Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 24.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 24.01.2023

1. Індекс Мосбіржі за 2022 рік упав на 43,12% до 2154,12 пункту, індекс повної прибутковості Мосбіржі впав на 37,26% до 4548,82 пункту.

2. За підсумками 2022 року контейнерний ринок у росії скоротився на 15,9% порівняно з 2021 роком.

- імпорт скоротився на 12%,

- експорт –25%,

- транзит –23%.

На контейнерний ринок у росії вплинули санкції, запроваджені через війну в Україні.

3. За 2022 рік у росії було продано 376 нових люксових автомобілів, що на 57,6 відсотка менше, ніж за підсумками 2021 року.

- Продажі Rolls-Roycе впали на 60 відсотків порівняно з 2021 роком.

- Bentley за рік зменшила продажі на 74 відсотки.

- Така ситуація на ринку пов'язана з відходом найбільших зарубіжних виробників із росії на тлі війни в Україні.

- За 2022 російський авторинок скоротився на 58,8 відсотка в річному вираженні.

4. Війна рф в Україні обвалила ринок нерухомості москви у 2022 році.

- Московський ринок нерухомості став жертвою російського вторгнення в Україну.

- За підсумками року кількість угод із квартирами у столиці рф скоротилася на 22%, до 132,6 тисяч.

5. В рф небезпечні відходи почнуть возити без контролю.

- Росприроднагляд пропонує скасувати ліцензування компаній, що займаються перевезенням відходів І-ІV класів небезпеки.  

- Якщо IV клас – це малонебезпечні відходи, які можна везти будь-якому сміттєвозі, то I клас – це надзвичайно небезпечні відходи.  

- До них відносять промислові відходи, які ведуть до швидкого незворотного руйнування екосистеми. Це, наприклад, старі трансформаторні та конденсаторні пристрої, що містять солі миш'яку, залишки крезолу, свинцевий шлам, ртуть.

- Це створить серйозну загрозу для довкілля, зате звільнить Росприроднагляд від будь-якої відповідальності за забруднення природи.

6. Космічна розвідка рф колапсує під впливом міжнародних санкцій.  

- Після повномасштабного вторгнення росії в Україну акціонерне товариство «Информационные спутниковые системы имени академика М.Ф.Решетнёва» потрапило під міжнародні санкції.  

- За інформацією воєнної розвідки України, на об’єктах стратегічно важливого для ворога підприємства оборонпрому російські конструктори та науковці серед іншого розробляють так звані «великі очі» — засоби ведення космічної розвідки

- Йдеться про відсутність сотень тисяч елементів апаратури для космічних модулів.

- У підсумку планові строки завершення науково-дослідних робіт вказаних комплексів космічної розвідки зірвані та «перенесені» на кілька років.

- Через санкції та мобілізацію під загрозою припинення існування невдовзі опиняться ще декілька галузей російської економіки.

7. Через запроваджені санкції, російським виробникам чаю та кави не вистачає фільтр-паперу та ниток для пакетиків, а виробникам консервів — кілець для бляшанок.

8. МОЗ росії попередило про загрозу дефіциту майже 100 найменувань ліків.

- 97 найменувань, включаючи базові антисептики, знеболювальні, гормони та вакцини, були включені до закритої частини державного реєстру лікарських препаратів, щодо яких влада бачить загрозу дефіциту.

- Ввезення ліків до росії з-за кордону впало на 20% у фізичному вираженні.

- Накопиченим підсумком за січень–жовтень імпорт готових ліків скоротився на 8,6%, а нерозфасованих препаратів — знизився на 30%.

- Внутрішнє виробництво ліків у росії, за останніми даними Росстату за листопад, знизилося на 14,8% у річному вираженні.

9. бренди одягу, що пішли з рф, масово подають позови через паралельний імпорт.

- В арбітражні суди по всій рф подані позови від американської компанії Calvin Klein Trademark Trust, яка вимагає від компаній та індивідуальних підприємців компенсації за порушення виняткового права на товарний знак.

- Всього не менше 65 позовів на 7 млн руб.

- Levi Strauss, Puma та PVH Corp., що виробляє одяг під брендами Calvin Klein та Tommy Hilfiger, у 2022 році після початку війни в Україні зупинили постачання своєї продукції до рф та закрили там свої фірмові магазини.

10. рф знову знизила відвантаження нафти морем, надходження до російського бюджету впадуть ще значніше.

- Поставки російської нафти морем за тиждень до 20 січня втратили майже майже весь приріст, який спостерігався за попередні сім днів, пише Bloomberg.

- Вони знизилися на 22% або на 820 тисяч б/д, до 2,98 млн б/д.

- Цього разу найсильніше впали відправки з портів Далекого Сходу.

11. «Газпром» забрав з рахунків німецької Wintershall Dea 2 млрд євро.

- Після того, як тиждень тому нафтогазова компанія Wintershall Dea оголосила про вихід з росії, «Газпром» взяв під контроль три їхні спільні підприємства, повідомив її генеральний директор Маріо Менер.

- Менер також звинуватив колишнього партнера, що той спустошив спільні банківські рахунки цих СП.

- У результаті у німецької компанії зникло майже 2 млрд євро ($2,18 млрд), розповів Менер газеті Börsen-Zeitung.

12. США посилить тиск на Китай, щоб він припинив імпорт іранської нафти, оскільки США намагаються застосувати проти Тегерану "ядерні" санкції, — головний представник адміністрації Байдена в Ірані Роберт Маллі в інтерв’ю Bloomberg Television.  

- «Китай є головним пунктом призначення незаконного експорту з Ірану, і переговори про те, щоб відмовити Пекін від закупівель, будуть активізовані.

- Сполучені Штати зроблять кроки, які ми повинні вжити, щоб зупинити експорт іранської нафти та стримати країни від її купівлі.

- Ми не послабили жодних наших санкцій проти Ірану, зокрема щодо продажу ним нафти», — заявив Маллі.

13. Ціни на газ у Європі впали більш ніж на 10%.

- Біржова ціна газу на відкритті торгів на майданчику ICE Futures впала більш ніж на 10% на початку торгів 24 січня. Про це свідчать дані біржі ICE.

- Вартість лютневого ф'ючерсу на хабі TTF у Нідерландах знизилася до €59,6 за 1 МВт·год, або $681 за тис. куб. м із урахуванням поточного курсу.

- На мінімумі ціна опускалася більш ніж на 11% — до $671 за тис. куб. м.

14. Індія та Китай відмовляються платити більше за російську нафту.

- Плани російського уряду зменшити знижки на нафту, які доводиться давати нечисленним покупцям, зіткнулися з проблемами.

- Ціна Urals - основної російської марки нафти та на яку припадає майже 60% всього експорту, - продовжує триматися на рівні майже вдвічі нижче за Brent.

- В останні дні Urals коштує не дорожче 45 доларів.

- В Азію йде понад 80% російського нафтового експорту, і позбутися гігантських знижок рф не може.

- Навпаки, дисконти для Індії - найбільшого покупця, який забирає кожен другий барель, який вивозиться танкерами з портів, - зростають і досягли рекордних значень.