Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.07.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 24.07.2023

1. росія, порушуючи санкції, продає нафту дорожче стелі цін.

- В останні дні ціна на нафту сорт Urals перевищила позначку $60 за барель. Це означає, що Кремлю вдалося частково пристосуватися до обмежень.

- Дисконт на Urals порівняно з Brent скоротився до $20 за барель.

- Цей розрив все ще набагато більший, ніж до війни в Україні. Але з січня він скоротився вдвічі.

- Санкції Заходу будуються на залежності росії від європейських морських перевезень та страхування. Зростання цін вказує, що росія прагне створити свій флот із танкерів. На них не поширюватимуться санкції, отже, вплив Заходу ослабне.  

- Тому західні країни можуть знизити встановлену стелю $60 за барель.

- москва витрачає надто багато грошей для боротьби із санкціями.

- Більш серйозною проблемою зараз стає тіньовий танкерний флот.

- За даними компанії Vortexa, у другому кварталі з підсанкційними компаніями працювало вп'ятеро більше танкерів, ніж наприкінці 2021 року. Майже 80% цих суден працювали на російському ринку.  

- росія розвиває незалежний флот, але витрати на тіньовий флот відволікають від війни в Україні.

- Центральний банк росії вже виділив $9 млрд на заміну західних схем страхування.

2. У росії спостерігається новий епізод демографічної катастрофи.

- За даними Росстату кількість народжених у 2022 році впала до рівня початку нульових і склала 1304 тис осіб, що на 33% (!) менше, ніж у 2015 році (максимум у пострадянській росії).

- У 2023 демографічний тренд стійко негативний, тому що за січень-травень 2023 року кількість народжених на 2.2% менша за дуже слабкий 2022 рік, з червня-липня 2023 року демографічна статистика може різко погіршитися через ефект мобілізації вересня-жовтня 2022 року.

- Щодо кількості населення народжуваність у 2023 буде гіршою, ніж у 1999 – близько 8.4 проти 8.7 народжених на 1000 жителів.

- Смертність у росії вища за норму. У 2022 померло 1.9 млн осіб, у 2021 – 2.44 млн, у 2020 – 2.1 млн, а у 2019 – 1.8 млн.

- Природна смертність (народжені мінус померлі) з 1992 по 2011 рік склала 13.4 млн осіб! З 2012 по 2016, кількість осіб, що народилися на 80 тис., перевищили померлих з накопиченим підсумком, а з 2017 по 2022 рік росія втратила ще понад 3 млн осіб, тобто з 1992 року мінус 16.3 млн – тенденція негативна.

3. у російського Газпрому зривається будівництво заводу з переробки газу в Усть-Лузі.

- Корпорація не може знайти підрядників на проект великотоннажного заводу ЗПГ в Усть-Лузі.

- Цей проект передбачає можливість переробки до 45 млрд куб.м газу на рік з випуском 13 млн тонн ЗПГ, а також до 4 млн тонн етану та 2,2 млн тонн ЗВГ.

- Стала відома серйозна перешкода: підрядники проігнорували тендер — «Газпрому» не вдалося укласти основні контракти на будівництво газової труби, яка мала постачати блакитне паливо для майбутнього підприємства.

- Проблема у технологіях. Західні гравці пішли, а російські не спроможні реалізувати проект.

4. Офіційні продажі коньяку і бренді в рф за підсумками першого півріччя 2023 р. впали порівняно з аналогічним періодом минулого року на 20,3% до 3,7 млн. дал, горілки - на 16,4% до 30,2 млн. дал.

- Експерти пояснюють зниження реалізації міцних алкогольних напоїв зростанням нелегального ринку.

5. Чехія заповнила газосховища на 90% попри відсутність постачання з росії.

- Чеські газові сховища вже заповнені на 90% для майбутнього опалювального сезону, при цьому з росії не постачали жодного кубометра блакитного палива, повідомляє видання Novinky.

- Заповненню газосховищ сприяють регулярні поставки скрапленого природного газу (СПГ) з нідерландського терміналу Емсхафен.

6. В Японії почали діяти обмеження на експорт передового обладнання для виробництва чіпів до Китаю.

- Японія додала в постанову Міністерства торгівлі 23 позиції з виробництва мікросхем, які потребують схвалення для експорту.

- Цей крок викликав негативну реакцію з боку Китаю, хоча Японія не уточнила, що друга за величиною економіка світу є головним об'єктом експортних обмежень.

- Згідно з новими правилами, до японського списку заборонених товарів тепер входить обладнання для очищення, перевірки та літографії — технології, що використовуються для створення складних схем, які можна вигравірувати на напівпровідникових пластинах, що має важливе значення для виробництва найсучасніших чіпів.

- В той же час японський уряд спростив процес експорту такого обладнання до 42 країн і регіонів, в тому числі до США, Південної Кореї і Тайваню.

7. Китай постачає окупантам БПЛА, кераміку для бронежилетів і тепловізори.

- Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотники на суму понад 100 млн доларів, це у 30 разів більше, ніж Україна.

- Експорт кераміки, яка використовується для виробництва бронежилетів, збільшився на 69% і становив понад 225 млн. доларів, а в Україну він скоротився на 61% до 5 млн. доларів.

- Якщо Китай почне продавати зброю, він перейде червону межу і санкції запрацюють проти нього. Але продаж саме комерційних безпілотників, бронежилетів і тепловізорів не викличе реакцію у відповідь.

- Компанія Shanghai H Win, яка виробляє бронежилети, переживає зростання після початку війни. Один із її покупців – бурятська компанія «Сільва». Вона замовила 100 000 бронежилетів та стільки ж касок. Такі фірми є, зазвичай, одноденками.

8. Банки Вірменії, Грузії, Киргизстану, а також поштовий оператор Казахстану - "Казпочта", припиняють співпрацю з російською платіжною системою "Юністрім" після санкцій, запроваджених минулого тижня США.

9. Британська компанія Unilever заявила, що вона дотримуватиметься російського закону про військовий обов'язок і дозволить своїм співробітникам в росії вирушити в зону бойових дій, якщо їх мобілізують.  

- Представник компанії повідомив, що у цьому випадку співробітник не отримуватиме зарплату.

- У росії на заводах компанії працює 3000 працівників.

10. росіяни тікають із країни до Туреччини.

- росіяни посіли перше місце за кількістю іммігрантів до Туреччини у 2022 році.

- Вони склали 25% від загальної кількості іноземців, що приїхали, випливає з даних національного статистичного інституту республіки.

- Загалом до Туреччини перебралися 99 786 громадян рф. Це втричі більше, ніж 2021 року.