Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 26.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 26.04.2023

1. Через надходження надприбутків від нафтогазової галузі за останні 20 років росія не змогла диверсифікувати свою економіку і орієнтувалася здебільшого на імпортне обладнання.  

- У 2021 році дефіцит торговельного балансу по машинах та обладнанню з рештою світу склав 108 млрд дол;  

- 2022 року він скоротився до 88 млрд дол (не через імпортозаміщення, а через санкції та економічну кризу).

- Лише 38% компаній змогли замістити підсанкційне обладнання російськими аналогами, 66% використовують китайські аналоги.  

- Відповідні значення для запчастин – 63% та 45%, для компонентів – 54% та 53%.

- Залежність від низки західних країн зараз змінюється на більш небезпечну залежність від єдиної східної країни — Китаю.

- Багато в чому росія технічно відстає від Китаю, і без поставок із заходу цей технологічний розрив, ймовірно, збільшуватиметься.

2. З 2000 року росія не змогла наростити фізичні обсяги ненафтогазового експорту.  

- У 2022 році санкції, а також ставлення до російських товарів як до токсичних, призвели до скорочення сукупного непаливного експорту на 24 млрд дол., у тому числі до ЄС, США, Великобританії, Японії та Південної Кореї на 19 млрд дол., з яких тільки в ЄС на 11 млрд дол.  

- У 2022 році Китай, Індія та Туреччина не змогли компенсувати втрати росією непаливного експорту до країн ОЕСР.

3. Навіть якщо росія зможе у 2023 році зберегти видобуток нафти на максимально можливому рівні, скорочення експорту та видобутку газу та нафтопродуктів призведе до зниження нафтогазового ВВП.  

- Ненафтогазовий ВВП знижуватиметься, оскільки зовнішній та внутрішній попит скорочується, і країна стикається з проблемами налагодження альтернативних ланцюжків поставок з-за кордону за прийнятними цінами та дефіциту робочої сили.

4. У жодному з наявних (розроблених після 2022 року) глобальних довгострокових прогнозів до 2050-2060 років експорт нафтопродуктів із росії не перевищує і половини рівня 2021 року; у деяких прогнозах очікується зниження на порядок до 2060 року.  

- Можливості компенсувати скорочення експорту нафтопродуктів з росії за рахунок збільшення внутрішнього споживання немає, тому пік видобутку нафти в росії пройдено, і в найближчі десятиліття очікується лише її зниження.

5. 2023 року постачання російського трубопровідного газу може скоротитися вдвічі порівняно з 2021 роком.

- У першому кварталі 2023 року постачання російського газу до ЄС було в 4-7 разів менше, ніж у 2015-2022 роках.

- 2022 року постачання трубопровідного газу з росії (за винятком Білорусі, Казахстану та інших країн СНД) склало 101 млрд м3, тобто скоротилися на 74 млрд м3 порівняно з 2021 роком.

6. Останні клієнти «Газпрому» у Східній Європі домовилися купувати азербайджанський газ.

- Азербайджан підписав Меморандум про взаєморозуміння між операторами газотранспортних систем (ГТС) Болгарії, Румунії, Угорщини, Словаччини та Держнафтокомпанією Азербайджану (SOCAR).

- Найближчим часом Угорщина, що покриває за рахунок рф 85% газових потреб, і Словаччина, на ринку якої «Газпром» займає близько третини, почнуть закуповувати азербайджанський газ.

- Азербайджан планує збільшити географію постачання газу з 6 до як мінімум 10 країн: азербайджанська держкорпорація SOCAR вже постачає газ до Грузії, Туреччини, Греції, Болгарії, Італії.

- Цього року розпочнеться експорт до Румунії.

- До кінця нинішнього року, за умови наявності всіх необхідних з'єднувальних трубопроводів, планується розпочати постачання газу до Угорщини та Словаччини.

7. Енергетичний баланс Європи покращився у плані зниження залежності від імпорту газу.

- Споживання знизилося більш ніж на 67 млрд куб.м за 2022 рік, внутрішнє виробництво зросло на 10 млрд куб.м, тобто потреба в імпорті знизилася на 77 млрд кубів, що стало найістотнішим зниженням в історії за один рік.

8. Санкції призвели до скорочення в 2022 році імпорту обладнання до росії на 25 млрд дол.

- У найближчі роки це зниження може наростати та підривати потенціал економічного зростання та імпортозаміщення в росії.  

- Вплив санкцій на інвестиційні товари був відчутний ще 2022 року.

- Частка машин та обладнання у структурі капітальних вкладень у 2022 році знизилася на 3% з рекордних 39,5% у 2021 році.

9. росія забрала у фінської Fortum Oyj та німецької Uniper SE контроль над їхніми компаніями в країні.

- Указ, підписаний путіним дозволяє уряду запровадити "тимчасовий" державний контроль над активами компаній або фізичних осіб з "недружніх" держав, тобто США та інші країни, що запровадили проти рф санкції.

- Федеральне агентство з управління державним майном, яке управлятиме відчуженими активами, заявило, що це не вплине на право власності на них.

- Єдиними активами, зазначеними наразі в додатку, є 83,7% акцій Uniper у ПАТ "Уніпро" та 98,2% акцій Fortum у місцевому ПАТ "Фортум".

- Обидві компанії намагалися продати свої частки після повномасштабного вторгнення рф в Україну, але були заблоковані російським урядом.

10. Казахстан посилює умови фінансових операцій для росіян після попередження США.

- Банки Казахстану посилюють комплаєнс-процедури, комплаєнс-служби та всі обмеження, які накладаються, для запобігання порушення санкцій.

- Зокрема, на використання іноземної валюти у розрахунках, роботу із санкційними особами, включеними до різних списків.

- Слідом за банками про обмеження для російських клієнтів оголосила Казахська фондова біржа: вона відокремить рахунки росіян та білорусів, позбавивши їх можливості проводити операції з валютними інструментами.

11. Десятки російських дипломатів у Північній Європі можуть бути шпигунами під прикриттям.

- Журналісти кількох країн Північної Європи з’ясували, що величезна кількість співробітників російських дипломатичних місій у регіоні, ймовірно, є шпигунами під прикриттям - про це йдеться у матеріалі фінського телерадіомовника Yle.

- Журналісти встановили кілька десятків осіб, які вочевидь є співробітниками Служби зовнішньої розвідки (СЗР), ГРУ або ФСБ, але працювали як нібито персонал дипмісій.

- Джерела у розвідслужбах розповіли, що зазвичай їм доручають другорядні посади, тоді як ключові особи у дипмісіях вкрай рідко можуть бути шпигунами під прикриттям.

12. Росіянам стали частіше відмовляти у шенгенській візі — кількість відмов зросла на 20%.

- Найчастіші причини відмови: туристи не відвідують країну, через яку отримали візу, а також брак коштів на банківських рахунках.

13. Уряд Чехії запровадив санкції проти патріарха кирила.

- Він став першим росіянином, який потрапив до національного списку санкцій країни.

- Міністр закордонних справ Ян Ліпавскі, коментуючи включення патріарха до списку санкцій, заявив, що той виправдовував «російську агресію в Україні» за допомогою своїх проповідей та публічних виступів.

- Крім цього, міністр нагадав, що глава РПЦ вже перебуває у списках санкцій Великобританії, Канади, Литви та України, і що Чехія спирається на рішення цих країн.

- Санкції Чехії мають на увазі заборону на в'їзд у країну та заморожування будь-якого майна.