Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 26.10.2023

1. Нафтогазові додаткові доходи рф не дійдуть до Фонду народного добробуту.

- Поповнення Фонду національного добробуту за рахунок нафтогазових додаткових доходів у 2023 році не планується. Про це повідомили у Рахунковій палаті рф.

- За даними аудиторів, на 1 липня 2023 року сукупний обсяг Фонду становив 12,7 трлн рублів, знизившись порівняно з початком 2022 року на 915,3 млрд рублів (на 6,73%).

2. Індекс промислового виробництва в росії стагнує останні чотири місяці - зниження на 0.2% з травня по вересень 2023 року.

- Видобуток корисних копалин знизився на 1.7% з травня 2023 року, а порівняно з груднем 2021 року (докризовий максимум) зниження на 3.7%.

- Виробництво електроенергії, опалення показує зниження на 3.1% з травня та мінус 2.1% з грудня 2021 року, що призвело до падіння вироблення пари та гарячої води на 14% р/р, тоді як виробництво електроенергії знижується на 0.5% р/ р

3. У Deutsche Bank не виключають конфіскації активів у росії

- Найбільший банк Німеччини Deutsche Bank припустив, що його активи в росії можуть бути конфісковані, якщо суд задовольнить позов "дочки" "Газпрому".

- У Deutsche Bank визнали, що не можуть погасити борг перед донькою "Газпрому" - компанією "Русхімальянс".

- Зазначається, що борг утворився через непогашений авансовий платіж, який, як зазначається у звітності, "банк не може виконати через санкції ЄС проти росії".

- При цьому російський суд не визнає санкції ЄС підставою для відмови, а в групи є активи в росії, "які можуть бути конфісковані, якщо позов буде задоволено і виконано".

4. Підрядники виробників "Кинджалів" уникли санкцій, постачання йдуть з ЄС.

- Про це йдеться у розслідуванні російського видання The insider.

- Журналісти зазначили, що після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну більшість російських оборонних виробництв потрапили під санкції, але підрядники підприємств, що випускають "Кинджали", уникли їх і продовжують імпортувати необхідні товари безпосередньо з різних країн ЄС.

- Під час повномасштабної війни Ростех наростив виробництво "Кинджалів", одна ракета обходиться бюджету рф у $10 млн, стверджують журналісти.

5. G7 оголосить про заборону російських алмазів до кінця жовтня.

- На зустрічі глав держав і урядів ЄС в Брюсселі 26 і 27 жовтня обговорюватимуть новий пакет санкцій проти росії.

- До дванадцятого пакета ЄС мають увійти санкції не тільки щодо російських алмазів, а й щодо алюмінію, а також подальші обмеження на постачання товарів подвійного призначення.

- Крім того, істотною частиною нового пакета штрафних заходів буде механізм щодо запобігання їхнього обходу.

6. Японія, США та Південна Корея засудили Північну Корею за постачання зброї та боєприпасів росії для використання у війні проти України, заявивши, що це порушує резолюцію Ради безпеки ООН.

- «Ми продовжуватимемо працювати разом із міжнародною спільнотою, щоб розкрити спроби росії придбати зброю у КНДР», — заявили міністри закордонних справ цих країн.

7. Заморожені в Бельгії російські активи принесли майже 2,9 млрд. євро прибутку, згідно зі звітом компанії Euroclear.

- Очікується, що ця цифра продовжуватиме зростати. Дані посилять дискусію щодо перерахування цих грошей для відновлення України.

- Лідери ЄС планують обговорити цю тему на дводенному саміті, який розпочнеться сьогодні у Брюсселі.

- «Необхідний рішучий прогрес у питанні, яким чином будь-які доходи приватних організацій, отримані безпосередньо від заморожених активів росії, можуть бути спрямовані на підтримку України, її відновлення та реконструкції, відповідно до застосовних договірних зобов'язань та норм ЄС та міжнародного права», - йдеться у проекті заяви саміту.

8. Влада Литви заборонила імпорт російського скрапленого природного газу , його перевантаження та регазифікацію.

- Відповідні поправки Сейм Литви ухвалив у четвер майже одноголосно.

- Під час розгляду поправок у комітетах Сейму заступниця міністра енергетики Інга Жилене заявляла, що російський газ на регазифікаційні об'єкти в Литві постачається танкерами з Польщі.

9. Спецслужби Чехії виявили спроби реекспорту санкційних товарів у рф.

- Служба безпеки та інформації Чехії повідомила про спроби порушити ембарго на експорт товарів до росії.

- У відомстві зазначили, що виявляли спроби реекспорту верстатів, запчастин або хімікатів через низку третіх країн до росії.

- Чеські спецслужби протидіють спробам ввезення підсанкційних товарів до рф.

- У висновках чеських спецслужб йдеться, що заходи ЄС значно ускладнили доступ росії до товарів, необхідних для військово-промислового комплексу.

10. Італійська компанія Camozzi, яка спеціалізується на виготовленні пневмообладнання досі продовжує співпрацювати з заводами російської промисловості, а також тримати активи на окупованих територіях.

- Camozzi Group – міжнародна компанія, заснована в Італії. Один зі світових лідерів у галузі промислової пневматики.

- Російська "дочка" ТОВ "Камоцці Пневматика" має 32 відділення у Москві, Санкт-Петербурзі, Самарі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Нижньому Новгороді, Казані та інших містах.

- Серед клієнтів компанії в росії – заводи військово-промислового комплексу: "Іжорські заводи", "Коломенський завод", "Силові машини", "НПК "Уралвагонзавод" і холдинг "ПетрозаводскМаш".

11. Міжнародна федерація лижного спорту (FIS) залишила в силі заборону російським та білоруським спортсменам виступати у змаганнях під егідою організації.

- У 2022 році FIS усунула росіян та білорусів від міжнародних змагань, а потім продовжила ці санкції.