Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 22.03.2023

1. Зниження імпорту до росії у лютому 2023 року становило 14%.

2. У рф хочуть змінити оподаткування нафтових компаній для збільшення державного доходу.

- З квітня кремль перейде на індикатор, прив’язаний до Brent, міжнародного стандарту сирої нафти, для розрахунку податків на експорт нафти.  

- За рахунок зменшення ринкової знижки на російську нафту, москва очікує отримати додаткові 600 млрд рублів (8 млрд доларів) щорічного доходу.

- Заплановані реформи, вперше оприлюднені путіним наприкінці минулого місяця, відображають зростаючу туманність російського нафтового ринку під санкціями та суперництво між кремлем і нафтовидобувними компаніями щодо потенційних додаткових доходів від продажів.

3. Китай став безальтернативним торговим партнером росії. Але..

- Відповідно до структури експорту товарів з росії до Китаю випливає, що приблизно 78% у структурі експорту становить продукція ПЕК, близько 4-5% деревина (де майже 3.5% необроблена деревина), 8-10% метали (близько 3.3% - це руди і концентрати) та 5% продукція сільського господарства та добрива.

- У структурі російського експорту близько 98% займає сировина у вартісному вираженні, причому в основному нульових або низьких переробок, тобто сира нафта, а не нафтопродукти, газ, а не продукція нафтохімії, необроблена деревина, а не вироби з дерева, метал в первинних формах, а не виробів з металу і так далі.

- З проекту стратегічного співробітництва росії та Китаю на 2030 рік випливає фіксація сировинної експортної моделі в поточному стані практично без змін.

- Все зводиться до будівництва нафтопроводів, газопроводів, збільшення пропускної спроможності транспортних магістралей для вивезення вугілля, металів та сільгосппродукції.

4. Китай утримався від пропозиції Путіна збільшити закупівлю російського газу.

- Якщо росія не зробить надзвичайно вигідну пропозицію, Китай може чекати скільки завгодно.

- Глава КНР Сі Цзіньпін утримався від пропозиції щодо збільшення обсягів закупівель російського газу.

- Китайський лідер не дав ні "явної згоди", ні "натяку" на прогрес в питанні будівництва та експлуатації газопроводу "Сила Сибіру-2", який повинен зв'язати російські газові родовища з Синьцзян-уйгурським автономним районом на заході Китаю.

- Як йдеться в матеріалі, уряд Сі занепокоєний диверсифікацією поставок енергоносіїв, що дозволяє Китаю "не повторювати європейських помилок в надмірній залежності від росії".

- "Якщо росія не зробить надзвичайно вигідну пропозицію, Китай може чекати скільки завгодно. Додатковий газ з росії не потрібен, особливо після економічного спаду, спровокованого карантином", - зазначив старший аналітик Energy Policy Research Foundation, Inc. Батт Одгерел.

5. У росії продовжують мріяти про новий газовий ринок у Китаї.

- путін оголосив, що до 2030 року експорт газу до Китаю зросте до 98 млрд куб.м плюс 100 млн тонн ЗПГ, де 50 млрд газу передбачається поставити по проектованій трубі «Сила Сибіру 2», одночасно виводячи на повну потужність «Силу Сибіру».

- Цей план видається нереалістичним і навіть абсурдним.

- Справа в тому, що Силу Сибіру будували 5 років з 2014 по 2019.

- Перші комерційні поставки почалися в 2020, розганяючись з 5 млрд, далі трохи більше 10 млрд куб.м у 2021 і близько 16 млрд куб.м у 2022.

- тільки до 2025 року Сила Сибіру вийде на проектну потужність 38-40 млрд куб.м у найкращому разі.

- Силу Сибіру 2 з потужністю 50-55 млрд куб.м можуть почати будувати лише в 2024, а завершення ближче до 2028 з першими постачаннями в 2029, що не дозволить навіть теоретично вийти на план постачання до 2030 року.  

- Тому реалістичний обсяг поставок до 2030 року ближче до 40 млрд куб.м.

- І жодних підтверджуючих контрактів щодо будування "Сили Сибіру-2" не було підписано чи навіть анонсовано.

- Щодо ЗПГ - 100 млн тонн ЗПГ - це 138 млрд куб.м і тільки в Китай при тому, що поточні поставки росії у всі країни становлять 43-46 млрд кубів.

- Цей план передбачає зростання потужностей ЗПГ щонайменше в 4 рази за 5 років і входження у світові лідери з експорту ЗПГ, обганяючи Катар та Австралію, виступаючи на рівні США, що, звісно, неможливо.

6. У росії через санкції виник дефіцит трупів для дослідів.

- Через санкції російським лікарям не вистачає кадаверів, щоб відпрацьовувати нові навички.

- Студенти можуть обійтися формаліновими трупами для навчання, а лікарі, які практикують, крім манекенів використовують кадаверів — тіла померлих людей, на яких відпрацьовують медичні маніпуляції.

- До початку війни кадаверів постачали США. Після 24 лютого 2022 року поставки в росію припинилися.

- Пропозицій на ринку немає, бо не всі країни постачають кадаверів.

- Тепер російські лікарі змушені їздити до Вірменії, Грузії, Туреччини та Азербайджану, щоб відвідувати спеціальні курси там.

7. Помітне падіння попиту на первинному ринку нерухомості москви.

- У січні-лютому було зареєстровано 15 516 договорів пайової участі (ДПУ), включаючи житловий та нежитловий фонди.

- Цей показник на 36% нижчий за 2022 рік і на 17,6% по відношенню до 2021 року.

- У лютому та березні 2022 року на ринку житла були найбільші показники реєстрацій ДПУ.  

- Але в 2023 році лютий вже показав себе гірше січня, а стосовно 2022 року впав майже вдвічі.

8. США ввели санкції проти мережі, що допомагає Ірану у виробництві дронів та зброї.

- У санкційний список увійшли чотири організації та троє громадян Ірану та Туреччини, які причетні до закупівлі обладнання, у тому числі двигунів з Європи для виробництва іранських безпілотників та інших видів озброєнь.

- У заяві Міністерства фінансів США йдеться, що мережа, яка опинилась під санкціями, діє від імені Міністерства оборони та тилу Збройних сил Ірану.

- Також до списку потрапив громадянин Туреччини Мурат Букей. Міністерство фінансів США звинуватило його у сприянні закупівлі Іраном різних товарів оборонного призначення, зокрема пристроїв виявлення хімічних та біологічних речовин.

9. Литва хоче заборонити росіянам купувати нерухомість і подаватися на громадянство.

- Сейм Литви у першому читанні схвалив законопроєкт, який забороняє громадянам росії та Білорусі подавати заяви на громадянство, а також купувати нерухомість.

- Закон про міжнародні санкції планують доповнити новою главою, яка регулюватиме встановлення обмежувальних заходів законами Литви, якщо це не суперечить міжнародним зобов'язанням і праву ЄС.

10. Угорська компанія MOL починає використовувати азербайджанську нафту для виробництва різних видів палива на своєму НПЗ в Словаччині у зв'язку із забороною на торгівлю російськими нафтопродуктами, яка набула чинності в Євросоюзі 5 лютого.

- Як повідомила у понеділок прес-служба компанії, партію нафти сорту Azeri Light буде доставлено на завод у Братиславі з родовищ Азері – Чираг – Гюнешлі (АЧГ) на шельфі Каспію, у розробці яких MOL бере участь у складі міжнародного консорціуму.

11. Туреччина майже втричі збільшила експорт шампанського до росії, одночасно збільшивши закупівлю у Франції на 120%, пише Bloomberg.

- За минулий рік ввезення шампанського з Турецької Республіки до росії зросло на 182%.