заводу, Арзамаського приладобудівного заводу, двох підприємств зі складу концерну "Алмаз-Антей" та інших військово-промислових компаній.

- Під японські санкції потрапили, зокрема, кілька членів Центральної виборчої комісії та керівники деяких військово-промислових компаній. До китайської частини санкційних списків потрапили сім фірм, через які росія закуповує електроніку. Крім того, санкції запроваджено проти фірм з Індії, Казахстану, Узбекистану та ОАЕ — по одній з кожної країни.

7. Сенатори Ліндсі Грем і Річард Блюменталь представили двопартійний законопроєкт про визнання росії державою-спонсором тероризму згідно з американським законодавством.

- Законопроєкт про визнання російської федерації державою-спонсором тероризму матиме вторинні ефекти, включно з санкціями для країн, які співпрацюють з росією, розширенням переліку товарів подвійного призначення, що не будуть дозволені до експорту в росію, і значним обмеженням суверенітету рф в очах американських судів.

- Це відкриє можливість для подання позовів та інших цивільних претензій від жертв тероризму, спонсорованого Москвою.

- Наразі державами-спонсорами тероризму, згідно з американськими законами, вважаються Куба, Іран, Північна Корея і Сирія.

8. Влада США дозволила Україні використовувати американську зброю для ударів по російських силах, що атакують не лише Харківську область, а й інші райони.

- На тлі наступу російської армії в Харківській області США дозволили Україні завдавати ударів по території росії у відповідь на атаки.

- Тоді офіційні особи США наголошували, що це правило обмежується силами, які нападають на Харківську область.

- З того часу українські сили як мінімум один раз використовували американську зброю для завдання удару по росії, і, зокрема, по Бєлгороду.

- Однак, за даними видання, українські та європейські чиновники чинили тиск на США, щоб вони послабили обмеження, дозволяючи Україні завдавати ударів у будь-якій точці росії.

- Радник з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що угода з Україною про стрільбу з американської зброї по росії розповсюджується «усюди, де російські сили перетинають кордон з російської сторони на українську, щоб спробувати захопити додаткову українську територію».

- «Це не про географію. Це про здоровий глузд. Якщо росія атакує або збирається атакувати зі своєї території на Україну, має сенс лише дозволити Україні нанести удар по силах, які наносять удар з-за кордону», — сказав Салліван.

9. США заборонили продаж антивірусного ПЗ «Касперського», посилаючись на зв'язки з росією.

- Адміністрація Байдена оголосила, що заборонить «Лабораторії Касперського» поширювати своє антивірусне програмне забезпечення та продукти кібербезпеки у США, вказавши на проблеми національної безпеки, пов'язані з російською компанією.

- Міністр торгівлі Джина Раймондо повідомила журналістам, що рішення було ухвалено після «надзвичайно ретельного розслідування», і що «Касперський» «давно викликає занепокоєння щодо національної безпеки».

- У 2017 році США заборонили федеральним агентствам використовувати продукти компанії через побоювання з приводу російського шпигунства.

- «Росія показала, що має можливості — і навіть більше, наміри — використовувати такі російські компанії, як «Касперський», для збору та використання як зброю особистої інформації американців, і саме тому ми змушені вжити заходів», — сказала Раймондо.

- Заборона набирає чинності 29 вересня, йдеться у заяві Бюро промисловості та безпеки. До цього часу Касперському буде дозволено продовжувати надавати деякі послуги в США, щоб дати американським споживачам і компаніям час знайти альтернативу.

10. На залізниці Литви кількість спроб обійти західні санкції проти росії та білорусі за останні три місяці зросла більш як уп'ятеро: у березні було зафіксовано 14 таких спроб, у травні – вже 74.

- Керівниця вантажного підприємства LTG Cargo повідомила, що у березні компанія завернула на кордоні 4 вагона, у квітні – 10, у травні – 62 вагони.

- Зазначається, що більшість порушень пов'язані з транспортуванням палива чи нафтопродуктів.

- За три місяці LTG Cargo не задовольнила жодної заявки на їхнє перевезення до росії, в тому числі, до російського ексклава - Калінінградської області.

Більше на https://t.me/Omelyan_News