Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 27.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 27.03.2023

1. Російську нафту перевозять танкери, що розвалюються.

- Не менше 40 танкерів, які перевозили російську нафту і нафтопродукти до Китаю та Індії в період з початку грудня до початку лютого, не мали страховки від Міжнародної групи клубів страхування відповідальності судновласників (P&I) або звичайних судових свідоцтв про управління безпекою.

- Ще в кількох танкерів немає свідоцтва про придатність до плавання.

- Коли західні судновласники минулого року стали відмовлятися від роботи з росією, а ЄС вирішив запровадити ембарго на закупівлю у неї нафти дорожче за стелю з 5 грудня, а нафтопродуктів – з 5 лютого, сильно зріс попит на дешеві старі танкери.

- За деякими оцінками, до 600 танкерів, у тому числі тих, що таємно купувалися росією, підключилися до транспортування російської нафти.

- Танкери найчастіше купують нещодавно створені, маловідомі та підставні фірми.

2. Компанії у росії стали менш охоче надавати своїм співробітникам безкоштовний медичний страховий поліс.

- У 2022 році кількість росіян із добровільним медичним страхуванням (ДМС) скоротилася на 5 млн осіб.

- При цьому попит на медичний страховий поліс з боку фізосіб зріс, а падіння сталося за рахунок бізнесу, який не знайшов грошей на ДМС для 5,6 млн. своїх співробітників.

- Російські роботодавці прагнуть знизити витрати на співробітників після початку війни в Україні - компанії або зовсім відмовляються від медичного страхового полісу, або здешевлюють його.

- У той же час обсяг внесків компаній з ДМС збільшився на 6,9% через подорожчання імпортних ліків та медичного обладнання.

3. Минулого року виробництво тракторів у росії впало на 23%.

- Заводам не вистачає високотехнологічних компонентів, які виробляються в країні в недостатній кількості, заважає високий рівень ставок за кредитами, податків, вартість металопрокату та низький рівень митного захисту, через який іноземні комплектуючі на 30 відсотків дешевші за російські.

- Темпи оновлення парку сільгосптехніки в росії суттєво сповільнилися, у 30 відсотках випадків фермери відкладають інвестиції у нього.  

- У середньому ціни на техніку зросли на 30 відсотків, за деякими позиціями зростання сягає 70 відсотків.

4. Експорт В'єтнаму до росії впав майже на 60% у річному вимірі за перші два місяці 2023 року.

- Експорт заліза та сталі, взуття та електроніки майже припинився, тоді як експорт сільськогосподарської продукції, такий як рис, овочі та морепродукти зменшився на 20-50%.

5. рф допомагає Ірану розвивати передові технології цифрового спостереження.

- Це є частиною зростаючого військового альянсу між двома країнами, який США розглядають як загрозу.

- москва постачає Ірану засоби спостереження за комунікаціями, пристрої, що підслуховують, передове фотообладнання і детектори брехні.

- Також припускають, що Тегеран попросив у росії десятки елітних бойових вертольотів та реактивних літаків, допомогу у технології ракет дальнього радіусу дії та десятки військових вертольотів.

- У свою чергу вважається, що Іран продав росії безпілотники для використання в Україні та погодився постачати Москві ракети малої дальності, а також танкові та артилерійські снаряди.  

- Поряд з іншими військовими запитами Тегеран просить допомоги у кіберпросторі.

- Потенційна передача кібертехнологій може значно зміцнити кіберпотенціал Ірану, який досі вважався другорядним.

6. Литва наполягатиме на додаткових санкціях проти рф та білорусі у відповідь на заяву путіна про ядерну зброю — МЗС Литви.

- "Разом зі своїми євроатлантичними партнерами Литва вирішуватиме, як реагувати на ці мілітаристські плани російського та білоруського режимів. білорусь, яка все більше втрачає свій суверенітет, підтримує та допомагає російській агресії та все більше інтегрується у військові плани росії, є додатковим фактором ризику для Балтійського регіону", — сказано у повідомленні відомства.

7. Польща закликала не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор.

- Польща закликала Міжнародний олімпійський комітет не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор під нейтральним прапором.

- Міністерство закордонних справ висловлює жаль з приводу того, що МОК на підставі аргументів про недискримінацію за ознакою громадянства вирішив змінити свою попередню позицію про недопуск російських та білоруських атлетів і посадовців до міжнародних змагань.

8. Експорт російського дизеля б’є рекорди, попри санкції ЄС.

- У березні росія щодня експортувала близько 1,5 млн барелів дизпалива. Туреччина, Марокко, Бразилія, Туніс та Саудівська Аравія нарощують закупівлі.

- Якщо такі темпи збережуться, цього місяця буде зафіксовано найвищий рівень експорту з початку 2016 року.

- Проте бум поставок може бути недовгим. Плани завантаження ключових російських портів демонструють падіння у квітні порівняно з березневими графіками.

- Також значно збільшилася кількість російського дизеля, який зберігається в плавучих сховищах, що може свідчити про те, що пошук клієнтів після введення ЄС стелі цін на російські нафтопродукти є непростим завданням.