Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 22.05.2023

1. Протягом останніх 12 місяців близько 10% російських компаній перенесли виробництво в інші країни.

- В основному компанії переносять виробництво до Китаю, В'єтнаму, Індії та Туреччини.  

- На користь перенесення виробництв за кордон зараз впливають обмеження санкцій з постачання іноземних комплектуючих до рф.

- Крім того, виробляти в росії стало дуже дорого: наприклад, за період дії санкцій та обмежень із боку Заходу вартість іноземного обладнання для виробництва друкованих плат у рф зросла на 40%.  

- Експерти зазначають, що все більше російських компаній переноситиме своє виробництво за кордон.

2. В росії дорожчають книги.

- Зростання цін на книги – прямий наслідок збільшення витрат на їх випуск (поліграфпослуги та матеріали), кажуть видавці.  

- За підсумками 2022 року зростання собівартості книг склало 30%, роздрібні ціни зросли на 15–20%.

- У I кварталі 2023 року вартість матеріалів та поліграфічних послуг подорожчала ще на 5-10%. Зокрема, папір з початку року подорожчав на 5%, картон – на 2%.

- Більшість матеріалів (фарби, клей, нитки тощо) і запчастин для поліграфічної техніки імпортується. Переорієнтування з Європи на Азію призвело до подорожчання логістики.

- Зростання цін на поліграфічні послуги та матеріали за підсумками року може досягти 15%.

3. У 11-й пакет санкцій ЄС проти рф увійдуть 90 компаній у всьому світі, серед них – 8, які працюють у Китаї, - повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

- Усі вони порушують обмежувальні заходи та постачають рф підсанкційні товари.

- "Ми серйозно налаштовані припинити обхід санкцій. І саме тому в 11-му пакеті санкцій у нас понад 90 компаній у всьому світі, щодо яких є явні докази того, що вони порушують санкції, тобто постачають підсанкційні товари безпосередньо до рф з Євросоюзу з обходом через треті країни".

4. ЄС відмовився підключати Россільгоспбанк до SWIFT у рамках зернової угоди.

- Євросоюз не перепідключатиме Россільгоспбанк до SWIFT до закінчення війни в Україні. Це ж стосується решти російських банків, заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

- При цьому росія вимагає приєднання Россільгоспбанку до SWIFT у рамках зернової угоди з ООН, Туреччиною та Україною.

- Москва продовжила свою участь у чорноморській ініціативі до 17 липня включно, але якщо ЄС не виконає вимоги щодо підключення Россільгоспбанку до SWIFT, росія вийде з угоди, оскільки це ускладнює торгівлю російською сільськогосподарською продукцією, підкреслили в МЗС рф.

- "Єдиним, що заважає безперешкодним торговим потокам та експорту продовольства та сільгосппродукції через Чорне море, залишається війна", - відповів на це Стано.

5. Російський підрозділ міжнародної нафтосервісної компанії Weatherford має намір продовжувати діяльність в рф, незважаючи на західні санкції.

- Минулого року глобальний офіс Weatherford припинив інвестувати в бізнес у рф і постачати технології.  

- На ринок рф припадає приблизно 7% від сукупної виручки Weatherford.

- З «великої нафтосервісної четвірки», окрім Weatherford, роботу в росії продовжує також Schlumberger, тоді як Halliburton і Baker Hughes продали свої активи в рф місцевому менеджменту.

6. Російська нафта продовжує надходити до ЄС, незважаючи на ембарго, через посередників у третіх країнах, особливо з Індії – Spiegel.

- За даними видання, щодня до портів Індії прибуває щонайменше два танкери з російською нафтою, це 70 танкерів на місяць.

- Через певний час частина цієї нафти потрапляє до ЄС в переробленому вигляді.

- На західному узбережжі Індії розташовано кілька нафтопереробних заводів, зокрема найбільший у світі.

- Там російську нафту переробляють на бензин і дизельне пальне.

- І, схоже, в такому вигляді вона потрапляє назад до Європи.

- Згідно з даними компанії Kpler, у квітні Індія поставила в ЄС більше пального, ніж будь-коли раніше. Як постачальник, вона тепер випереджає Саудівську Аравію.

7. Екстремальна спека в Азії призвела до різкого зростання попиту на вугілля, газ та мазут для вироблення електроенергії та роботи кондиціонерів, - Bloomberg.

- Це пішло на користь росії, яка тепер експортує більше енергетичного вугілля та природного газу до азіатських країн.  

- У квітні експорт вугілля до Азії підскочив до 7,46 млн тонн, а постачання зрідженого газу до Азії також збільшилися останніми місяцями.

- Російський мазут, дешевша і брудніша альтернатива для виробництва електроенергії, також рекордно збільшився у поставках до Азії.

- Азіатські країни, особливо бідніші, такі як Пакистан і Бангладеш, все більше дивляться у бік росії щодо постачання енергоносіїв, оскільки вони намагаються задовольнити свої основні потреби в спеку.

- Очікується, що стимул до збільшення закупівель російських енергоносіїв ще більше зросте у зв'язку з погодною моделлю Ель-Ніньо , що формується, яка вже викликала дефіцит електроенергії у В'єтнамі і погіршення ситуації з відключенням електрики в М'янмі.

8. Фінська Gasum заявила про розірвання контракту на постачання природного газу трубопроводом з ТОВ "Газпром експорт".

- Постачання трубопроводом при цьому не здійснюється з травня минулого року. Gasum зазначає, що не змогла вирішити суперечку з "Газпром експортом" у терміни, визначені судом, тому вирішила розірвати довгостроковий контракт.

9. Китай відмовився купувати російську пшеницю.

- Китай, який збільшив закупівлі в рф практично всіх видів природних ресурсів – від нафти та газу до вугілля та металів – відмовляється закуповувати пшеницю російського виробництва.

- За підсумками січня-квітня Китай імпортував 6 млн. тонн пшениці - на 60% більше, ніж роком раніше.

- Але російські постачання становили лише 30 тисяч тонн, або нікчемні 0,5% від імпорту.

- Замість російської пшениці Китай віддає перевагу австралійській (59%), канадській (18%) та американській (9%).

10. Ціни на газ у Європі продовжують падіння.

- Сьогодні ціни на газ продовжують падіння – тисяча кубометрів «блакитного палива» коштує $330, а вранці опускалася до $325.

- Раніше російський обсяг поставок до Європи становив близько 180 млрд куб.м, минулого року він скоротився до 60 млрд куб.м, а нинішнього, як прогнозують, не перевищить і 25 млрд куб.м.

- Схоже, Європа остаточно перемогла газову кризу: ще минулого року ціни в аналогічний період перевалювали за $2000 за тисячу куб.

11. Німецька компанія Continental AG підтвердила завершення угоди із продажу своїх російських активів.

- У прес-службі концерну зазначили, що цим припиняють "велику частину своєї діяльності в рф у рамках заявленого контрольованого відходу з російського ринку".