Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.11.2023

1. Надходження до федерального бюджету росії знизилися на 1,4 трлн рублів.

- За найсвіжішими даними російських податківців, які публікуються із суттєвою затримкою, у першому півріччі 2023-го збори принесли бюджету 8,4 трлн, а за аналогічний період роком раніше - 9,8 трлн.

- Сильніше за інших скоротився податок на видобуток корисних копалин через низькі ціни на нафту.  

- Усього за підсумками року влада запланувала зібрати 23,2 трлн рублів, тобто майже втричі більше, ніж надійшло за січень–червень.

- Обсяг недоотриманих податків — половина очікуваного дефіциту бюджету (3 трлн руб).

2. Сукупний державний борг російських регіонів зріс з початку 2023 року на 364 мільярди рублів і сягнув 3,153 трильйона рублів.

- Порівняно з жовтнем 2023 року, загальний держборг зріс на 8 мільярдів рублів.

- Порівняно з листопадом 2022 року, тобто за календарний рік, борги регіонів зросли на 421 мільярд рублів.

3. У росіян повернувся інтерес до купівлі нерухомості в ЄС: у 2023 році в топі запитів опинилися Угорщина та Кіпр.

- Торік житло найчастіше купували у Туреччині та ОАЕ. Основна мета покупок - статус резидента або посвідки на проживання.

- Лідерство Угорщини експерти пояснюють програмою посвідок на проживання, термін оформлення якої складає лише два місяці. Після чого інвестор протягом півроку має придбати нерухомість вартістю від 250 тис. євро.

4. Байден та Сі Цзіньпін відмовилися брати участь у віртуальному саміті G20 з Путіним.

- Саміт лідерів «Великої двадцятки», в якому вперше з початку війни з Україною вирішив взяти участь Путін, пройде без лідерів ключових світових держав.

- Президент США Джо Байден і голова КНР Сі Цзіньпін відмовилися брати участь у віртуальній зустрічі G20, яка в середу, 22 листопада, відбудеться в режимі відеоконференц-зв'язку (ВКС), повідомляє Bloomberg з посиланням на МЗС Індії, яка є організатором заходу як голова G20.

5. Уряд Болгарії ухвалив рішення, яке заблокує для рф можливість заробити 1 млрд євро на продажі нафти.

- Повідомляється, що Болгарія вирішила припинити імпорт сирої нафти з росії у березні 2024 року, тобто на шість місяців раніше, ніж планувалося.

- Відмова від російської нафти проходитиме у два етапи. З 1 січня наступного року, в країні призупинять квотування експорту, а вже з 1 березня — повністю припинять імпорт та переробку нафти з рф.

6. Німеччина знайшла нового постачальника газу, аби стати менш залежною від рф.

- Німеччина домовилася з Нігерією про поставки газу до Німеччини в обмін на інвестиції у розмірі 500 млн доларів в проекти з відновлюваної енергетики.

- Нігерія експортуватиме до Німеччини 850 тисяч тонн скрапленого природного газу (СПГ) на рік, а в майбутньому збільшить цей показник до 1,2 млн тонн.

7. Литва виявила понад 2 тисячі громадян рф та Білорусі, які є загрозою нацбезпеці.

- Після запровадження спеціальної анкети Литва визнала загрозою національній безпеці понад двох тисяч білорусів та росіян.

8. Верховна Рада підтримала санкції на 50 років проти оборонних сфер росії та білорусі.

- Верховна Рада підтримала постанову про затвердження рішення РНБО від 20 листопада 2023 року "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до рф та білорусі в оборонно-промисловій сфері".