Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.08.2023

1. Продажі валютної виручки російськими експортерами з серпня 2022 по липень 2023 року впали рівно втричі: з $21 млрд у серпні до $6 млрд у липні.

- Протягом року траплялися локальні сплески: у березні та травні. Це пов'язано з необхідністю змінювати валюту на рублі для податкових виплат і дивідендів.  

- Це вказує на гігантський відтік капіталу з рф.

2. Експорт нафтопродуктів із росії цього місяця знизився на тлі падіння активності місцевих нафтопереробників, а ціни на деякі види палива перевищили стелю цін групи G7.

- За перші 12 днів серпня постачання основних російських продуктів, включаючи дизельне паливо, мазут та лігроїну, знизилися.  

- Більшість із них перевищила цінові пороги, що ускладнило доступ трейдерів до логістичних послуг та страхування. Станом на 18 серпня, експорт нафтопродуктів становив близько 2,29 млн барелів на день. Це найнижчий середньодобовий показник із жовтня. Це на 14% нижче за липневий показник, коли обсяги досягли тримісячного максимуму.  

- Експорт дизельного палива та газойлю знизився до 1,04 млн барелів на добу, що на 11% менше від середнього показника за весь липень.

- Потоки лігроїну впали до двомісячного мінімуму – 351 тис. барелів на день. Це становить близько 15% вітчизняного експорту палива.

- Скоротилися постачання до таких великих вузлових центрів, як Сінгапур і Китай.

- Експорт бензину та компонентів для його приготування скоротився вдвічі і становив лише 58 тис. барелів на день. Постачання авіагасу зросло до тримісячного максимуму, до майже 50 тис. барелів на день.

- Постачання мазуту скоротилося приблизно до 680 тис. барелів на день, що є найнижчим показником з червня 2022 року.

3. росія посідає перше місце за обсягом закупівель китайських автомобілів, на неї припадає близько 14% їх експорту з КНР за січень - липень.

- Понад 405 тисяч легкових автомобілів було поставлено з Китаю в рф за січень - липень, що у 5,7 раза перевищує показник за аналогічний період минулого року, свідчать дані Головного митного управління КНР.  

- Таким чином, Китай продовжує демонструвати рекордне зростання постачання.

- Згідно з опублікованою статистикою, у вартісному вираженні вони збільшилися в 7,5 рази, до $5,65 млрд.

4. Постачання російської нафти до Китаю в липні знизилися на 23,2% порівняно з показниками попереднього місяця.

- Витрати Китаю на російську нафту минулого місяця становили $4,069 млрд проти $5,226 млрд у червні.

5. Китай розширює свою присутність на світовому ринку ЗПГ.

- Китайські імпортери зрідженого природного газу відкривають або розширюють торгові представництва в Лондоні та Сінгапурі, щоб краще керувати своїми зростаючими та диверсифікованими портфелями постачання на все більш нестабільному світовому ринку.

- Зростаюча торгова присутність китайських імпортерів ставить їх у пряму конкуренцію з такими світовими важковаговиками як Shell, BP, Equinor та TotalEnergies для ринку, вартість якого, за даними Міжнародного енергетичного агентства, торік подвоїлася до $450 млрд.

- Китайські імпортери газу збільшили довгострокові контракти на скраплений природний газ з постачальниками з Катару та США майже на 50% з кінця 2022 року до більш ніж 40 млн. тонн на рік, плануючи збільшити обсяги поставок з цих двох країн, а також з Оману, Канади та Мозамбіку.

- Очікується, що до 2026 року китайські компанії укладуть контракти на постачання ЗПГ обсягом понад 100 млн тонн на рік.

- Китай стає сезонним постачальником у такі країни, як Південно-Східна Азія, Південна Корея та Японія, а також до Європи.

- Минулого року лідером з експортних потужностей ЗПГ була Австралія (87,6 млн. тонн), а росія минулого року відправила на експорт 33 млн. тонн. Китай теж намагається завоювати ринок займаючись перепродажем ЗПГ.

6. Угорщина отримає більше газу від Азербайджану.

- Будапешт і Баку уклали політичну угоду про те, що згодом обсяг азербайджанського газу, що надходить до Угорщини, зросте до 1 млрд куб.м: в останньому кварталі 2023 р. Угорщина купить 100 млн кубів.

- Також він повідомив, що Угорщина уклала договір з Азербайджаном про зберігання 50 млрд азербайджанського газу у своїх резервуарах, постачання в сховища вже почалося. Баку на тлі енергетичної кризи в Європі та зниження постачання російського газу до регіону продовжує розширювати географію впливу в Європі як постачальник блакитного палива.

- Раніше цієї весни Баку створив інфраструктурний фундамент, який дає змогу Угорщині та іншим балканським країнам орієнтуватися на можливість отримання азербайджанських енергоресурсів. Азербайджан, Болгарія, Угорщина, Румунія та Словаччина підписали меморандум про взаєморозуміння щодо поставок азербайджанського газу до Центральної Європи.

7. Автоконцерн Audi слідом за Mercedes і BMW обмежив доступ до свого програмного забезпечення для російських дилерів.

- Тепер власники автомобілів цих марок в росії не зможуть отримати доступ до історії техобслуговування. Недоступними стали нові версії прошивок авто.

8. Власник бренду Domino's Pizza в рф, компанія DP Eurasia, повідомила, що припинила спроби продати його та ініціювала початок банкрутства російського бізнесу.

- «У ситуації, що все більш ускладнюється, холдингова компанія DPRussia змушена зробити цей крок, який призведе до припинення спроби продажу DPRussia як діючого підприємства і, неминуче, до скорочення присутності групи в росії. Заява про банкрутство DPRussia буде подана відповідно до вимог законодавства», - сказано в прес-релізі компанії.