Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 26.03.2023

1. росію попросили на вихід із найбільшого в Європі ринку ЗПГ.

- Втративши європейський ринок нафти, нафтопродуктів та трубопровідного газу, росія може втратити останній торговий канал, який зберігає за нею статус постачальника енергоносіїв до ЄС.

- Уряд Іспанії, де знаходиться головний в Євросоюзі хаб з імпорту ЗПГ, доручив своїм імпортерам відмовитися від укладання нових контрактів із російськими компаніями.

- Заступник прем'єр-міністра Іспанії Тереза Рібера у листі імпортерам вимагала «прискорити диверсифікацію постачання зрідженого природного газу та відмовитися від російських джерел».

2. Захід поки не конфіскує заморожені російські активи і не передає їх Україні через можливі ускладнення.

Серед основних причин:

- Відсутність юридичних підстав.

- Можливий підрив віри у долар.

- Конфіскація такого обсягу може наражати на ризик експропріації американські та європейські активи, що знаходяться в інших країнах, якщо виникне міжнародна суперечка.

- Конфіскація підірве віру в систему міжнародних законів та угод, які найактивніше відстоюють західні уряди.

- Багато хто все ж таки схиляється до конфіскації російських активів, оскільки відновлення України після закінчення війни буде дорогим.

3. Країни Європейського союзу повинні ввести контроль за технологічними та електронними товарами, які росія може використовувати у військових цілях в Україні.  

- У той час, коли експорт з ЄС та країн G7 до росії значно скоротився після введення санкцій, постачання заборонених товарів у деякі країни, включаючи Туреччину, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан, зросли, і, у свою чергу, експорт із цих країн до росії збільшився.

4. Євросоюз готовий відповісти на розміщення російської ядерної зброї у білорусі новими санкціями проти цих країн, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

- «Розміщення російської ядерної зброї в білорусі може призвести до безвідповідальної ескалації та буде сприйнято як загрозу європейській безпеці. білорусь все ще може це зупинити, це її вибір», - наголосив він.

5. Німеччина планує вислати з країни понад 30 російських дипломатів — їх запідозрили в причетності до створення агентурної мережі.

- Силовики дійшли висновку, що співробітники дипмісій використовують свій дипломатичний імунітет для вербування німецьких інформаторів із політичних, військових, ділових та наукових кіл з метою диверсій та дезінформації.

- Органи безпеки вважають, що під виглядом дипломатів у Німеччині діють близько 160 офіцерів російської розвідки — більше, ніж під час холодної війни.