Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.09.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.09.2022

1. У серпні російські споживачі продовжували скорочувати покупки одягу та взуття, а також побутової техніки та електроніки, але наростили обсяги покупок у продуктових магазинах.

- Покупці придбали у серпні менше, ніж роком раніше, побутової техніки та електроніки.

- Загалом обсяг продажу техніки у грошовому вираженні на місяць знизився на 15%, а натуральному вираженні — на 12%.

- Середній чек покупки у серпні 2022 року був на 11% меншим.

- Сегмент, у якому споживачі нарощують обсяг покупок, хоч і намагаються купувати товари дешевше – це продуктові магазини.

- У серпні продажі продуктових магазинів у грошах зросли на 8% порівняно з минулим роком, а кількість куплених товарів на 5%.

2. Новий пакет санкцій ЄС проти рф може передбачати заборону експорту десятків високотехнологічних товарів.

- Інші пропозиції передбачають заборону на транзакції з алмазами з росії, на ввезення банкнот ЄС та США до рф, на продаж нерухомості росіянам.

- Також хочуть заборони фінансування росією лобістських фірм, недержавних організацій та аналітичних центрів, зареєстрованих у ЄС.

- Крім того надійшла пропозиція заморожувати активи та забороняти в'їзд до ЄС особам, які допомагають росії обходити санкції.

3. Греція скоротила імпорт російського газу більш ніж наполовину цього року завдяки збільшенню поставок від інших виробників на єдиний термінал зрідженого природного газу під Афінами.

- LNG-термінал на острові Ревітуса, за 40 км від Афін, може зберігати 225 000 кубометрів газу та регазифікувати 1400 кубометрів на годину.

- Греція протягом багатьох років покладалася на росію для задоволення близько 40% своїх потреб у газі, але вона збільшила закупівлю LNG в інших країнах відповідно до плану Європейського Союзу щодо скорочення залежності від російської енергії.

4. Німеччина підписала угоду про постачання скрапленого природного газу з Об’єднаних Арабських Еміратів, що замістить втрачені поставки російського газу.

- Угоду підписала німецька компанія RWE під час візиту канцлера Олафа Шольца в країну, перший законтрактований обсяг складає 137 тисяч кубометрів.

- Газ привезуть танкером у грудні до нового терміналу у місті Брунсбюттель на півночі ФРН.

5. В парламенті Фінляндії закликають запровадити санкції ЄС проти “Росатому”.

- На підставі зв'язків російської корпорації "Росатом" із ВПК рф, а також на підставі участі "Росатома" у захопленні Запорізької ядерної електростанції необхідно запровадити санкції ЄС проти цієї компанії та припинити з нею будь-яку співпрацю.

6. Японська автомобілебудівна компанія Mazda Motor Corp обговорює припинення виробництва своїх автомобілів на заводі спільного підприємства у Владивостоці в росії.

- Японський автовиробник, який минулого року продав 30 тисяч автомобілів у росії, заявив у березні, що експорт деталей для заводу буде припинено, а виробництво буде припинено, коли запаси закінчяться.

- Він управляє заводом разом із російським автовиробником Sollers.

7. Сербія не визнає результати референдумів у ДНР, ЛНР, Херсонській та Запорізькій областях про приєднання до рф, заявив глава МЗС Сербії Нікола Селакович.

- За його словами, Республіка Сербія діє на основі Статуту ООН, а також відповідно до загальноприйнятих принципів та норм міжнародного права.

- «Це повністю б суперечило нашим державним та національним інтересам, а також повністю протилежне нашій національній політиці збереження територіальної цілісності та суверенітету та прихильності до принципу незмінності кордонів», — сказав Нікола Селакович.