Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 23.03.2023

1. російська нафта систематично продається за цінами, що набагато перевищують «стелю» в $60.

- У понеділок британська неурядова організація Global Witness випустила доповідь, в якій сказано, що російська нафта систематично продається за цінами, що набагато перевищують «стелю» в $60, запроваджену країнами G7 у грудні 2022 року.

- Значна кількість російських вуглеводнів, як і раніше, надходить в обхід санкцій на європейський ринок, забезпечуючи москві доходи, необхідні для фінансування військової машини.

- Як відомо, сиру нафту важко відстежити на світових ринках. Її можна легко змішувати з іншими сортами у транзитних країнах, створюючи більшу партію, походження якої неможливо визначити.

- Процес переробки також видаляє всі сліди походження сировини.

- Складна мережа судноплавних компаній, які мають прапори офшорних юрисдикцій, додає таємничості. Деякі з них звинувачуються в тому, що допомагають росії приховувати походження нафти, що експортується.

- Один із потенційних маршрутів до Європи проходить через Азербайджан, який межує з росією та є початковою точкою трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан.

2. За фінансовий рік, що завершився цього тижня, росія інвестувала до Ірану $2,76 млрд, ставши найбільшим іноземним інвестором.

- Іран відрізаний від світової економіки санкціями ООН, США, ЄС.

- Навіть Китай, який активно купує іранську нафту (зі знижкою, як тепер і російську), не поспішає вкладати гроші в іранську економіку. Минулого фінансового року він інвестував лише $131 млн.

- У 2021 р. іноземні інвестиції в Іран становили лише $1,45 млрд, за даними ООН.

- Одна з областей співпраці, потенційно вигідна для Тегерана, — постачання дронів, які росія використовує для бомбардування об'єктів в Україні, переважно цивільних.

- Представники Ірану, щоправда, продовжують заперечувати, що вони використовуються у війні.

3. росія збільшила вивіз цінних металів до Китаю.

- Постачання платини з росії до Китаю зросли у фізичному вираженні у 279 разів у січні–лютому 2023 року порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- Обсяги експорту збільшились з 5,99 кг до 1,67 т. У грошовому вираженні постачання зросли в 265 разів - з 0,2 млн до 53 млн доларів.

- Також у 8,5 разів збільшився фізичний обсяг постачання паладію — з 0,32 т до 2,71 т, а в грошах він зріс у 5,6 разу — з 27 до 152 млн доларів.

- Експорт ще одного металу платинової групи - родію - збільшився у сім разів у фізичному вираженні - з 26,2 кг до 0,19 т і в шість разів у грошах - з 13 млн до 76 млн доларів.

4. З 2022 року в росії стало на 20% менше моделей автомобілів.  

- На початку 2023 року в росії продавали 486 моделей машин, що на 132 менше, ніж роком раніше.

- За цей період зросла частка китайських брендів. Зараз китайські автокомпанії займають 36% ринку, тоді як на початку 2022 року їхня частка становила не більше 10%, наприкінці 2021 року — 9%, а наприкінці 2020 року — лише 4%.

5. Російські авіакомпанії в 2022 році знизили перевезення вантажів майже на 60%.

- Таким чином, вони знизилися до рівня 20-річної давності — 2001 року.

- Така ситуація виникла через міжнародні санкції, які обмежили доступ російських вантажоперевізників на закордонні ринки та призвели до ризиків арештів їхніх літаків.

- Так, досі польоти не відновив лідер російського вантажного авіасектору – компанія AirBridgeCargo (2021-го входила до ТОП-15 найбільших вантажних авіакомпаній світу).

- Перспективи російської вантажної авіації безпосередньо пов'язані з нормалізацією міжнародних відносин і зараз проглядаються погано, вважають експерти.

6. У фінському порту Котка затримано вантажне судно з добривами, частина яких нібито пов'язана з російською фізособою, що перебуває під санкціями ЄС, повідомила фінська YLE.

- За інформацією ЗМІ, на борту судна Smew близько 20 тисяч тонн добрив ринкова вартість вантажу 10-12 млн євро.

7. Чехія продовжить заборону на видачу віз росіянам і білорусам до кінця березня 2024 року.

- Таку заборону країна ввела одразу після початку російської військової агресії.

- У червні минулого року вона продовжила дію заходу до березня 2023 року.

8. У Естонії виявили понад 1500 спроб обійти санкції проти росії.

- «Ми докладаємо всі сили – як увесь державний сектор, так і окремо – щоби не допустити обходу санкцій. Ми вже виявили понад 1500 спроб їх обійти, – заявила міністр фінансів країни.

- Вона закликала посилити механізми контролю за дотриманням обмежень, накладених на росію.

9. Індія звинуватила росію у зриві контракту на постачання систем С-400.

- Санкції, що відрізали російський військово-промисловий комплекс від західних технологій і компонентів, поставили на межу зриву виконання контрактів із найбільшим покупцем російської зброї.

- Індія, куди йде 20% російського збройового експорту, зіткнулася із затримками з боку російських постачальників.  

- Проблеми, зокрема, виникли із укладеним у 2018 році контрактом на продаж зенітних ракетних систем С-400. За $5,4 млрд "Рособоронекспорт" взявся поставити в Індію п'ять полкових комплектів С-400 "Тріумф" і обіцяв завершити передачу комплексів до кінця 2024 року.

- Проблеми також виникли з постачанням запчастин для військових літаків, які москва постачала Індії за радянських часів.

- Міноборони Індії не зможе освоїти бюджет, виділений на модернізацію цьогорічного озброєння, заявив представник ВВС країни.

10. Міжнародна федерація хокею (IIHF) продовжила усунення збірних росії та білорусі на сезон-2023/24.

11. НАЗК включило популярну мережу гіпермаркетів Metro до списку «міжнародних спонсорів війни».

- У компанії повідомили, що Metro засуджує вторгнення в Україну, але продовжить діяльність у росії, оскільки «несе відповідальність за 10 000 своїх колег у рф».

- До списку також включені, зокрема, американська Procter & Gamble та французька Auchan.