Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.09.2023

1. Відповідно до проекту бюджету витрати на оборону в росії становитимуть 6% від ВВП у 2024 році порівняно з 3,9% у 2023 році.

- Згідно з проектом, витрати на засекречені статті збільшаться майже вдвічі, а витрати на оборону в 2024 році зростуть з 6,4 трлн рублів до 10,8 трлн.

- Прогнозований оборонний бюджет рф утричі перевищить бюджет за 2021 рік. Засекречені витрати зростуть із 6,5 трлн рублів до 11,1 трлн рублів.

- Це становитиме 30% усіх бюджетних видатків, що вдвічі більше за частку секретних коштів 2021 року, коли вона була мінімальною і становила 14,9%.

2. Уряд рф вирішив запровадити тимчасові експортні мита на рибу, ракоподібних, молюсків, включаючи трепанги.

- Ставки змінюватимуться залежно від курсу рубля: при курсі 80 рублів за долар або нижче – 0%; при 90 рублях за долар – до 7%.

3. ОАЕ можуть запровадити експортний контроль щодо постачання до росії.

- Емірати розглядають можливість запровадження ліцензій на експорт низки товарів, включаючи чіпи та інші компоненти, які перебувають під санкціями США та ЄС та використовуються російськими військовими в Україні.

- Якщо ця система буде реалізована, як передбачено, вона може призвести до відкликання ліцензій на товари подвійного призначення, призначені для бойових дій.

- Однак рішення про це урядом ОАЕ ще не ухвалено.

- В останні місяці західні чиновники посилили вимоги про те, щоб ОАЕ перестали виступати як шлюз для росії, що дозволяє обійти західні обмеження.

4. Німеччина знову починає торгівлю зрідженим природним газом з росією.

- Компанія Securing Energy for Europe GmbH - колишній підрозділ російського газового гіганта ПАТ "Газпром", яку Німеччина націоналізувала минулого року - планує завантажувати ЗПГ, вироблений на Ямальському заводі в Сибіру, на початку наступного місяця.

5. ЄС має намір збільшити постачання газу з Азербайджану до 20 млрд. кубів до 2027 року.

- 2021 року Азербайджан поставив до ЄС 8,1 млрд кубів газу, а 2022 року ця цифра зросла до 11,3 млрд кубів.

6. Агентство цивільної авіації Мінекономіки Грузії двічі відмовило російській авіакомпанії "росія" у здійсненні прямих рейсів із рф до республіки через санкцію ЄС. Про це повідомляє прес-служба відомства.

- В агентстві цивільної авіації уточнили, що відмова була викликана тим, що авіакомпанія "росія" внесена до чорного списку ЄС.

7. Ізраїльський забудовник Mirland Development має намір продати частину своїх останніх російських активів.

- Раніше компанія вже продавала частину своїх активів у сфері нерухомості, а також земельні ділянки.

- На балансі Mirland Development в рф продовжує залишатися торгово-розважальний комплекс "Вернісаж" у Ярославлі, що має площу 43 тис кв. м.

8. Болгарія припиняє імпорт російської сирої нафти, яку зараз використовує "Лукойл Нєфтєхім Бургас".

- Так вирішили депутати, ухваливши у першому читанні зміни до закону про контроль за впровадженням обмежувальних заходів проти росії через війну в Україні.

- "Лукойл Нєфтєхім Бургас" – найбільший виробник нафтопродуктів у Болгарії. Потужність заводу з переробки сировини становить 5,8 млн тонн нафти на рік. Завод забезпечує приблизно 40% потреб паливного ринку Болгарії.