Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 27.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 27.01.2023

1. Ціна газу в Європі під час біржових торгів знову опустилася нижче за $600 за 1 тис куб м.

2. Прибутки російських банків за рік впали в 12 разів.

- За даними Центробанку рф, упродовж 2022 року російський банківський сектор отримав прибуток 203 млрд рублів, що в 12 разів менше, ніж торік – 2,4 трлн рублів.

- За перше півріччя 2022 року через валютну переоцінку збитки російського банківського сектору становили понад 1,5 трлн рублів.

3. Імпорт російських товарів до Великої Британії впав на 98% після початку війни та введення санкцій.

- При цьому експорт товарів з Великої Британії в рф знизився до 57 млн ​​фунтів стерлінгів, що означає падіння на 77,4%.

- Щодо торгівлі послугами, то їх імпорт із рф скоротився на 17% до 117 млн ​​фунтів, а експорт — на 49% до 233 млн фунтів.

4. Дочірня компанія міжнародної групи Raiffeisen Bank International (RBI) у Чехії з 15 лютого припиняє вихідні платежі та перекази до росії та білорусі.

- Відповідні повідомлення були надіслані клієнтам банку. З прес-релізу банку випливає, що рішення про припинення переказів коштів ухвалено на знак протесту проти російської війни в Україні.

5. Японія ввела нові санкції проти рф.

- Персональні санкції розширено щодо 22 фізосіб.

- Санкції введено проти трьох організацій: корпорації «Іркут», московського машинобудівного заводу «Авангард» та ПАТ «Камаз».

- З 3 лютого вводиться заборона на експорт до рф роботів, вакцин та медичних виробів, радіоактивних матеріалів, обладнання для атомних об'єктів, розвідки нафти та природного газу, повідомили у міністерстві.

- В окремий список санкцій включено ще 14 осіб з так окупованих територій так званих ДНР, ЛНР, Криму, Херсонської та Запорізької областей.

6. Японія та Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання — Bloomberg.

- У цих трьох країнах розташовані найважливіші компанії, які виробляють обладнання для виробництва мікросхем, зокрема ASML, Tokyo Electron Ltd. і Applied Materials Inc.

- Спільні зусилля США, Японії та Нідерландів розширюють обмеження можливостей Китаю у виробництві власних напівпровідників та їх закупці за кордоном, для подальшого використання військовими і у сфері штучного інтелекту.

7. IKEA повністю замінила постачання деревини з росії та білорусі.

- IKEA замінила деревину з росії та білорусі постачаннями з Польщі, Швеції та країн Балтії.

- Виробник меблів відмовився від закупівлі сировини з росії через розв'язану війну в Україні.

Меблева компанія IKEA - один із найбільших у світі споживачів деревини. За період із серпня 2021 року до серпня 2022 року, вона використала 20 млн кубометрів деревини для виготовлення меблів та упаковки.

8. ЄС підготував нові санкції проти білорусі за підтримку війни в Україні.

- Очікується, що нові санкції поширять на мінськ низку обмежень, які вже діють щодо москви.

- Зокрема, ЄС розглядає заборону на експорт товарів та технологій подвійного призначення, які використовуються у військових цілях та здатні «підвищити промисловий потенціал країни».

- Також санкції торкнуться нафти, вугілля, сталевої продукції та золота.

- Окремо обмеження будуть запроваджені щодо авіаційного та енергетичного сектору Білорусі.

- Крім того, передбачається заборонити торгівлю предметами розкоші, інвестиції та надання низки послуг.

- Усі ці заходи мають торкнутися «ключових джерел доходів» білорусі.

- Крім цього, ЄС має намір запровадити санкції проти тих білоруських фізичних та юридичних осіб, які допомагають росії обходити обмеження.