Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 26.05.2023

1. У російських компаній почалися проблеми із паралельним імпортом через Іран.

- Спроби ввезти в росію санкційну продукцію через Іран часто закінчуються фіаско через те, що російські банки не пропускають платежі іранським компаніям - ті у них числяться в «чорних списках».

- Проблема серйозна — майже всі помітні іранські транспортні компанії у чорних списках у банків, санкції-санкціями, але заходи контролю за відмиванням коштів ніхто не скасовував, тому гроші таким компаніям не переведеш, та й взагалі російські банки ставляться з підозрою до будь-яких платежів до Ірану.

- Іран разом із КНДР та М'янмою входять до чорного списку міжнародної організації з протидії фінансовим злочинам FATF (Financial Action Task Force).

- У червні до нього може потрапити й росія.

2. Кількість російських винаходів у світі впала до історичного мінімуму.

- Кількість винаходів та ноу-хау, які генерує російська наука, продовжує скорочуватися, всупереч вимогам уряду у найкоротші терміни забезпечити “технологічний суверенітет”.

- За рік кількість російських винаходів скоротилася на 4%, порівняно з 2016 роком – на 30%, а якщо порівнювати з 2010-м – майже вдвічі.

- Частка російських винаходів у світі вперше весь час доступної статистики тримається нижче 1%. Це у 45 разів нижче, ніж у Китаю, у 15 разів менше, ніж у США, та у 12 разів нижче, ніж у Японії.

3. Ціни на газ у Європі продовжать знижуватися і вже нижчі за $300 за 1 тис. кубометрів.

- Сукупність сприятливих факторів — високі запаси, стабільний потік ЗПГ, низьке споживання та тепла погода — продовжує штовхати ціни вниз, при цьому в Європі вже прогнозують негативні ціни на газ цього літа через перенасичення ринку.

- У російський бюджет було закладено набагато вищу ціну на газ, і в результаті він може недорахуватися в 2023 році $3–4 млрд надходжень від експортного мита.

4. Японія включила до нового списку санкцій 17 фізичних осіб і 78 організацій з росії.

Зокрема, туди увійшли:

- Авіазаводи "Урал", "Сокіл", "Комсомольськ-на-Амурі", "Іркутськ", конструкторське бюро машинобудування, ОДК "Сатурн";  

- Представники командування Збройних сил, гендиректор концерну "Алмаз-Антей" Новіков, телеведуча Скабеєва;

- Крім того, Токіо з 2 червня вводить заборону на експорт (для 80 компаній) та на надання будівельних та інженерних послуг.

5. Велика Британія не поверне заморожені державні активи рф доти, доки Москва не погодиться виплатити Україні компенсацію за завдану війною шкоду.

6. Саудівська Аравія збільшила закупівлю російського дизеля, у той час як свій відправляє до Європи.

- Саудити з березня збільшили імпорт російського дизельного палива.

- За третій місяць поточного року вони імпортували 114,0 тис. барелів на добу дизельного палива, у квітні показник зріс до 173,8 тис. барелів.

- У період з 1 по 15 травня російські поставки досягли найвищого рівня як мінімум з 2017 р. і склали 191,2 тис. барелів.

- Імпортне паливо з росії використовується самим королівством, а на експорт йдуть нафтопродукти, вироблені усередині Саудівської Аравії.

- У травні постачання дизельного палива із Саудівської Аравії до Європи може досягти нового максимуму – приблизно 324 тис. барелів на добу.

- Такі торгові потоки є лише одним із прикладів того, як нафтовий ринок досі поглинав агресивні західні санкції та обмеження цін на російську нафту, дозволяючи нафті та паливу з росії продовжувати надходити на ринки у великих обсягах.

7. Банки Фінляндії розпочнуть «зачистку» рахунків росіян.

- Міністерство закордонних справ Фінляндії зобов'язало банки країни надати дані про депозити росіян та білорусів понад 100 тисяч євро.

- Кредитні організації мають зробити це до 27 травня електронною поштою відповідно до регламенту Європейського банківського управління.

- Звіти надійдуть до групи санкцій фінського МЗС.

- У січні МЗС Фінляндії звітувало про заморожування російських активів на суму €187 млн.

8. Французький виробник автомобільних шин Michelin повідомив про продаж бізнесу в рф.

9. Georgian Airways запустить для росіян транзитні рейси через Тбілісі до Європи.

- Польоти планується проводити у п'ять міст: Відень, Ларнаку, Мілан, Париж і Салоніки.

- Виконувати рейси компанія розпочне з 15 червня.

- На думку засновника компанії Тамаза Гаїашвілі, на цих маршрутах буде достатній попит, оскільки через Тбілісі летіти буде зручніше та швидше, ніж на інших напрямках.

10. Lloyd's Register відкличе сертифікацію суден провідного перевізника російської нафти до Індії

- Lloyd's Register - одна з найбільших міжнародних судноплавних класифікаційних асоціацій повідомила індійській компанії Gatik Ship Management, яка стала основним перевізником російської нафти після початку повномасштабної війни в Україні, що відкличе сертифікацію 21 судна до 3 червня.

11. Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло американську транснаціональну компанію з виробництва кондитерських виробів, продуктів харчування та напоїв Mondelez International (OREO, MILKA) до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Mondelez International не вийшло з рф після початку повномасштабної війни.

- За підсумками воєнного 2022 року прибуток російського філіалу Mondelez International становив 339 млн дол (+303% за рік), виручка - понад 1 млрд дол (+38% за рік).

- Бюджет агресора компанія поповнила на понад 61 млн дол податків.