Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.12.2023

1. Росіяни рекордними темпами збільшують борги перед банками.

- За десять місяців 2023 загальна заборгованість зросла на 6 трлн - до 34,8 трлн руб.

- Це максимальний приріст за весь час проведення спостережень з 2015 року.

- Близько 60% приросту заборгованості припали на іпотеку, яка підтримувалась пільговими програмами.  

- Також росіяни активно оформляли незабезпечені позики. Зростання їх видачі виявилося у шість разів вищим порівняно з 2022-м.

2. Банк росії має намір розширити перелік найбільших експортерів, які подають дані про свої активи та зобов'язання.

- До переліку потраплять компанії, чия експортна виручка або середньомісячна заборгованість із зобов'язань перед нерезидентами у 2023 році перевищить $1 млрд.

- В результаті перелік таких експортерів збільшиться приблизно вдвічі.

3. Постачання нафти та нафтопродуктів з росії до Європи за підсумками 2023 року становитимуть не більше 4-5% від загального обсягу експорту.

- Основними партнерами росії стали Китай, частка якого зросла приблизно до 45-50%, та Індія.

4. "Роскосмос" втратив через санкції замовлення на 180 млрд рублів.

- "Роскосмос" втратив майже 80% доходів від співпраці з іноземними партнерами після введення санкцій за війну в Україні.

5. «Дочка» «Роснефти» не змогла відкрити в ОАЕ рахунок у дирхамах.

- Постачання російської нафти марки «Сокіл» для Indian Oil Corp. затримуються через проблеми з оплатою, що змушує найбільшу індійську нафтопереробну компанію витрачати свої запаси та закуповувати більше нафти на Близькому Сході.

- Платежі Indian Oil Corp. ускладнились через те, що «дочка» «Роснефти» не змогла відкрити рахунок у банку ОАЕ для прийому платежів у дирхамах.

6. Російські провайдери почали підвищувати ціни на домашній інтернет, зараз йдеться про 5-15%.

- Компанії пояснюють підвищення вартості тим, що через санкції ціни на обладнання зросли, і провайдери не можуть більше купувати його за старими цінами. Інших джерел доходів, крім підвищення тарифів, для модернізації та розширення мереж у провайдерів практично немає.

7. Мінфін США вніс зміни до правил застосування санкцій проти російської нафти, згідно з якими партнери мають надавати Вашингтону звіти щодо придбання нафти.

- Зміни набудуть чинності 19 лютого 2024 року.

- Згідно з пояснювальною запискою до документа, тепер учасники ланцюжка постачання з доступом до деталізації додаткових витрат будуть зобов'язані ділитися ними на запит із наступними учасниками ланцюжка.

- Таким чином, тепер партнери Вашингтона мають запитувати дозвіл на будь-яку операцію з російським паливом і розкривати конфіденційну інформацію про деталі угоди.

8. Косметичний концерн Avon вирішив не продавати бізнес у рф.

- Міжнародний косметичний концерн Avon, який навесні 2022 року оголосив про припинення інвестицій у рф, поки вирішив не йти з країни.

- Хоча компанія офіційно не оголошувала про плани продати бізнес у росії, у квітні цього року вона почала підготовку до продажу свого єдиного в країні підприємства в підмосковному Наро-Фомінську.

- Покупець мав отримати також права на бренд Avon, але записаний кирилицею.

- Серед претендентів, з якими велися переговори, Natura Siberica і ГК "Арнест", яка в серпні 2023 року отримала активи Heineken.

Більше на https://t.me/OmelyanNews