Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.05.2023

1. Видобуток газу в рф у січні—квітні знизився на 10,15% рік до року.

- У квітні виробництво газу в рф скоротилося на 10,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, приблизно до 55 млрд кубометрів.

- Серед інших видобувачів газу, "Газпром" продовжує скорочувати видобуток.

- Обсяг видобутку у квітні впав на 20%, а у січні-квітні на 18,24%.

- Скорочення видобутку газу «Газпромом» є наслідком скорочення експорту до Європи: зараз постачання у відносно невеликих обсягах іде лише через Україну та «Турецький потік».

- Видобуток "Газпрому" продовжує залишатися диспропорційно низьким, а компанія змушена нести весь тягар регулювання російського газового балансу, консервуючи свердловини на своїх родовищах в умовах різкого скорочення експортного попиту на російський газ у Європі.

2. Виробництво нафтопродуктів у рф продовжує знижуватися.

- За минулий тиждень 15-21 травня виробництво дизеля впало на 7,5%, виробництво бензину впало на 1,1%.  

- За тиждень було випущено 2251 тисячу тонн. Порівняно з груднем-квітнем, коли середній випуск за тиждень був у районі 2600 тис тонн, падіння виглядає вже серйознішим і воно наближається до 1,5-річних мінімумів.

3. У росії випуск вантажного залізничного рухомого складу скоротився в I кварталі 2023 року на 16% до того ж періоду 2022 року через дефіцит комплектуючих.

- Найсильніше в січні-березні просів випуск інноваційних вагонів (з підвищеним навантаженням 25 т на вісь) він впав на 51% до трохи більше тис. одиниць.

- На думку експертів, у 2023 році списання вагонів досягне 30-32 тис. одиниць (+25-30% до 2022 року).

4. Росії загрожує дефіцит контактних лінз.

- Постачальники товарів Johnson & Johnson почали розсилати оптикам повідомлення про припинення імпорту.  

- У портфелі американського бренду, наприклад, лінзи Acuvue Oasys та Acuvue True Eyes.

- Їхня вартість на цьому тлі підскочила в півтора рази.

- Минулого тижня Мінпромторг США запровадив нові обмеження на ввезення товарів до росії. До списку потрапили контактні лінзи.

5. У 50% російських компаній у 2022 році виникли проблеми із продовженням ліцензій на закордонне програмне забезпечення.

- Майже третина підприємців поскаржилася на проблеми з техпідтримкою (32%) та оплатою обслуговування (31%), а кожен десятий — на відсутність стабільної роботи іноземного софту.

- Насамперед проблеми торкнулися держорганізацій та великих комерційних компаній.

6. Плани росії щодо будівництва грандіозного проекту газопроводу "Сила Сибіру-2", який змінить енергетичні потоки в Азії, наштовхнулися на перешкоду у вигляді небажання Китаю брати участь у проекті, - FT

- Газопровід був розроблений, щоб допомогти росії диверсифікувати продаж газу, збільшити доходи і дати кремлю більше дипломатичного впливу.  

- москві потрібні нові канали збуту газу, що йшов до Європи до запровадження санкцій.

- Єдиним виходом для росії є пошук альтернатив, і будівництво "Сили Сибіру-2" - це єдиний спосіб компенсувати хоча б частину втраченого нею ринку ЄС, але навіть за наявності газопроводу росія не зможе компенсувати те, що вона втратила у європейських продажах.

- Однак Китай, економічний партнер після початку війни, схоже, не поспішає вступати в контакт.

- Це показує, наскільки слабкою стала переговорна сила москви у воєнний час у відносинах із економічно сильнішим сусідом.

- Китай залежить від росії у постачанні газу трохи більш ніж на 5%.

7. Ціни на газ у Європі вперше за два роки опустилися нижче за $300 за тисячу кубометрів. Зараз ціна на газ $297 за тис. куб.м.

8. Європейський Союз розглядає можливість перенаправлення прибутку, отриманого від мільярдів євро російських активів, що зберігаються у найбільшому у світі розрахунковому центрі Euroclear в Україну.

- Санкції заморозили 196,6 млрд євро російських активів у Euroclear, з яких 180 млрд євро – активи російського ЦБ, і ці активи генерують кошти від купонних виплат та погашень.  

- Ці кошти реінвестуються Euroclear, і саме прибуток, отриманий від реінвестування, зацікавив чиновників ЄС у тому, щоб перенаправити їх на Україну.

- Бельгійський уряд окремо заявив, що має намір використати податкові надходження від прибутку, отриманого від заморожених активів до Euroclear, для допомоги Україні.

- Чиновники ЄС мають намір подати більш конкретні пропозиції щодо російських активів на зустрічі лідерів ЄС наприкінці червня.

- Комісія заявила, що вона "вивчає способи використання російських заморожених та іммобілізованих активів", щоб "гарантувати, що росія заплатить за збитки, завдані Україні".

9. За даними Єльського університету, понад 500 компаній призупинили або згорнули свою діяльність у росії.

- З них 151 компанія "згортає діяльність", 175 - "виграють час", а 230 - "зариваються в землю", причому китайські компанії займають видне місце в останній категорії.

- Декілька західних компаній вирішили повністю піти з росії, включаючи KFC, Yum! Brands і Volkswagen, який нещодавно продав свій російський бізнес компанії.

- Італійська компанія Enel, що генерує, погодилися частково продати свої активи. Проте деякі компанії вирішили залишитись у рф.  

- Burger King та Carl's Jr. все ще відкриті в Москві, італійська Campari Group все ще продає свою продукцію в росії, хоча скоротила свій бізнес до рівня, достатнього для оплати праці своїх працівників.

- Компанія Titan International, виробник шин для сільськогосподарських тракторів, також зберегла контрольний пакет акцій свого заводу у Волгограді, який обслуговує критично важливу потребу у глобальному ланцюзі постачання продуктів харчування та сільського господарства.

- Турецька компанія Anadolu Efes навіть запустила в росії нові продукти, включаючи енергетичний напій та безалкогольне пиво.

- У цілому нині, рішення у тому, залишатися чи залишати рф, зрештою залежить від ситуації та пріоритетів компанії.