Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.09.2023

1. Дефіцит пального в росії змусив кремль обмежити його експорт.

- росія оголосила про рішення обмежити експорт автомобільного бензину і дизельного пального.

- Рішення ухвалено, щоб стабілізувати ціни на паливо на внутрішньому ринку.

- Режим путіна розраховує, що тимчасові обмеження допоможуть наситити паливний ринок, що дозволить знизити ціни для споживачів.

2. рф скоротила морський експорт дизпалива в період з 1 по 20 вересня майже на 30% до аналогічного періоду попереднього місяця близько 1,7 мільйона тонн, показали дані трейдерів і LSEG.

- Експортні відвантаження продукту падають на фоні початку сезонних ремонтів на російських НПЗ та дефіциту палива на внутрішньому ринку.

3. Уряд росії збирається запровадити експортне мито майже на всі товари, які ще не обкладені ними, крім продукції машинобудування.

- Адвалорна ставка буде прив'язана до курсу рубля і становитиме максимум 7% при курсі вище 95 руб. за долар.

- Ініціатива належить Мінфіну рф, за оцінками якого для балансування бюджету не вистачає 500-700 млрд руб.

- Найбільше постраждають металурги, шахтарі та виробники добрив, у яких, за оцінками експертів, запровадження мит забере до третини експортної маржі.  

4. росія стала головним постачальником золота в ОАЕ у 2022 році.

- ОАЕ ввезли 96,4 тонн дорогоцінного металу.

- Це приблизно третина від річного видобутку росії та в 15 разів більше, ніж було ввезено у 2021 році.

5. Впродовж цього року у росії сталося понад 120 авіапригод за участю цивільних літаків.

- Це в 2,2 рази більше, ніж зазвичай: за попередні п'ять років, з 2018 по 2022 рік, до кінця літа в середньому фіксувалося 55 інцидентів.

- Найбільш вразливими частинами стали двигун (30% випадків) та шасі (25% випадків).

- Зростання кількості поломок літаків відбувається на тлі зниження авіатрафіку після початку війни: тобто рейсів поменшало, а подій — значно більше.

6. Російські виробники меблів не змогли замістити шведську мережу товарів для дому IKEA, що пішла з країни.

- Попит на їхню продукцію впав, через що до кінця 2023 року вони скоротять виробництво на 20% і піднімуть ціни ще на 15%.

- Після відходу IKEA в росії почав падати попит на меблі.

- У 2023 році він впав на 10–15% порівняно з попереднім роком через зниження купівельної спроможності та падіння доходів росіян. У той же час ціни в меблевих магазинах зросли через подорожчання логістики та дефіциту якісної фурнітури, шкіри та інших матеріалів.

- За останній рік вартість меблів зросла на 12%, а середній чек збільшився до 67,4 тис. руб.

- На цьому фоні з початку року обсяг виробництва меблів скоротився на 10%, до 7,9 млн. одиниць, а за підсумками року він може впасти на 20%.

7. Російська система ГЛОНАСС, яка повинна була стати альтернативою американської GPS, виявилася на межі технологічного колапсу.

- Супутники, які розміщені на орбіті, доживають свої останні роки, а запускати нові заважають санкції, введені проти російської космічної галузі. Зараз більше половини супутників групи вже застаріли, в інших близький до закінчення терміну придатності.

- Щоб підтримувати групу життєздатною, до кінця десятиліття потрібно вивести на орбіту 20 нових супутників. Але через брак потрібної електроніки росія здатна виробляти і відправляти в космос лише 1-2 супутники на рік.

8. Німеччина може заборонити китайські технології в мережах 5G.

- Міністерство внутрішніх справ Німеччини планує заборонити операторам зв'язку використовувати технології китайських компаній Huawei та ZTE у мережах 5G.

- Знизити залежність від китайських технологій своїх союзників закликає Вашингтон, чиї відносини з КНР останні кілька років планомірно погіршуються, пише Forbes.

9. Китай у січні-серпні імпортував з росії понад 71 тонн нафти на понад $38 млрд, зростання показника в річному вираженні склало 25,4%.

- Постачання ЗПГ з росії до Китаю за 8 місяців 2023 р. додали 60% р/р - до 5,45 млн тонн.

10. Бельгія, на яку припадає 98% ринку діамантів Європи, розробила систему контроля, яка створить умови для застосування санкцій ЄС та G7 до алмазів з росії.

- Запропонована система контролю ґрунтується на двох елементах: на вже наявному контролі Діамантового офісу Антверпена та на системі відстеження походження каміння на всіх етапах обробки.  

- Концепція додавання можливості відстеження з фізичним контролем дасть змогу відрізати російські алмази від потрапляння сирих алмазів на ринок G7 і ЄС. По суті, йдеться про те, щоб розділити глобальний ринок на дві частини: ринок G7 і ринок, що не належить до G7.

- "Ми очікуємо, що G7 зробить оголошення у найближчі два-три тижні та підтвердить початок прямої та непрямої заборони з 1 січня 2024 року. Пряма заборона буде негайною, і тому ми очікуємо, що не буде ніякого перехідного періоду. Непряму заборону буде запроваджено з часом", - уточнив представник Бельгії.  

11. Три великі мобільні оператори Фінляндії - Telia, DNA та Elisa, зупиняють продаж смартфонів Xiaomi через роботу компанії в росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну.

- Оператор Elisa скоротив асортименти пристроїв Xiaomi у своїй мережі.

- Продукція Xiaomi зникає і в мережі DNA, запасів не поповнюють.

- Компанія Telia відмовилася від співпраці з Xiaomi, і нові моделі більше не будуть доступні.

12. НАЗК внесло двох провідних німецьких виробників високоточних верстатів SPINNER та DMG MORI до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Верстати цих компаній продовжує утримувати та купувати рф попри введені санкції. Без них вона не здатна виготовляти зброю та компоненти до неї.

13. Єгипет вирішив закупити майже півмільйона тонн пшениці у Франції та Болгарії після того, як останні рішення Москви фактично заблокували постачання російського зерна.

- Це вже другий випадок за останні кілька місяців, коли закупівлю російської пшениці державною компанією Єгипту було зірвано через спробу Москви встановити неофіційний мінімальний рівень цін.

- російську владу не влаштувала ціна на пшеницю у $270, яку було запропоновано Єгиптом.