Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.10.2023

1. У росії посилюються інфляційні тенденції.

- Банк росії сьогодні ухвалив рішення вчергове підвищити облікову ставку - цього разу на 2 відсоткових пунктів - до 15%.

- Це вже четверте підвищення ставки від регулятора, починаючи з 21 липня.

- До середини літа 2023 року облікова ставка центробанку, що регулює вартість кредитів в економіці та прибутковість вкладень у рублі, трималася на рівні 7,5%.

2. Уряд росії різко скоротить витрати на науку заради війни з Україною.

- У 2024 році витрати за федеральним проектом «розвиток інфраструктури для наукових досліджень» будуть урізані вдвічі.

- На проект, в рамках якого були заплановані закупівлі приладів та обладнання для університетів та наукових центрів по всій росії, буде витрачено 47,8 млрд рублів замість 97 млрд, закладених у ухвалений рік тому закон про бюджет.

- Основний удар бюджетного секвестру приймуть на себе ВНЗ та наукові організації: витрати на інфраструктуру для них будуть урізані на 40 млрд рублів.

3. Австралія заборонила експорт інструментів для ядерних реакторів до рф.

- Австралія заблокувала ввезення в росію ручного інструменту, в тому числі для фрезерування і загвинчування дахів ядерних реакторів.

- Нові санкції щодо машин і супутніх товарів поширюються і на інструменти, які використовуються для свердління, пресування, штампування, пробивання або пресування, а також телевізори і звукозаписні пристрої.

- Штампи для волочіння чи екструзії металу, а також інструменти для видобутку або буріння гірських порід також включені до санкцій.

4. Visa пригрозила банкам сусідніх із рф країн штрафом за відкриття рахунків росіянам.

- Фінустанови штрафуватимуть за кожну банківську картку, відкриту громадянину росії.

- Попередження про заборону розіслали поштою.

- Згідно із ним, компанія штрафуватиме банки-порушники на $1 млн за кожну карту, видану резиденту рф.

5. Сейм Латвії заборонив перебування на території країни автомобілів із російськими номерами.

- Власнику авто з номерами рф потрібно буде або зареєструвати його, або вивезти машину із країни.

- В іншому випадку існує ризик конфіскації автомобіля.

- Конфісковані в Латвії автомобілі з російськими номерами планують передавати Україні, повідомили у латвійському Сеймі.

6. Казахстан може наростити експорт нафти до Німеччини нафтопроводом Дружба до 2 мільйонів тонн на рік, - повідомив міністр енергетики Казахстану.

- За його словами, Німеччина зацікавлена у збільшенні постачання казахської нафти на завод Sсhwedt.

- Експорт нафти до Німеччини з ресурсів казахської компанії Karachaganak Petroleum Operating нафтопроводом Дружба за дев'ять місяців 2023 року досяг 589.600 тонн.

- У жовтні планується постачання ще 100.000 тонн сировини цим маршрутом.

7. Бразилія обігнала Туреччину щодо купівлі російського дизпалива.

- У жовтні Бразилія помітно збільшила імпорт російського дизельного палива, незважаючи на обмеження на його експорт, запроваджені російською владою.

- У другій половині жовтня Бразилія навіть стала найбільшим напрямком експорту дизпалива із рф, обігнавши Туреччину, а російські компанії стали основними зовнішніми постачальниками дизпалива на бразильський ринок.

8. Еврокомісія уточнила критерії обходу антиросійских санкцій

- Єврокомісія опублікувала критерії, відповідно до яких компанії з російською участю вважатимуться «маскуванням» для обходу санкцій проти країни-агресора.

- Ці критерії фактично розширюють підстави вважати, яка структура діє «від імені або за вказівкою» російської компанії, включеної до списку санкцій.

- Зокрема, регулятор зазначив, що якщо російська компанія незадовго до потрапляння до санкційного переліку знизила частку в іншій фірмі нижче 50%, остання, ймовірно, все одно діє на користь підсанкційної організації.

- Якщо таке відношення встановлено, санкції ЄС мають поширюватись і на таку структуру незалежно від частки володіння.

9. США запровадили нові санкції проти «Хамас» та членів іранського «Корпусу вартових ісламської революції».

- У заяві Мінфіну США йдеться, що санкції застосовуються проти активів у інвестиційному портфелі «Хамас» та людей, які сприяють ухиленню від санкцій пов’язаних з угрупованням компаній.

- Портфель інвестицій «Хамас» оцінюється в сотні мільйонів доларів і охоплює компанії у Туреччині, Судані, Алжирі, Об’єднаних Арабських Еміратах та інших країнах.

10. Міжнародний спонсор війни Unilever продовжує бізнес у росії.

- Один зі світових лідерів на ринку продуктів харчування та товарів побутової хімії, Unilever, вирішив продовжувати бізнес у рф - звіт за 3 квартал цього року не містить жодного плану дій щодо виходу з росії.