Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 24.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 24.04.2023

1. Євростат фіксує майже повну руйнацію торгівлі з росією в лютому 2023 року.

- Перше, що слід зазначити – це тотальний обвал імпорту в ЄС із росії (він же експорт росії до 27 країн ЄС), який упав майже в 5 разів (!) з пікових 23.5 млрд євро у березні 2022 до 5.1 млрд євро у лютому 2023 – мінімум за 20 років із 2003 року.

- Скорочення імпорту з росії відбувалося щомісяця і з високою інтенсивністю.

- Поточний обсяг поставок у 5.1 млрд євро оновив мінімум травня 2020 року.

- Наразі діє ембарго на нафту з грудня, ембарго на нафтопродукти з лютого, практично обнулення постачання вугілля та значне скорочення постачання газу.

- Експорт товарів до росії знову почав знижуватися, опустившись до 3.6 млрд євро до лютого 2023 року (падіння на 52% р/р).

- Фізичний експорт до росії впав до рівня 1998 року.

- Торговий дефіцит з росією (тобто профіцит росії з 27 країн ЄС) знизився до символічних 1.6 млрд євро на місяць після встановлення рекорду 19.6 млрд у березні 2022.

- Це дуже низький дефіцит, в 4-5 разів нижчий за «нормальний».

- Частка росії в експорті країн ЄС знизилася до 1.7% порівняно з 4.2% у період з 2017 по 2021, з 6.7% у 2012-2013 та 7% у 2008.

- Такого низького рівня не було в історії торгівлі росії та ЄС.

2. В росії у першому кварталі, за оцінкою ритейлерів, продаж ноутбуків у штуках впав майже на чверть, а попит на персональні комп'ютери - на 6% рік до року.

- У грошовому вираженні обидва сегменти зменшились більш ніж на 30%.

3. Експорт дизеля з рф у березні досяг рекордних показників за всю історію спостережень.

- Завдяки постачанням до Китаю та Індії експорт сирої нафти з рф перевищив рівень, що передував війні, а експорт дизеля досяг у березні рекордних 1,27 млн барелів на день.

- Торгівельні потоки дизельного палива поширилися на багато країн Північної Африки, а інші ключові експортери, такі як Туреччина і Саудівська Аравія, в останні місяці все частіше імпортують російський дизель, враховуючи вигідні ціни.

- Деякі країни, такі як Індія та Китай, нарощують імпорт російських енергоносіїв лише для того, щоб їх перепродати.

- Загалом російське дизельне паливо витісняє традиційних постачальників, оскільки торгові потоки з рф перенаправляються, щоб компенсувати втрату європейського ринку.

4. Міністри ЄС планують погодити новий санкційний режим – за дестабілізацію Молдови.

- На зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі мають досягти політичної домовленості про заснування нового санкційного режиму Євросоюзу – проти осіб, які залучені до дестабілізації внутрішньої ситуації у Молдові.

- Санкції передбачатимуть заборону в’їзду та замороження активів.

5. Південна Корея з 28 квітня розширює список товарів, для експорту яких до росії та білорусі необхідно отримувати спеціальний дозвіл уряду — міністерство торгівлі, промисловості та енергетики Південної Кореї.

- Згідно з новими правилами обмеження на експорт розширюється з 57 до 798 позицій.

- До списку було додано 741 позицію, включаючи промислове та будівельне обладнання, товари в сталеливарній, хімічній галузях, автомобілебудуванні, деталі для автомобілів дорожчі за 50 тисяч доларів, провідники та квантові комп'ютери, деталі для них.

6. Французький DIY-рітейлер Leroy Merlin вирішив продати всі свої складські площі в росії, уклавши договір оренди з новими власниками.

- Йдеться про 270 тис. кв. м у Підмосков'ї оціночною вартістю до 12 млрд руб.

- Підготовка до продажу складської інфраструктури відбулась після того, як власник мережі вирішив передати російський бізнес в управління локальному топ-менеджменту.

7. Гонконгський банк HSBC почав блокувати оплати за контрактами між російськими санкційними та закордонними компаніями.

- Банк посилається на рішення Ради національної безпеки та оборони України.

- Обмеження України відбилися і на фізособах – їм почали відмовляти у відкритті рахунків у банках Вірменії та Туреччини.

8. Фінська компанія Metso Outotec, що займається технологіями переробки сировини, завершила процес згортання своєї ділової активності у росії.