Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.09.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.09.2022

1. Експорт російської нафти обвалився до мінімуму з першого місяця війни.

- За підсумками першої половини вересня експорт російської нафти з морських портів впав на 26%.

- Європейський імпорт упав до найнижчого рівня цього року: середньодобові постачання за чотири тижні до 16 вересня скоротилися на 18% порівняно з періодом тижнем раніше.

2. Індекс Мосбіржі на відкритті торгів упав майже до 2000 пунктів, зниження становило -9,45%. Індекс РТС склав 1025 пунктів, зниження – понад 11%.

3. Міністерство фінансів росії визнало таким, що не відбувся - аукціон з розміщення облігацій федеральної позики з постійним купонним доходом випуску 26240 з погашенням у липні 2036 року на 10 млрд руб.

- Причиною є відсутність заявок на прийнятні рівні цін.

- Раніше не відбувся аукціон з розміщення ОФЗ випуску 26237 на 20 млрд руб. Причина така сама — через відсутність заявок щодо прийнятних рівнів цін.

4. росія може залишитися без торгового та пасажирського флоту.

- У росії перестали закуповувати нові судна.  

- Бізнес припинив розміщувати замовлення як на торговельний, так і пасажирський флот. З січня по вересень кількість нових лізингових контрактів щодо морських та річкових цивільних судів зменшилася майже у 20 разів у грошах порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- Обсяг ринку лізингу в грошах за 6 місяців упав на 94%.

- Крім того, майже на 40% знизився портфель замовлень Державної транспортної лізингової компанії.

- При цьому майже всі цивільні судна країни будовувалися за лізинговими контрактами.

- Угоди на купівлю суден в оренду ще укладалися на початку року, але припинили їх укладання після вторгнення росії до України.

- Причиною стали санкції. Також через них виник дефіцит комплектуючих, а західні порти перестали обслуговувати російські судна.

- Без нових замовлень налагоджувати імпортозаміщення в галузі немає сенсу. У поточних умовах на масштабну програму з оновлення застарілого флоту чекає провал.

- За оцінками аналітичного агентства Infoline, ще минулого року майже 50% російських річкових судів критично перевищили нормативні терміни експлуатації.

5. У росії зайнялися канібалізацією криголамів.

- «Росморпорт» почав списувати частину флоту як донорів запчастин для своїх кораблів слідом за авіаперевізниками, які через санкції вже використовують одні повітряні судна для ремонту інших.

- Для безперебійної роботи довелося розібрати на частини 22 судна, які не перебували в експлуатації.

6. Уряд росії готує підвищення ціни на газ для споживачів у росії більш ніж на 15% у найближчі два роки.  

- Індексація газових тарифів може становити 8,5% наступного року і 7% — 2024-го.

- Додаткові збори повинні стати частиною плану вилучення у нафтогазових компаній близько 3 трлн руб як додаткових податків.

- Чиновники уряду пропонують збільшити мито на експорт газу з 30% до 50% за ціни вище 300 доларів за тисячу кубометрів.

- Також розглядається варіант із підвищенням ставки податку на видобуток газу для всіх виробників.

- Компенсувати зростання податкового навантаження для газових компаній пропонується за рахунок прискореного зростання тарифів на газ для внутрішніх споживачів.

7. російські компанії "Сколтех" і МТС виключили з міжнародного альянсу OpenRAN (Radio Access Network), який займається розробкою обладнання для мереж 5G.

- Виключення російських операторів зв'язку фактично означає відлучення від загальносвітового співтовариства операторів зв'язку.

- Раніше аналітики в галузі мобільних телекомунікацій дійшли висновку, що санкції закрили можливість створення у росії мереж 5G на довгі роки.

- У країні просто немає відповідного обладнання.

- Після того, як через війну в Україні Росію залишили провідні постачальники: Cisco, Nokia, Huawei та Ericsson — Мінцифри оголосило, що дозволить запуск 5G тільки при використанні вітчизняного обладнання.

8. На тлі західних санкцій із компанією СІБУР, яка є однією з найбільших нафтогазохімічних компаній росії, відмовилися працювати понад 700 підприємств із Європи.

9. В'єтнамський банк BIDV та казахстанський "Халик" перестали працювати з російською платіжною системою "Мир".

10. Країни Балтії не дозволять тікати росіянам.

Естонія закриє в'їзд всім росіянам, які брали участь у війні з Україною.

- Віце-канцлер МВС республіки Вейко Коммусаар повідомив, що росіяни, які постійно проживають в Естонії, можуть брати участь у військовому конфлікті, проте в цьому випадку прибалтійська країна не пустить їх назад. "Можливості повернутися до Естонії у них не буде".

Латвія не видаватиме візи росіянам, які ухиляються від мобілізації.

- «З міркувань безпеки Латвія не видаватиме гуманітарні чи інші види віз тим громадянам росії, які ухиляються від мобілізації, а також не змінить обмеження на перетин кордону для громадян росії з шенгенськими візами, запроваджені з 19 вересня».

- МЗС Литви заявило, що "не має мети та можливості видавати візи з гуманітарних міркувань усім громадянам росії, які звертаються".

- Західний кордон для росіян закрився.

11. Узбекистан, Киргизія та Казахстан заявили, що їхнім громадянам у разі участі у війні з Україною загрожує кримінальна відповідальність на батьківщині.