Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 22.03.2024

1. У росії впало завантаження нафтозаводів.

- Загальний обсяг завантаження установок первинної переробки нафти НПЗ рф у період з 14 до 20 березня знизився на 7,5% до першої половини місяця до 0,687 мільйона тонн на добу після аварійних зупинок низки заводів на тлі атак безпілотників.

- У тому числі Нижегородський НПЗ Лукойла (НОРСІ) працює на середньому завантаженні 21900 тонн на добу, що складає 64% від доаварійного рівня, Рязанський НПЗ Роснафти - 12900 тонн на добу (36%), Сизранський НПЗ Роснафти знизив первинну переробку до нуля з 12600 тон на добу на початку місяця.

2. Російський «тіньовий флот» відмовляється від лоцманів у небезпечних датських протоках.

- Нафтові танкери, підозрювані в тому, що вони допомагають росії обходити західні санкції, стали регулярно відмовлятися від допомоги експертів при проходженні небезпечних проток, що з'єднують Балтійське та Північне моря, що збільшує ризик розливу нафти.

- З початку січня щонайменше 20 танкерів, які перевозять російську нафту, відмовилися взяти на борт лоцманів.

- Раніше цього місяця в Данських протоках сталося невелике зіткнення з нафтовим танкером, що прямував до росії, що посилило увагу до ризиків, які наражаються на так званий «тіньовий флот».

- Голова Спілки датських лоцманів Мікаель Педерсен заявив, що до санкцій, введених у 2022 році, усі суди були відповідальними. «Зараз судам зазвичай близько 20 років, можливо, вони не застраховані, екіпаж погано навчений, суди погано обслуговуються, і тепер часто ходять без лоцмана».

3. Ціни на автомобілі в росії зросли у півтора рази за два роки.

- Ціни на автомобілі в росії почали зростати після вторгнення росії до України.  

- З того часу нові іномарки в базовій комплектації подорожчали в середньому на 70%, іномарки — на 56%, а нові машини російського виробництва — на 51%.

4. Росію чекає різке подорожчання ліків.

- У росії різко подорожчали фармацевтичні субстанції, з яких виготовляють лікарські препарати.

- 2023 року їхня вартість збільшилася на 26% — до $116 за 1 кг. Подорожчання субстанції може призвести до підвищення ціни кінцевий продукт.

- На даний момент російські виробники закуповують субстанції переважно в Китаї та Індії. Частка російських субстанцій на російському ринку становить трохи більше 8–10%.

- Після початку війни в Україні в росії різко скоротилася кількість доступних ліків. У 2023 році з асортименту зникли 2,2 тис. торгових позицій.  

- Усього в аптеках за підсумками року було доступно 19,4 тис. лікарських засобів, або на 11% менше, ніж роком раніше.

5. Chanel почав виходити з росії.

- Бренд Chanel, не оголошуючи про вихід з російського ринку, почав розривати договори оренди на свої бутіки.

- Причина може бути в тому, що бренди не мають ясності, чи будуть колись зняті західні санкції, що обмежують ввезення в росію товарів дорожчих за €300.

6. США закликали Україну припинити атаки на енергетичну інфраструктуру рф, попередивши, що удари безпілотників можуть призвести до зростання світових цін на нафту і спровокувати відповідні дії у відповідь.

- «Неодноразові попередження з Вашингтона отримали високопосадовці СБУ та ГУР. Одне з джерел сказало, що Білий дім дедалі більше розчарований зухвалими атаками українських безпілотників».

7. США пропонує країнам G7 створити спеціальний механізм для випуску облігацій на суму не менше ніж $50 млрд і направити отримані кошти для підтримки України.

- Борг пропонується забезпечити прибутком від заморожених російських активів.

- У Євросоюзі перебуває понад дві третини заблокованих активів рф, які приносять близько $3,6 млрд чистого прибутку на рік.

- Надходження від передбачуваного розміщення облігацій дорівнюватимуть $60 млрд американської допомоги, законопроект про виділення якої ще не схвалений конгресом.

- Обговорення американської ініціативи тільки розпочалися, але деякі країни G7, включаючи Німеччину та Францію, вже висловили настороженість.

- Раніше у «великій сімці» заявляли, що активи залишатимуться замороженими доти, доки росія не погодиться заплатити Україні за завдану нею шкоду.

8. Єврокомісія підготувала пропозицію щодо підвищення тарифів на зернові та олійні культури, а також похідні продукти з росії та білорусії. Про ці заходи буде оголошено сьогодні.

- «Ми підготували пропозицію щодо підвищення імпортного мита на російські та білоруські зернові та олійні культури, а також продукти з них, і для цієї пропозиції є кілька важливих причин», - сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на прес-конференції.

- «Це не дозволить зерновим продуктам із росії дестабілізувати ринок цих продуктів у ЄС, не дасть рф використовувати доходи від їхнього експорту до Євросоюзу...».

9. ЄС запровадив нові санкції проти РФ через смерть Навального

- До санкційного списку потрапили 33 фізичних та дві юрособи - виправні колонії, в яких Навальний перебував з червня 2022 року до своєї смерті, повідомляється на сайті ЄС.

- Під обмеження потрапили виправні колонії, в яких Навальний перебував з червня 2022 року до своєї смерті, - виправна колонія ІК-6 і виправна колонія суворого режиму ІК-3.

10. Індія призупиняє поставки російської нафти з танкерного гіганта, який потрапив під санкції.

- Вже усі індійські нафтопереробники відмовляються приймати російську сиру нафту, що перевозиться танкерами ПАТ «Совкомфлот» через санкції США, що ще більше ускладнює торгівлю.

- Приватні та державні переробники, включаючи найбільшу — Indian Oil Corp. — припинили приймати вантажі, якщо вони знаходяться на танкерах «Совкомфлоту».  

- Нафтопереробники ретельно перевіряють право власності на кожне судно, щоб переконатися, що вони не пов’язані з компанією чи іншими санкціями.

- Відмова усіх нафтопереробників послідувала за аналогічним кроком найбільшого приватного нафтопереробного підприємства Індії Reliance Industries Ltd на цьому тижні.

11. Країнам Заходу необхідно посилити санкції проти росії.

- Ракети країни-агресора, зокрема "Кинджали", складаються з десятків іноземних деталей. Кожен російський удар по Україні свідчить про те, що санкції світу проти росії є недостатніми.

- Кожна ракета містить компоненти, які виробляють компанії інших держав.

- У "Кинжалах" щонайменше 49 типів компонентів, які росія не виробляє, а у Х-101 - щонайменше 53 типи таких компонентів.

- "Значна їхня частина - це те, що зроблено компаніями вільного світу та через різні "сірі" схеми завозиться до росії. Блокувати такі схеми і всіх, хто їх підтримує - обов’язково. Потрібно більше санкцій. Потрібно більше відповідальності за схеми обходу санкцій", - сказав президент.

Більше на https://t.me/UA_ONews