Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.11.2023

1. Частка росії у загальному імпорті товарів країн Євросоюзу за підсумками вересня 2023 року скоротилася до 2%, випливає із даних Євростату.  

- У лютому 2022 року вона була майже вп'ятеро вищою — 9,5%.  

- Частка рф у загальному європейському експорті за цей період знизилася до 1,4% з 3,8%.  

- Дефіцит Євросоюзу в торгівлі з росією, який досяг максимуму в €18,6 млрд у березні 2022 року, у вересні 2023-го склав €1 млрд.

- За даними Євростату, приблизно дві третини російського експорту, що залишився, в ЄС складають закупівлі природного газу, нафтопродуктів, нікелю, добрив, заліза та сталі.

2. Валютні проблеми заважають росії продавати нафту в Азію.

- Після запровадження санкції проти російської нафти, Москва все частіше стикається з проблемами через недоліки розрахунків у валюті, відмінній від долара, і короткострокового розв'язання цієї проблеми немає.

- Долар десятиліттями був валютою міжнародної торгівлі нафтою, а спроби знайти альтернативу наштовхувалися на труднощі конвертації, а також на політичні перепони.

- Наразі залишаються проблеми пошуку життєздатної альтернативи долара, і ці проблеми зачіпають покупців в Африці, Китаї та Туреччині, які стали найбільшими покупцями російської нафти.

- Найбільша проблема, однак, стосується Індії, яка купує понад 60% російської нафти.

3. У Китаї не хочуть давати гроші на газопровід "Сила Сибіру-2".

- У відносинах москви і Пекіна намітилися проблеми, пов'язані з будівництвом спільної гілки газопроводу «Сила Сибіру-2».

- Так, Китай не хоче вкладати в проєкт свої кошти й очікує, що більшу частину фінансування візьме на себе росія.

- Китай також вимагає знижок на російський газ.

- Газ, який “Газпром” з 2019 року качає трубопроводом “Сила Сибіру-1”, уже коштує КНР майже вдвічі дешевше, ніж європейським країнам.  

- Згідно з матеріалами бюджету росії, 2024 року його середня ціна складе $297,3 за тисячу кубометрів проти $501,6 для Європи та Туреччини.

- Чи знайдуться гроші на новий мегапроект у Газпрому, залишається незрозумілим.

- Після відключення газу європейським країнам компанія отримала трильйон рублів чистих збитків за рік і зіткнулася з касовими розривами, на покриття яких їй довелося витратити дві третини готівкових запасів на рахунках. З 2 трлн рублів "грошової подушки", яку "Газпром" мав перед початком війни, до липня 2023 залишилося близько 700 млрд.

4. Експорт із Туреччини до росії 45 товарів, необхідних для військової машини москви, цього року різко зріс.

- За перші дев'ять місяців 2023 року Туреччина повідомила про експорт «високопріоритетних» товарів на суму $158 млн у росію та Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизстан та Узбекистан, які підозрюються у посередництві.

- Це утричі більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

- Середній показник за 2015-2021 роки становив $28 млн. Причому органи статистики цих країн СНД не зафіксували зростання.

- Аналітики вважають, що товари прямували до росії. У поточному році купівля Туреччиною пріоритетних товарів із країн G7 зросла більш ніж на 60% порівняно з аналогічними періодами 2015-2021 років. і становив майже $500 млн.

- Вашингтон і європейські союзники закликали Туреччину вжити заходів. США стали приділяти першочергову увагу припиненню цієї торгівлі.

5. Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну фінська компанія HD-Parts продовжувала експортувати до росії запчастини для вантажівок на мільйони євро.

- Здебільшого до країни-агресорки відправляли запчастини для шведських вантажівок Volvo та Scania.

- HD-Parts отримує запасні частини для вантажівок безпосередньо з заводів у Китаї, Гонконгу, Тайвані та інших країнах.

- При цьому фірма не має зв'язків зі шведськими автомобільними компаніями. HD-Parts може бути найбільшим постачальником запчастин до вантажівок до росії у всьому західному світі.

6. Чехія сподівається на виняток із санкцій ЄС для імпорту сталі з рф.

- Міністр промисловості і торгівлі Чехії Йозеф Сікела вважає, що Чехія отримає виняток із санкцій для імпорту російської сталі.

- Остравська металургійна компанія Vítkovice Steel прагне продовжити пільгу на імпорт російської сталі до 2028 року.

- Продовження пільги розглядається в рамках переговорів щодо дванадцятого пакета санкцій проти росії, який нещодавно був представлений Європейською комісією.

7. За підсумками дев'яти місяців 2023 року експорт чавуну з росії до Євросоюзу (ЄС) зріс на 40% рік до року, до 1,25 млн т.

- У вересні постачання зросли вдвічі, до 117 153 т. На російську продукцію довелося загалом 61% загального імпорту чавуну до ЄС.

- Серед інших великих постачальників - Бразилія (272 714 т за дев'ять місяців), Південна Африка (230 248 т) та Україна (160 942 т).

- За 9 місяців 2023 року росія посідає четверте місце з 46,7 млн т, що на 4,3% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

- ЄС у рамках 12-го пакету антиросійських санкцій розглядає запровадження заборони на імпорт чавуну, а також алмазів, зрідженого газу, хімікатів, літієвих батарей. Передбачається, що нові обмеження мають завдати росії збитків на $5,3 млрд на рік.

8. Казахстан збільшив експорт нафти та газоконденсату у січні-жовтні 2023 року на 14% у річному вираженні до 58,9 мільйона тонн.  

- Понад 80% від загального обсягу експорту нафти Казахстан постачає на світовий ринок через систему Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), до якої направляють сировину великі каспійські родовища Тенгіз, Кашаган та Карачаганак.

Більше на https://t.me/OmelyanNews