Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 28.02.2023

1. Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service, яке навесні 2022 року припинило діяльність у росії, опублікувало середньостроковий прогноз для російської економіки.

- На думку агентства, ВВП росії у 2023 році знизиться на 3% після скорочення на 2,1% минулого року, про яке Росстат повідомив 20 лютого.

- З посиленням міжнародної ізоляції російської економіки на тлі західних санкцій уряд росії з більшою мірою вдаватиметься до «неортодоксальної» фінансової політики, вважають експерти Moody's.

- Як приклад агентство називає «монетарне фінансування бюджету, що може спричинити негативні наслідки для інфляції та макрофінансової стабільності».

2. Видобуток природного газу в росії знизився у січні 2023 р. на 10,7% рік до року.

3. Негативні тенденції зберігаються в лісообробці рф.

- За даними Росстату виробництво деревини та виробів з дерева в рф скоротилося в січні на -22.1% рік до року.

- За більшістю видів продукції спостерігається збереження негативних трендів.

- Лісова промисловість, що втратила доступ на європейські ринки, є одною із найбільш постраждалих від санкцій галузей російської промисловості.

- Знайти альтернативні ринки представникам галузі поки що не виходить.

4. Середня вартість авіаперельоту росією в салоні економ класу зросла за рік на 12,8%.

- Це найвищий рівень зростання за останні три роки.

- Після того, як ЄС закрив небо для російських авіакомпаній у зв'язку з війною в Україні, вони втратили значну частину доходів від міжнародних перевезень.

- Зараз польотів за кордон поменшало, а на відкритих напрямках, що залишилися, дуже висока конкуренція при низькій прибутковості.

- Тому авіакомпанії більше не можуть стримувати зростання цін на внутрішні перельоти за рахунок міжнародних напрямків.

5. У росію 2022 р. було завезено лише 158 т продукції з минтая.

- Це найнижчий показник з 2014 р. (тобто з моменту початку спостережень): тоді в країну було імпортовано у 126 разів більше – близько 20 300 т минтаю та сурімі (сировина для виробництва рибної продукції).

- Порівняно з 2021 р. імпорт мінтаю впав у 10,7 раза.

6. Міністерство фінансів Бельгії заморозило російські активи на 58 мільярдів євро, що є найвищим показником серед усіх європейських держав, — очільник Мінфін Вінсент Ван Петегем.

- Крім того, бельгійське відомство заблокувало фінансових операцій на 191 млрд євро, тоді як в санкційному списку країни перебувають 1789 фізичні та юридичні особи.

7. Казахстан розпочав перші поставки трубопроводом «Дружба» до Німеччини, замінюючи німецьким НПЗ російську нафту.

- До Німеччини тепер піде лише казахська нафта.

- Водночас росія припинила трубопровідні постачання нафти Польщі: влада рф внесла зміни до експортних графіків, не дозволивши «Татнафтє» продовжити виконувати контракт з польською Orlen.

- Тим самим відвантаження російської нафти північною гілкою нафтопроводу «Дружба» до Європи повністю припинилися, лише південною гілкою ще здійснюються постачання до Словаччини та Угорщини.

8. Річний дохід Саудівської Аравії від продажу нафти сягнув $326 млрд.

- Оскільки ціни на сиру нафту наприкінці минулого року досягли позначки $80 за барель, а раніше злітали і до тризначних цифр,

- Саудівська Аравія отримала 85,5 млрд ріялів ($22,8 млрд) у грудні від експорту сирої нафти та продуктів нафтопереробки.

- Хоча місячний виторг виявився найнижчим майже за рік, доходи від продажу нафти за 2022 рік досягли майже $326 млрд, що призвело до профіциту саудівського бюджету вперше майже за десятиліття.

- За різкого зростання вартості товарів після вторгнення росії в Україну, економіка Саудівської Аравії минулого року зросла на 8,7%, що є найбільшим зростанням серед країн Групи G20.

9. Західні компоненти для зброї постачаються в рф і після повномасштабного вторгнення.

- Компоненти західного виробництва для зброї, яку росія використовує у війні проти України та скоєння воєнних злочинів, постачаються до країни-агресора й після повномасштабного вторгнення.

- Про це йдеться у звіті Міжнародного партнерства з прав людини (МППЛ) та Незалежної антикорупційної комісії (NAKO, організація в рамках Transparency International).

- Проаналізовані дані продемонстрували, що три західні технологічні компанії вже аж у листопаді 2022 року продовжували експортувати до росії тисячі компонентів на мільйони доларів.

- Дві з цих компаній виробляють компоненти подвійного призначення, які росія шукає для виробництва та ремонту свого військового обладнання, а одна з них виготовляє різноманітні специфічні компоненти, необхідні російським військовим.

- Дані з торгівлі товарами свідчать про те, що компоненти, вироблені Harting, Trimble і TE Connectivity, продовжують імпортуватися в росію: через офіційних дистриб’юторів або через треті країни, такі як Гонконг та Туреччина.

10. Японія прийняла рішення додати 143 особи та організації, пов'язані з росією, до свого списку санкцій у зв'язку з конфліктом в Україні, після того, як лідери G7 минулого тижня пообіцяли ввести додаткові санкції проти москви.

- Санкції включають заморожування активів та заборону на експорт японських фірм і спрямовані, зокрема, проти політиків, військових, бізнесменів та компаній у росії.

- Прем'єр-міністр Фуміо Кісіда висловив готовність посилити санкції проти росії, а країни G7 пообіцяли вжити «нових скоординованих економічних дій» проти москви.

11. Фінляндія розпочала будівництво огорожі на кордоні з росією, в районі прикордонного переходу Іматра-Світогірськ.

- Планується, що паркан заввишки три метри з колючим дротом буде оснащений нічним режимом відеоспостереження, прожекторами та динаміками на деяких найважливіших ділянках.

- Поряд із огорожею, як очікується, буде збудовано дорогу для прикордонних патрулів та ремонтних робіт.