Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 25.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 25.01.2023

1. У російського бізнесу збільшуються лише борги.  

- Російські компанії різко збільшили борги з податків і зборів перед державою на тлі падіння прибутків та рецесії в економіці, яка, згідно з офіційним прогнозом російського уряду, продовжиться і 2023 року.

- За січень–жовтень прострочена заборгованість бізнесу перед бюджетами всіх рівнів та позабюджетними фондами підскочила на 66%.

- Прострочення по внесках, які сплачуються до Єдиного соціального фонду досягли рекордних з 2019 року 50,1 млрд руб.

- Прострочена заборгованість з податків стала більшою на 28,2 млрд рублів і на початок листопада становила 70,9 млрд рублів - максимум з 2020 року.

2. Російська влада різко посилила податковий тиск на бізнес, щоб закрити «дірку» в бюджеті, яка стрімко розростається на тлі падіння доходів від експорту нафти та газу.

- Рекордні 600 млрд рублів штрафів та податкових недоїмок нарахувала підприємствам по всій країні Федеральна податкова служба за січень-вересень минулого року.

- Зростанню донарахувань сприяли виїзні податкові перевірки, що почастішали – їх кількість зросла в 1,5 рази, до 8 тисяч.

- 95% перевірок закінчилися претензіями до бізнесу, а середня сума донарахувань підскочила в 1,6 рази – з 40,9 до 66,6 млн рублів.

- Активність податківців зосереджена переважно на малому та середньому бізнесі.

3. За підсумками 2022 року на російському ринку лізингу обсяг нового бізнесу знизився в грошах на 12–14%, кількість переданих предметів лізингу — на 30%.

4. Ціни на авіаквитки в росії зросли в 2022 році рекордно за останні 14 років - на 8-14%

5. Біржові ціни на газ у Європі втрачають 4,68% і торгуються за $627,36 за тисячу кубометрів.

- На ціну продовжує впливати тепла погода, що встановилася в Європі, збільшення вітрогенерації та достатніх запасів газу у ПСГ.

6. Два великих американських банки припинили співпрацю з російським Газпромбанком.

- Газпромбанк з 27 січня припинить транскордонні перекази у доларах США. Два американських банки JPMorgan Chase Bank та Bank of New York Mellon припинили обслуговування кореспондентських рахунків Газпромбанку у доларах.

7. У ЄС погодили продовження всіх економічних санкцій проти рф.

- Посли ЄС офіційно дали зелене світло на продовження всіх економічних санкцій щодо Росії ще на шість місяців.

8. Польща розраховує на якнайсуворіший десятий пакет санкцій ЄС проти рф.

- В МЗС Польщі розраховують, що наступний пакет санкцій ЄС проти росії буде найсуворішим. Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський.

- Яблонський сказав, що дипломатичний процес триває і що Польща сподівається, що прийнятий пакет буде "якомога суворішим і жорсткішим".

- За його словами, попередні пакети санкцій охоплювали все більше галузей і сфер, після чого з'ясувалося, що "постійно з'являються нові способи обходу санкцій".

- "Сьогодні ми зосереджуємося на тому, щоб запечатати цей процес, тобто, щоб будь-який суб'єкт, який бере участь в обході санкцій також підпадав під ці санкції. Це той напрямок, в якому ми зараз рухаємося, це те, що зараз обговорюється в Брюсселі", - сказав він.

9. Польща знайшла заміну російській нафті.

- Глава польської енергетичної компанії Orlen Даніель Обайтек заявив, що концерн знайшов, чим замістити нафту російської компанії «Роснафта».

«Контракт з Роснафтою не буде продовжено. Також не буде підписано новий контракт. Orlen 3,6 мільйона тонн нафти забезпечить з інших напрямків. Ці напрямки - Перська затока, Північне море, а також США. У нас вже готові ці угоди»,- сказав Обайтек журналістам у середу.

- «Роснафта» постачала Orlen 300 тисяч тонн нафти щомісяця, а за контрактом із «Татнафтою» польський концерн купує 200 тисяч тонн нафти на місяць, і контракт із цим постачальником закінчується у грудні 2024 року.

10. Французька мережа Decathlon вирішила продати свій бізнес у росії і почала пошуки покупця.

- Ретейлер прийшов до росії у 2006 році, а у 2022 році мережа призупинила постачання товарів на російський ринок та закрила всі місцеві магазини у відповідь на початок бойових дій в Україні та запровадження міжнародних санкцій.

- Зараз Decathlon — один із найбільших у світі ретейлерів спортивних товарів.

11. Постачальник терміналів для прийому карток французька компанія Ingenico, послугами якої користуються найбільші банки, розглядає можливість виходу з рф.