Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.05.2024

1. росія допомагає Північній Кореї розробляти розвідувальний супутник.

- Багато російських фахівців вирушили до Північної Кореї, щоб допомогти у розробці її розвідувального супутника, який вона планує вивести на орбіту вже незабаром.

- Кремль відправив своїх спеціалістів до КНДР на тлі того, як Путін зустрівся з лідером Кім Чен Ином у вересні торік і пообіцяв допомогти Північній Кореї з її космічною програмою.

- З тої зустрічі Північна Корея провела численні випробування ракетних двигунів.

2. Росія активізує таємну кампанію саботажу у Європі.

- Співробітники розвідки США та їхніх союзників відслідковують збільшення кількості низькорівневих диверсійних операцій у Європі, які, на їхню думку, є частиною російської кампанії з підриву підтримки воєнних дій в Україні.

- Таємні операції в основному являють собою підпали або спроби підпалів, спрямовані на різні об'єкти, включаючи склад в Англії, лакофарбовий завод у Польщі, будинки в Латвії, магазин Ikea в Литві.

- Але люди, які, можливо, також є російськими оперативниками, були заарештовані і за звинуваченням у підготовці нападів на американські військові бази.

- Хоча ці дії можуть здатися випадковими, американські та європейські чиновники, які відповідають за безпеку, вважають, що вони є частиною узгоджених зусиль росії щодо уповільнення постачання зброї Києву та створення видимості зростаючої європейської опозиції підтримці України.

- За словами чиновників, очолює цю кампанію російська військова розвідка – ГРУ.

3. Європейський союз запровадив санкції проти Медведчука.

- Європейський союз запровадив санкції проти колишнього народного депутата України Віктора Медведчука, а також видання Voice of Europe.

- У відомстві зазначили, що за пропозицією Чехії, Європейський союз вирішив внести до санкційного списку ЄС три організації, які працюють на Кремль.

- Першим у списку значиться «Голос Європи» – російський пропагандистський інструмент, що використовується росією, зокрема, для впливу на вибори до Європарламенту.

- Також під санкції потрапили проросійські бізнесмени Артем Марчевський і Віктор Медведчук, які стоять за російською операцією впливу.

4. Глави МЗС Євросоюзу схвалили новий санкційний режим щодо росії проти порушення прав людини.

- Новий санкційний режим був створений після смерті російського опозиційного лідера Олексія Навального.

- Заходи спрямовані проти осіб та організацій, відповідальних за репресії проти опозиції.

- За словами дипломатів, для включення в перший список було відібрано близько 20 фігурантів.

- Ці заходи є окремими від широкомасштабних економічних санкцій, накладених на росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

- Санкції включають такі заходи, як заборона на в'їзд до Європейського Союзу та заморожування активів, що знаходяться в країнах ЄС.

5. Новий пакет санкцій Європейського союзу проти росії зробить менш імовірним для бізнесу обхід санкцій блоку, ніж попередні. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

- "Переговори про пакет санкцій тривають, і схоже, що у нас може вийти хороший 14-й пакет. Сильніший, ніж попередні. Зрозуміло, що є низка пунктів, які ми включили. Я знову вдячний литовським службам, які зробили великий внесок як у формулювання пакета, так і в пункти, узгоджені під час переговорів", - заявив він.

- Міністр зазначив, що 14-й пакет санкцій закриває низку лазівок, які залишаються або все ще виявляються в інших пакетах.

- Крім того, переговори між державами ще не закінчені, тому остаточні результати ще можуть змінитися.

6. Польща запроваджує обмеження на пересування російських дипломатів країною — МЗС республіки.

- Російським "дипломатам" дозволять пересуватися лише в межах Мазовії, а консулам – лише в тих воєводствах, де вони перебувають на посаді.

- Виключення зроблять для голови посольства

7. ЗМІ жорстко розкритикували Євросоюз за співчуття щодо смерті Раїсі.  

- Зокрема, видання Politico назвало співчуття лідерів ЄС жалюгідними крокодилячими сльозьми ЄС для іранського ката.

- Європейський Союз висловив співчуття щодо смерті іранського президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіакатастрофі. Проте обурює факт, що Євросоюз висловив співчуття з приводу смерті особи, яка відповідальна за тисячі смертей в Ірані та жорстокі репресії проти іранського народу.

- Співчуття висловив не тільки Євросоюз, але й окремі національні уряди країн.

- Зазначається, що поки ЄС висловлював співчуття, в Ірані люди святкували його смерть за зачиненими дверима.

- А в США, які також висловили своє співчуття, навіть формулювання, які озвучив державний секретар Ентоні Блінкен, викликали гнів у Конгресі – Блінкена звинуватили у тому, що він став занадто м'яким до режиму аятолл.

- ЄС, можливо, думає, що вдався до дипломатичних хитрощів. Однак у реальному недипломатичному світі це називається "звичайне боягузство".

- Видання резюмує, що раніше європейські лідери не були такими слабкими. Але зараз вони демонструють просто феєричне боягузство та безпорадність.

Більше на https://t.me/Omelyan_News