Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 25.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 25.09.2023

1. Поставки російської сирої нафти цієї весни зросли на 50%, незважаючи на те, що країни G7 запровадили санкції проти рф через війну в Україні.

- У грудні минулого року країни ЄС, G7, та Австралія запровадили обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, щоб зменшити можливості росії фінансувати війну проти України.

- Однак російські доходи від продажу нафти, ймовірно, зростатимуть через постійне підвищення цін на нафту і зменшення знижки на власну нафту.

2. російська МТС незважаючи на санкції презентувала в росії iPhone 15 Pro Max у своєму флагманському магазині за добу до початку світового продажу.

- Компанія МТС або Мобільні Телесистеми працює в рф, білорусі та Вірменії. Загальна база складає приблизно 80 мільйонів абонентів.

- У липні 2022 року Комісія з цінних паперів та бірж США виключила її з лістингу Нью-Йоркської фондової біржі через введені санкції.

3. Євросоюз у наступні десятиліття закуповуватиме зріджений природний газ у США після скорочення закупівель російських енергоресурсів, заявила голова гендиректорату Єврокомісії з енергетики Дітте Юль Йоргенсен.

- Йоргенсен підкреслила, що, на її думку, ЄС має необхідні інструменти для подолання енергетичної кризи взимку.

- При цьому вона визнала, що на заміщення газу знадобляться ще десятки років, протягом яких його доведеться купувати насамперед із США.

4. Через тимчасову заборону на експорт бензину та дизеля, яку російська влада запровадила 21 вересня, у Грузії, Туреччини та Бразилії можуть виникнути труднощі із закупівлею нафтопродуктів.

- Грузії буде найважче замістити постачання російського палива. За перше півріччя 2023 року ця країна імпортувала 554,2 тис. т нафтопродуктів, із них 81,1% припало на паливо з росії.  

- А Туреччині, яка за останній рік різко наростила закупівлі російського дизпалива для задоволення потреб внутрішнього ринку, щоби власний дизель продавати на експорт, доведеться переглянути цей механізм і більше палива залишати в країні, вважають експерти.

- На тлі запровадження цього заходу ціни на дизель у Європі на біржі ICE зросли на 4,5%, перевищивши $1 тис. за тонну.

5. Країни Євросоюзу (ЄС) у січні-липні 2023 року збільшили імпорт нафтопродуктів з Азербайджану в 286 разів порівняно з показником за аналогічний період минулого року – до 201,93 тис. тонн.

- Про це свідчать підрахунки статистичного управління Європейського союзу (Євростат).  

- У грошовому вираженні імпорт нафтопродуктів з Азербайджану оцінюються в 118,04 млн євро (зростання в 146 разів).  

- До трійки найбільших імпортерів нафтопродуктів з Азербайджану серед країн ЄС увійшли: Греція – 128,45 тис. тонн на 64,93 млн євро (роком раніше постачання не було), Кіпр – 40,24 тис. тонн на 31,29 млн євро (роком раніше постачань не було) та Мальта – 24 тис. тонн (зростання у 214,7 раза) на 14,88 млн євро (зростання у 381 раз).

6. Китайський виробник побутової техніки Haier, який володіє російською юридичною особою італійського бренду Candy, вирішив закрити завод у рф.

- Підприємство зіткнулося з падінням попиту та конкуренцією з боку дешевших китайських та російських брендів.

- Виторг підприємства почав падати після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, оскільки потужності заводу були розраховані і на європейський ринок.

- Завод Candy можуть продати за ціною нерухомості або ж обанкротити.

7. Hyundai планує продати російські активи.

- Петербурзький автозавод південнокорейського концерну Hyundai (ТОВ "Хенде Мотор Мануфактурінг Рус", ХММР) найближчим часом буде продано місцевому інвестору, покупкою цікавилася одна російська компанія.

- Угода передбачає дворічний опціон на зворотний викуп.

8. Європейський боксерський союз (EBU) продовжив усунення спортсменів із росії та Білорусі від міжнародних змагань.

- В організації поки не розглядають варіант із допуском спортсменів із двох країн. «В питанні ізоляції російських і білоруських спортсменів та функціонерів не може бути жодних компромісів, доки в Україні триває війна», - сказав президент EBU Пітер Штукі.