Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 26.10.2022

1. Уряд росії витратить на виробництво електроніки в 5 тисяч разів менше, ніж на армію.

- Уряд росії затвердив фінансування розвитку виробництва мікроелектроніки - галузі, яка в країні де-факто відсутня і створити її влада має намір з нуля.

- У 2022-2023 pp. на ці цілі у бюджеті закладено близько 16 млн доларів.

- Виділена на розвиток мікроелектроніки сума майже в 5 тисяч разів менша за асигнування, закладені в бюджеті на армію і в 4,3 тисячі разів менша за витрати на внутрішні силові структури, включаючи МВС, Росгвардію, спецслужби та ФСВП.

- Навіть на функціонування президента путіна бюджет витратить у 19 разів більше, а на утримання Держдуми — в 11 разів, не кажучи вже про фінансування машини пропагандистських держЗМІ, яким із скарбниці дістанеться більше ніж у 108 разів.  

- 2021 року в російські високотехнологічні компанії було вкладено лише 800 млн доларів — у 442 рази менше, ніж у США; у 114 разів менше, ніж у Китаї, та у 69 разів менше, ніж у Великобританії.

- Навіть від країн, що розвиваються, таких як Бразилія і Саудівська Аравія, рф відстала в 16 разів.

2. путін затвердив список банків, угоди щодо яких можна проводити лише за спеціальним дозволом.

- Список запроваджено відповідно до указу «Про застосування спеціальних економічних заходів у фінансовій та паливно-енергетичній сферах у зв'язку з недружніми діями деяких іноземних держав та міжнародних організацій».

Цей указ, підписаний 5 серпня, обмежив угоди з акціями, частками, вкладами, правами та обов'язками щодо угод з іноземними компаніями та особами, якщо вони пов'язані з недружніми країнами або контролюються ними.

- Дозвіл на такі угоди може давати лише президент.

- Тим самим указ обмежив вихід великих іноземних інвесторів із стратегічно важливих компаній та проектів у росії.

3. Іноземні банки скорочують представництва в росії: з початку року закрито шість із них, причому три — у жовтні.

- Відхід банків пов'язаний як із принциповою позицією щодо відмови від роботи в країні після початку військових дій в Україні, так і зі складнощами через масштабні санкції.

- За 2021 рік було закрито лише три представництва, 2020 року — одне.

- Зараз у росії офіційно діють 32 підрозділи іноземних банків проти 65 – на початок 2016 року.

- Серед банків, які цього року закрили роботу представництв, кіпрський RCB Bank (Russian Commercial Bank), німецький Bayerische Landesbank, італійський Iccrea BancaImpresa S.A., один із найстаріших приватних швейцарських банків Lombard Odier, кіпрський Hellenic Bank і японський Hokkaido Bank.

4. Мінфін США оголосив про нові санкції проти громадян та компаній із росії.

- До списку потрапили АТ «Національна інжинірингова компанія», ТОВ «Золотий Вік», ТОВ «Агро-регіон» та інші.

- Крім того, до списку додали співачку Жасмін (Сара Шор), її чоловіка Ілана Шора та Ігоря Чайку.

- Мінфін США зазначив, що санкції проти Ігоря Чайки (син Юрія Чайки, члена Ради безпеки росії) введено за спроби дестабілізації ситуації у Молдові.

5. Сенат Польщі ухвалив резолюцію про визнання режиму в росії терористичним.

6. Естонія планує припинити імпорт російських нафтопродуктів до кінця встановленого ЄС перехідного періоду і з 5 грудня запровадити заборону на транзит нафти з рф.

7. Нобелівський фонд ухвалив рішення не запрошувати послів росії та білорусі на церемонію вручення Нобелівських премій 2022 року у Стокгольмі.

8. Mercedes продав свій завод у Підмосков'ї та пішов із росії.

- Mercedes-Benz була другою за популярністю преміальною маркою в росії після BMW (продаж в 2021 році - 43 тисяч машин проти 46,8 тисяч у BMW без урахування Mini).

9. Великий європейський постачальник води для дому та офісу Eden Springs передав російський підрозділ із заводом у Підмосков'ї топ-менеджменту.

- Eden Springs обслуговує понад 800 тис організацій та домоволодінь у 18 країнах, доставляючи на рік понад 710 млн л води, а також 43 млн кавових капсул та 450 тонн кави.

Входить до корпорації Primo Water. У матеріалах Primo Water підтверджується, що корпорація вийшла із російського бізнесу.

10. Ford вийшов із російського СП з групою "Соллерс", продавши свою 49-відсоткову частку.

- Продаж став наслідком повного призупинення усіх операцій в росії, включаючи виробництво автомобілів Ford Transit, постачання деталей, IT та інженерну підтримку, у березні цього року.