Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.11.2023

1. Частка нафтогазових доходів бюджету рф опустилася до мінімальної за 16 років.

- У січні—вересні 2023 року нафтогазові доходи федерального бюджету росії становили 28,3% усіх надходжень, частка скоротилася майже на 15 в. п. порівняно з тим самим періодом 2022 року.

- В абсолютному вираженні доходи знизилися в 1,5 рази, до 5,58 трлн. рублів.

2. Російський Газпром продовжує скорочувати інвестиції.

- Газовий гігант планує скоротити інвестпрограму в 2024 році, порівняно з попереднім роком, на 20% до 1,57 трильйона рублів.

- У жовтні "Газпром" переглянув програму на 2023 рік, скоротивши її на 14% до 1,97 трильйона рублів.

- Це вже друге незвичайне для компанії рішення свідчить про суттєве зменшення прибутків і відсутність перспектив для експорту газу на великий європейський ринок.

3. Російські регіони в третьому кварталі 2023 зіткнулися з різким скороченням фінансової допомоги з федерального бюджету.

- За підсумками липня-вересня обсяг трансфертів до бюджету суб'єктів рф впав на 23,2% рік до року - рекордно серед усіх статей доходів регіональних урядів.

- "Під ніж" потрапили майже всі види трансфертів, на які припадає кожен шостий рубль регіональних бюджетів.

- Дотації на збалансованість скоротилися на 77,3%, субсидії – на 15%, субвенції – на 43,5%, «інші міжбюджетні трансферти» – на 47,5%.

- Уряд скорочує вливання до регіонів у міру того, як дедалі більше коштів із федерального бюджету «з'їдають» силові структури та армія, кинута на війну а Україні.

- За підсумками 2023 року витрати бюджету на «національну оборону» можуть становити 6,8 трлн рублів, що вдвічі вище за рівень 2021 року.

- В 2024 уряд має намір збільшити оборонні витрати ще майже на 60% і довести їх до безпрецедентних 10,8 трлн рублів. Частка витрат на армію в бюджеті — майже 30% стане рекордною з часів СРСР.

4. Сумарна заборгованість із зарплати у росії за жовтень зросла на 84 мільйони рублів (22,3%), повідомляє Росстат.  

Станом на 1 листопада борги роботодавців перед росіянами склали 459,9 мільйона рублів.

5. Через санкції у 2023 році цивільна авіація рф опинилась на межі колапсу — літати стало втричі небезпечніше. ️

- ГУР вдалося отримати доступ до службових документів "Росавіації".

- За перших 9 місяців 2023 року в росії задокументували 150 випадків технічних несправностей літаків.

- Понад 35% повітряних суден пустили на запчастини для ремонту інших літаків.

- Майже 70% авіапарку пройшло через несертифікований ремонт із застосуванням неавтентичних запчастин.

- У вересні 2022 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) позначила росію червоним кольором, разом з Ліберією та Бутаном, що свідчить про вкрай високий ризик для безпеки польотів.

6. Вкрадені українські території не працюють на агресора.

- Бюджети незаконно анексованих територій України залежать від вливань із москви.

- За підсумками 9 місяців 2023 82,5% їх доходів припало на гроші, виділені з федерального бюджету.

- Влада, поставлена ​​керувати захопленими територіями, не змогла забезпечити власними податковими зборами навіть п'яту частину витрат.

- Податок на прибуток бізнесу приніс їм лише 2,9% надходжень до місцевих бюджетів, а податок на доходи фізосіб – 7,7%.

7. Три великі грецькі судновласники - Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers - припинили транспортування російської нафти в останні тижні після нових санкцій з боку США.

- Відхід цих підприємств істотно скоротить кількість суден, готових перевозити сировину з рф.

- Вказані компанії були активними перевізниками російської нафти та нафтопродуктів аж до вересня-жовтня, після чого почали скорочувати свою участь у таких операціях.

- Усі три перевізники відхилили запити на нову оренду суден для ресурсів рф з відвантаженням у листопаді та пізніше.

- Три грецькі компанії управляють сукупним флотом більш ніж 100 нафтових танкерів, здатних перевалювати майже всю експортну нафту з російських західних портів - Приморська, Усть-Луги і Новоросійська - обсягом приблизно 10 мільйонів тонн на місяць або 2,4 мільйона барелів на день.

8. Фінляндія закриває сім з восьми пунктів пропуску на кордоні з рф, окрім Райа-Йоосеппі, заявив прем'єр країни Петтері Орпо.

- Уряд країни прийняв дане рішення у відповідь на зростання міграційного тиску та причетності до нього російських прикордонників.

- Пункти пропуску будуть закриті в ніч із 24 на 25 листопада.

9. Норвегія готова закрити єдиний КПП на кордоні з росією.

- Після рішення Фінляндії закрити усі, крім одного, пункти пропуску на кордоні з рф Норвегія заявила про готовність зупинити роботу єдиного КПП на межі з росією. Про це сказав прем'єр-міністр королівства Йонас Гар Стьоре.

10. Україна оголосила спонсором війни німецького виробника будматеріалів Knauf.

- НАЗК внесло найбільшого німецького інвестора у будівельній галузі росії Knauf до переліку міжнародних спонсорів війни.

- У НАЗК пояснили, що за 2022 рік один з найбільших у світі виробників будматеріалів Knauf сплатив до бюджету держави-терориста рф близько 117 млн доларів США.

- Крім того, німецька компанія активно сприяє мобілізації в росії, відправляючи своїх співробітників на війну проти України.